Quantcast
Channel: Trädgård – Drömhem & Trädgård
Viewing all 283 articles
Browse latest View live

5 vackra blommor som lyser upp i höstmörkret

$
0
0

Blomsterfrämjandet har tagit fram fem blommor som pryder sin plats i hemmet i höst. Blommor som passar både på fönsterbräda och i uterummet.

Läs också: Så fixar du en välkomnande entré med fina höstkrukor

1. Cyklamen

Cyklamen lyser upp på fönsterblecket. Bild: Blomsterfrämjandet/Malin Hidesäter

Glädjespridare som kommer i många olika färger och vackra blad. Välj av en palett från vitt, rosa, lax, cerise, rött och purpur samt tvåfärgade och fransade.

Här går det utmärkt att blanda och ge efter eget tycke och smak på fönsterblecket till exempel. Cyklamen bör placeras ljust i sol till halvskugga. Den gillar ganska svala temperaturer och kan klara temperaturer ner mot noll grader. Alltså ett utmärkt alternativ i uterum och inglasade balkonger.

Tänk på att inte vattna den för mycket utan häll på fatet så att plantan kan suga upp vatten underifrån.

Vattna med svag näringslösning och undvik att vattna på knölen och bladen.

2. Kornettblomma

Kornettblommorna pryder sin plats och ger färg: Bild: Blomsterfrämjandet/Malin Hidesäter

En blomma som lyser upp med sin speciella karaktär och sitt utseende. Mjuka långsmala blad och trattformade blommor i många olika nyanser av rött, vitt, violett, blått och rosa samt tvåfärgade kombinationer.

Kornettblomman trivs ljust och varmt och skyddade från kallt drag. Gärna i lerkruka. Blomsterfrämjandet rekommenderar att vattna först när jordytan har torkat upp, gärna med svag näringslösning.

Under november till februari räcker det att du vattnar den ett par gånger per månad.

3. Hortensia

Hortensian är given på Mors dag och på fönsterbrädan. Bild: Blomsterfrämjandet/Malin Hidesäter

En törstig mors dag-favorit som kräver lite ompyssling. Finns i en mängd olika nyanser blått, vitt, rosa och rött. Hortensian bör stå svalt och undvika direkt solljus eller för hög värme. Men så länge temperaturerna håller sig över nollan pryder den sin plats i såväl uterum som entrékruka eller balkonglåda.

Vattningen är a och o i skötseln av denna klassiska blomma. Jorden ska alltid hållas fuktig men det ska inte finnas något överflödigt vatten i krukan.

Blomsterfrämjandets tips är att vattna ordentligt, låta plantan suga åt sig och efter cirka 20 minuter tömma bort överflödigt vatten.

4. Begonia

Begonian kommer i många nyanser. Här är en höstig variant. Bild: Blomsterfrämjandet/Malin Hidesäter

Populär blomma som trivs på både fönsterbrädan och längre in i rummet. Ju ljusare placering desto rikligare blir blomningen. Eftersom begonian blommar så rikligt kan en blomklase brytas av och sättas i ett glas med vatten. Ett enkelt tips för att få lite ytterligare blomsterprakt hemma. Begonian får inte stå blött men jorden bör inte heller torka ut helt.

Blomman kan behöva lite ansning mellan varven. Det vill säga att vissna blommor plockas bort för att hålla plantan så snygg som möjligt.

5. Höstglöd

Höstglöd har, så klart, sin givna plats i kollektionen. Bild: Blomsterfrämjandet

En mycket tålig växt som lever upp till vad namnet antyder. Här finns en färgskala från gult till rött och orange samt milda pastellnyanser och vitt. Har tjocka blad som gör att den klarar sig med lite vatten. Vattna ordentligt när du väl vattnar och låt den sedan torka ut ordentligt innan nästa vattningstillfälle.

Höstglöden trivs bäst på ljus och solig plats men klarar även dunklare fönsterplaceringar. Ett dekorationstips är att nypa av skott med blommor på och sätta i små vaser. Snabbt bildas då också dekorativa rötter.

Text: Henrik Högström
Källa: Blomsterfrämjandet

Läs också: 7 fina och lättskötta träd att ha inomhus

Artikeln publicerades först på Året Runt.


3 sätt att övervintra pelargoner

$
0
0

Zonalpelargonen 'Tango Deep Rose with Eye'. Foto: Minna Mercke Schmidt/Blomsterfrämjandet

Zonalpelargonen ‘Tango Deep Rose with Eye’. Foto: Minna Mercke Schmidt/Blomsterfrämjandet

3 sätt att övervintra pelargoner

1. Bäst! Allra bästa vintervilan får dina pelargoner om de står ljust och svalt. Ett trapphus, källare eller vind med fönster eller frostfritt orangeri eller växthus är idealiska platser. Dra ner på vattningen till någon gång i månaden eller ännu mer sällan, ge dem ingen näring och låt dem sakta vissna ner och gå i dvala.

2. Helt ok. Om du inte har någon sval och ljus plats kan du låta dem övervintra i rumstemperatur, men då måste du fortsätta vattna och helst ordna extra ljustillskott med hjälp av växtlampor.

Läs även: 5 växtlampor + tips och råd

3. Kan också funka! Du kan alltid pröva att ställa pelargonerna i ett helmörkt, svalt utrymme, till exempel källare, och slutna vattna dem. Tåliga sorter och exemplar klarar det. När våren kommer är det som finns kvar av plantan vitt, helt utan klorofyll. Pelargonen sätter snabbt fart, blir grön och börjar växa när den får komma fram i ljuset.

…och när våren kommer

  • Byt all jord i krukorna. Välj en jord av god kvalitet som är anpassad till krukväxter, gärna med lecakulor i.
  • Ställ pelargonerna ljust och varmt. Vattna regelbundet. OBS! Det är viktigt att jorden torkar upp ordentligt mellan vattningarna. Pelargoner hatar att stå blött hela tiden, då ruttnar de.
  • Klipp ner plantorna rejält ett par veckor efter omplantering.
  • Ge gödning i svag dos. Flytande blomsternäring funkar bra, men gör den svagare än vad som står på förpackningen. Då kan du göda pelargonerna varje eller varannan gång du vattnar under hela växtsäsongen.

Läs även: Övervintra medelhavsväxter – så gör du

Kalamondinträd med miniapelsiner. Foto: Shutterstock

Kalamondinträd med miniapelsiner. Foto: Shutterstock

Inred med gröna växter – 7 gamla och nya favoriter

$
0
0

1. Boronia      

Boronia är ett litet förtjusande träd med söta klockformade vita blommor. Den kommer från områden i Australien där Medelhavsklimat råder. Skugga och halvskugga är det som gäller och jorden måste vara mycket genomsläpplig så att vattnet rinner av snabbt. Växten trivs utomhus under sommarhalvåret och övervintras torrt och ljust.

2. Hortensia

Hortensia (Hydrangea macrophylla).

Från att vara en pålitlig ”mormorsblomma” har hortensian nu fans inom alla åldersgrupper. Kanske för att den kommer i så många nya, läckra färger. En liten skvätt vatten varje dag rekommenderas, för hortensian får aldrig torka ut!

3. Fönstermonstera

Fönstermonstera (Monstera obliqua).

Fönstermonsteran är relativt ny i blomsterbutiken. Den växer snabbt och har ett något hängande växtsätt. Bladen har karaktäristiska hål som gör plantan väldigt speciell. Låt torka upp mellan vattningarna och placera ljust, men inte i direkt sol. Lätt att föröka med sticklingar!

Läs också: 3 sätt att övervintra pelargoner

4. Rosenskärm

Rosenskärm (Medinilla magnifica).

Rosenskärmen gör skäl för sitt latinska namn, den är verkligen magnifik! I sin naturliga miljö på Filippinerna är den en 2–3 meter hög buske. Blommar hela sommaren från mars–april. Kräver mycket ljus men får inte stå i direkt sol från vår till höst. Jorden bör hållas jämnt fuktig och luftfuktigheten bör vara hög. Duscha den ofta med rumsvarmt vatten. Vintertid vill den stå svalare, 15–17 grader.

5. Revbensblad

Revbensblad (Calathea ornata).

Revbensblad kan bli en meter hög och har strimmiga, rosaskimrande blad med purpurfärgade undersidor. Tål inte uttorkning, så sommartid ska jorden hållas jämnt fuktig. På vintern bör man däremot vara försiktig så man inte övervattnar. Rumstemperatur fungerar året om, men gärna svalare vintertid.

6. Kristi törnekrona

Kristi törnekrona (Euphorbia milii).

Kristi törnekrona har kommit med nya sorter de senaste åren, knubbigare och med fler och tätare blomställningar. Blomfärgerna är läckra pasteller. Kristi törnekrona är släkt med julstjärnan; de har samma typ av vit växtsaft i stammarna, en växtsaft som kan orsaka allergier. Kan blomma året om. Vill stå ljust, och när sommaren är som intensivast trivs den i ett ljust norrfönster. Rotblöta gäller vid varje vattning, sedan måste växten få torka upp ordentligt.

7. Pillerfikus

Pillerfikus (Ficus deltoidea).

Fikusar av alla slag är senaste nytt inom området ”Inreda med växter”. På bilden en pillerfikus, Ficus deltoidea, som har ganska små, nästan runda blad. Den får pillerlika frukter som först är gröna men som övergår till gult.
Pillerfikus kan bli en meter hög och trivs i österfönstret, utom på vintern då den gärna får stå i söder. Rotblöta gäller vid varje vattning, men däremellan måste pillerfikusen få torka upp.

Av Britt Mari Granath
Foto: Pernilla Wästberg

Läs mer: 5 vackra blommor som lyser upp i höstmörkret

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Då sänds julspecialen med Mandelmanns!

$
0
0

För paret Mandelmann på gården Djupadal i skånska Rörum är det bråda dagar. Inspelningarna av den andra säsongen av ”Mandelmanns gård” är i full gång. Precis som i den första säsongen får tittarna följa livet på landet från tidig vår till sen höst.

– Det är ganska unikt, det är sällan program filmas under så lång tid, säger Marie Mandelmann.

Bild: Cecilia Möller/TV4

Just nu håller paret på att förbereda sig inför den kallare årstiden.

– Vi ska klippa fåren och alla djur stallas in inför vintern. Och så håller vi på att sätta vitlöken.

Säsong två av ”Mandelmanns gård” har premiär andra veckan i januari nästa år. Men tittarna får återse sina favoriter tidigare än så. Den 19 december sänder TV4 en julspecial med paret Mandelmann.

Bjuder på mandelpepparkakor

Hos paret Mandelmann är det viktigt att alla gårdens invånare får ta del av julstämningen. Gustav tar en tur bland djuren och ser till att de får lite extra julgott att äta. Han delar ut äpplen, nötter och andra godsaker samtidigt som hönorna får flytta in i värmen liksom fåren. Också hundarna Saffran och Siri får komma inomhus.

Dessutom lagar Marie och Gustav massor av julmat. Marie delar med sig av sitt bästa recept på pepparkakor med mandel och gör en värmande äppelglögg på årets äppelmust. Och så blir det ”stort ståhej” när julkorven ska stoppas, enligt TV4.

Utlovar julpyssel

Marie Mandelmann utlovar en härlig stämning i tv-rutan den 19 december.

– Man får ta del av goda recept som vi brukar göra till jul, och så blir det lite julpyssel, säger hon.

Bild: IBL Bildbyrå

Den första säsongen av ”Mandelmanns gård” blev en riktig succé och paret prisades rejält när branschpriset Kristallen delades ut i början av september. De segrade i hela tre kategorier och fick ta emot pris för såväl årets program som årets livsstilsprogram och årets tv-personligheter.

– Det är helt overkligt! Från jord till kristaller. Vi är ju bara som vi är. Det är fantastiskt, sa Marie Mandelmann efteråt till Aftonbladet.

”Kan göra mycket på en balkong”

Paret slog bland annat Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso i två av kategorierna. Efteråt gjorde sig Bianca lustig över paret i ett klipp på Youtube.

– Vi kanske ska börja lukta på träden och prata med dem? Och vara ekologiska och döda våra egna höns, så att vi vinner en Kristall. Som Mandelmannarna, säger hon i videon.

Men sedan dess har tv-personligheterna slutit fred. Mandelmannarna skickade nämligen ett exemplar av sin bok ”Självhushållning på Djupadal” till Bianca med hälsningen ”Hej Bianca! Man kan göra mycket på en balkong! Lycka till med din nya lägenhet och lycka till i livet! Ps. Hälsa mamma!”.

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Så gör du julfint ute – 5 tips

$
0
0

tips för trädgården på vintern

1. Byt ut den klassiska kransen

    dekoration-jul-krans-dorr

Foto: Shutterstock

Tröttnar du snabbt på den klassiska julkransen som hänger på ytterdörren? Byt ut den mot en krans med ovanliga kvistar, blad och blommor. Du kan även göra en dekoration till dörren som har en annan form än den klassiska runda kransen.

2. Fyll trädgården med levande ljus

dekorera trädgård vinter

Foto: Bjørn Johan Stenersen/Bo bedre

Skapa egna ljuslyktor i is och dekorera med granris eller bär för mer färg. Utnyttja snön om det är vitt på marken och gör en klassisk snölykta.

3. Skapa gröna stilleben

dekoration-jul-krans-dorr2

Foto: Plantagen

Skapa stilleben av vintergröna växter, lyktor och dekorationer på altanen, trappan eller runtom i  trädgården.

4. Ljussätt trädgård och altan

dekoration-jul-lampor

Foto: Gardeners.com

Använd olika typer av ljusslingor och dekorera antingen träd, buskar eller altan. Flera små ljuskällor lyser upp i vintermörkret. Du kan även fylla dina lyktor med ljusslingor i stället för med levande ljus.

5. Flytta ut julpyntet

dekorera-jul-kottar

Foto: Shutterstock

Låt julkänslan flytta utomhus och vara lite längre in i  januari- och februarimörkret. Fyll dina lyktor med julgranskulor och dina krukor och lådor med granris, kottar och dekorationer. Vill du ha mer färg kan du sprayfärga kottarna.

Läs också: 5 nya och vackra sätt att dekorera med julstjärna

Text: Nanna Von Knorring/Elledecoration.se

Så lyckas du med hyacinter

$
0
0

Hyacinter i närbild. Foto: Blomsterfrämjandet

Hyacinter i närbild. Foto: Blomsterfrämjandet

Hyacinten kom till Europa från Turkiet redan under 1500-talet, men det var först runt sekelskiftet 1900 som de började bli en vanlig syn i Sverige. Då ofta planterade i så kallade hyacintglas med midja, där löken placeras så att rötterna kan hänga ner i vattnet.

Idag är det vanligare att köpa färdigdrivna hyacinter och placera i julgrupper eller arrangemang, även om hyacintglasen gjort comeback på senare år. Spola då försiktig bort jorden från löken och peta ner de vita rötterna i hyacintglaset.

Läs också: Så gör du vackra julgrupper

Det finns hyacinter med allt ifrån intensiv doft till de som nästan inte doftar någonting alls. Svenskodlade hyacinter är ofta märkta med doftkoder så att man enkelt kan se om doften från den utslagna blomman är svag, medel eller fyllig. De vita hyacinterna doftar ofta svagast.

5 tips för att lyckas:

  • Vattna blomman sparsamt men regelbundet. Jorden ska inte torka ut.
  • Hyacinten kan stå både i fönstret och en bit in i rummet bara den står ljust.
  • Så länge vädret är milt fungerar hyacinter även utmärkt utomhus.
  • Hållbarheten ökar om växten får stå kallt på nätterna.
  • Långa blomstjälkar kan stöttas med en blompinne.

 

Modern julgrupp med hyacinter, vitmålade kvistar, en uggla och ett halsband.

Modern julgrupp med hyacinter, vitmålade kvistar, en uggla och ett halsband.

Vita hyacinter är vintrigt. Bomull förstärker känslan.

Vita hyacinter är vintrigt. Bomull förstärker känslan.

Blå hyacinter i krukor av bark.

Blå hyacinter i krukor av bark.

Matcha dina rosa hyacinter med fina vaser och julgranskulor.

Matcha dina rosa hyacinter med fina vaser och julgranskulor.

Arrangemang med lökar av hyacint, mossa och och julgranskulor i en skål.

Arrangemang med lökar av hyacint, mossa och och julgranskulor i en skål.

Torkade apelsinskivor och kottar är roliga accessoarer till hyacinten.

Torkade apelsinskivor och kottar är roliga accessoarer till hyacinten.

Arrangemang med vita hyacinter i en glasburk.

Arrangemang med vita hyacinter i en glasburk.

Juldukning med vita hyacinter som planterats direkt i glas på fot.

Juldukning med vita hyacinter som planterats direkt i glas på fot.

5 vanliga misstag som får granen att barra

$
0
0

slipp barrande gran så här

För många är en jul utan julgran otänkbart, men att ha en gran som fäller skulle nog de flesta vilja slippa.

Här är misstagen du ska undvika – och tipsen – för att få en fin gran som håller hela julen.

1. Du köper en gammal gran

För att optimera hållbarheten är det viktigt att köpa en så färsk gran som möjligt.

Många stora granodlare hugger sina granar redan i oktober eller november, vilket kan fungera bra – om det är nollgradigt eller kallare utomhus.

2. Du kollar inte barren

Kontrollera alltid barren före köp. Känn på barren närmast skottens toppar, de ska sitta fast.

Om de lossnar lätt är granen redan torr, på en färsk gran ska barren nämligen sitta kvar om du drar i dem.

julgran-barrar

Foto: H&M Home

3. Du värmechockar den

En gran som kommer utifrån behöver gradvis vänja sig vid inomhusvärmen.

En bra upptiningsplats är ett utrymme med några plusgrader, långt ifrån element, kaminer eller andra värmekällor. Låt den stå där i några dygn innan du tar in den.

4. Du snittar inte om den

Oavsett om granen behöver kortas eller inte ska du alltid ge den en ny snittyta innan du sätter den i vatten. Om du måste smalna av stammen med en yxa för att granen ska rymmas i julgransfoten, ta absolut inte mer än nödvändigt, annars riskerar du att få in luft i stammen, vilket stoppar vattentransporten.

Ska granen stå inomhus en längre tid, cirka två till tre veckor, bör du ge den en ny snittyta minst en gång till.

Skär några skåror i stammens undersida för att underlätta vattenupptagningen.

5. Du vattnar för lite

En gran behöver mycket vatten för att inte barra, helst två gånger om dagen – om den dricker som den ska.

Färskt vatten direkt från kranen och utan vare sig socker, vodka eller magnecyl, som många tror ska öka hållbarheten.

Källa: Skogssverige 

Läs också: 3 tips som håller julstjärnan fin hela vintern

Mandelmanns osäkra på framtiden

$
0
0

För mer än 20 år sedan lämnade Marie och Gustav Mandelmann tillsammans med sina barn storstadslivet i Stockholm och flyttade till gården Djupadal på Österlen.

Marie och Gustav Mandelmann. Bild: Jörgen Lindskog/TV4

I det populära TV4-programmet ”Mandelmanns gård” har vi fått följa livet på gården. I januari är det dags för en andra säsong.

– Det blir massor av överraskningar. Man vet aldrig vad som händer hemma hos oss men det är det som är roligt. Det är ett nytt år och nya saker händer, säger Marie Mandelmann till Expressen.

Läs också: Mandelmanns hemliga knep

”Fundera på efter jul”

Men trots att serien verkligen gjort succé är Marie Mandelmann allt annat än säker på en fortsättning i tv.

– Det får vi fundera på efter jul tror jag. Folk kanske börjar bli lite trötta på oss, vi får göra något nytt.

Bild: TV4

Inspelningen tar mycket energi, påpekar Marie Mandelmann.

– Det tar väldigt mycket tid och kraft. Det handlar också om att barnen kan backa upp oss. Det är det som är grejen också, för att vi ska kunna spela in det här, säger hon till Expressen.

Andra säsongen av ”Mandelmanns gård” sänds i åtta avsnitt med start i januari 2018!

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 


Förså snyggaste 
trendblomman

$
0
0

Praktfull. Jätteverbenan lockar till sig fjärilar i trädgården. Foto: IBL

Det är bara att erkänna – att förså jätteverbena är inte det lättaste. Men den som lyckas får trädgården full av ståtliga verbenor från juli och fram till första frosten. För att lyckas måste fröerna stratifieras, alltså utsättas för en köldknäpp. Nu i januari är det dags att förså!
Gör så här:
1. Så fröerna och låt dem stå inne några dagar.
2. Placera fröerna kallt i två veckor – antingen i kylskåp eller utomhus.
3. Ta in sådden i värmen och låt den gro.
4. Ha tålamod. Fröerna kan ta upp till 40 dagar att gro – det är därför du ska så tidigt.

Läs också: 7 tips när du sår frön inomhus

Dags att så. Men ha tålamod! Jätteverbenans pyttesmå frön tar lång tid på sig innan de gror. Foto: Alamy

Läs också: 6 frön det är dags att så på vintern

Uppstickare. Jätteverbenan blir manshög och växer på skira men stadiga stänglar. Foto: Alamay

TV: Dramatisk kalvning hos Mandelmanns

$
0
0

Vattenkrassen sprider sig som en grön matta över dammen. Hönsen gömmer ägg i halmen under rabarbern och sättpotatisen ligger prydligt på åkern. Ljuset har återvänt till Marie och Gustav Mandelmanns gård Djupadal på Österlen i Skåne.

Marie och Gustav Mandelmann sätter potatis tillsammans på den självförsörjande gården. Bild: TV4

Marie och Gustav Mandelmann sätter potatis tillsammans på den självförsörjande gården. Bild: TV4

I säsongspremiären av succéserien ”Mandelmanns gård” ägnar sig paret åt att förbereda för det kommande skördeåret och laga läcker mat till vårens påsklunch. Men innan det är dags att bjuda vännerna på ägg till förrätt, huvudrätt och dessert, så är det dags för tillökning i kohagen.

Det är kon Fräkna som ska kalva, men eftersom det är hennes fjärde gång är inte Marie Mandelmann särskilt nervös – till skillnad från Fräkna själv.

Läs också: Mandelmanns osäkra framtid

– Hon är lite orolig nu. Hon har vankat av och an och hennes ljuver är alldeles spänt. Under dagen får jag gå lite fram och tillbaka och titta om det är dags, säger Marie Mandelmann i programmet och klappar om Fräkna.

Fräkna och Marie Mandelmann laddar för förlossningen av Djupadals nya kalv. Bild: TV4

Fräkna och Marie Mandelmann laddar inför förlossningen av Djupadals nya kalv. Bild: TV4

När mörkret faller över den skånska slätten gör sig Marie redo för att tillbringa natten hos Fräkna. Det är viktigt att hela tiden vara med vid kalvningen om något trots allt skulle gå fel.

– Det kan hända saker och ting som är helt oförutsett, att ett ben ligger fel eller att den kommer med rumpan före. Skulle jag ligga inne och sova på natten så kan kalven dö, eller i värsta fall så kan kon dö. Jag är alltid med när det kalvas.

”Något var fel”

Fräkna svänger med huvudet när hon får värkar och lägger sig ner flera gånger. Kalven är på väg.

Fostersäcken börjar synas. Två klövar sticker ut. Fräkna krystar och Marie Mandelmann klappar henne lugnande. Resten av korna står vid sidan om. Tiden går. Men trots att det går flera timmar, kommer inte resten av kalven ut.

– När jag bestämde mig för att sova inne hos Fräkna så hade jag ingen aning om att det skulle bli såhär. Det var så märkligt. Jag kunde se klövarna, men det hände ingenting. Då kände jag att det var något som var fel.

Både Marie och Gustav Mandelmann hjälper Fräkna under hennes svåra förlossning. Bild: TV4

Både Marie och Gustav Mandelmann hjälper Fräkna under hennes svåra förlossning. Bild: TV4

Så kommer Gustav Mandelmann ut till Marie och Fräkna som kämpar. Han förstår inte heller vad som händer.

Navelsträngen ligger fel

Vid tretiden på natten bestämmer sig Marie för att känna efter själv hur kalven ligger. När hon får tag i kalvens huvud märker hon att navelsträngen ligger runt klövarna och håller tillbaka kalven som ett säkerhetsbälte.

– Det är jättejättefarligt! Hade navelsträngen gått av där, antingen inne i magen eller på väg ut, så ger det en reflex till kalven att börja andas. Då hade den dragit in fostervatten och kunde kvävts, säger Marie Mandelmann.

Fräknas kalv är föddes efter klockan 3 på natten efter en tuff förlossning. Bild: TV4

Fräknas kalv är föddes efter klockan 3 på natten efter en tuff förlossning. Bild: TV4

Men Fräknas kalv kommer ut oskadd. Hon slickar den ren och lämnar sen inte kalvens sida. Marie och Gustav Mandelmann drar en lättnadens suck och kramar om varandra.

– När det kommer en kalv så är det så fantastiskt. Det kommer ut ett liv och det slutade så lyckligt, säger Marie Mandelmann.

”Mandelmanns gård” sänds tisdagar kl 20.00 i TV4, med premiär den 9 januari.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Skapa vårkänslor med tulpaner!

$
0
0

Lila skönheter. Vaxblommor 
och tulpaner är en fin kombination. 
Här står de i olika höga silvervaser.

I Sverige är vi världsbäst på att köpa tulpaner. Från januari och en bit in i april bär vi hem en miljon tulpaner varje dag. Det gör tulpanen till vår mest populära blomma, utan konkurrens.
Blommorna är både billiga och lättåtkomliga – det är så enkelt att ta hem en bukett i veckan. Och det gör vi. Men det räcker inte med ett lågt pris utan krävs också en rejäl portion kärlek för att vi ska ta hem tulpaner så ofta.

Läs också: 10 kreativa sätt att visa kärlek med tulpaner

Korta stjälkar. Klipp av tulpanerna och sätt dem i små vaser eller äggkoppar. Dekorera med ris och videkvistar.

Tulpanen har alltid varit omtyckt, till och med tokälskad till och från. Den har hyllats av persiska poeter på 1200-talet. Turkiska sultaner bjöd in till överdådiga fester när tulpanerna var som vackrast. På natten gick sköldpaddor sakta genom trädgården med lyktor på ryggen för att lysa upp blommornas färgprakt. Och i Holland på 1600-talet spekulerades det vilt i tulpanlökar. De blev svindyra och allt slutade i en dramatisk ekonomisk krasch.

Fint i flaskan. Sätt enstaka blommor i olika flaskor och ställ dem i 
en korg. Harört passar bra i arrangemanget.

Det kommer inte att hända oss när vi inhandlar en bukett för under hundralappen. Vi förförs av växtens frasighet, hur det liksom gnisslar krispigt när vi tar i den. Så finns blomman i så många färger, det är bara att välja efter humör och var blommorna ska stå. Och så ger tulpaner kraftiga vårkänslor!

Läs också: Så får du hängiga tulpaner att räta på sig

Det finns ungefär sjutusen olika sorters tulpaner. Alla odlas inte men det finns mycket att välja bland – i Sverige odlas 150 miljoner blommor varje år! Det är också bra att det inte är så långt mellan odlare och köpare eftersom tulpaner är en färskvara. Ju snabbare de kommer ner i en vas hemma hos oss, desto längre håller de sig fina.
En enkel tulpanbukett är vacker i sig. Men det är också lätt att blanda tulpaner med andra växter och arrangera dem på olika sätt. Vi ger dig några lättfixade förslag. ✦

Sparad burk. Släng inte bort konservburkar du tycker är fina. De blir utmärkta vaser, till exempel för tulpaner och rosmarin i en liten bukett.

Så lyckas du med tulpaner!

✓ Skär av stjälkarna ca två centimeter och ställ buketten i rikligt med kallt vatten när du kommer hem med blommorna. Behåll förpackningen som stöd i ett par timmar så blir stjälkarna raka.
✓ Ställ inte tulpaner i direkt sol eller i närheten av frukt. Ställ dem gärna kallt på nätterna så håller de sig fina längre.
✓ Alla stjälkar behöver inte vara lika långa. I en glasvas blir det 
snyggare om de som står ytterst är lite kortare.
✓ Snitta om tulpanerna och byt vatten efter några dagar. 
Fyll på vatten varje dag. Tulpaner är törstiga.
✓ Tulpaner fortsätter växa i vatten och en blandad tulpanbukett 
betyder olika stjälklängder eftersom alla sorter inte växer lika fort.
✓ Tulpanerna är tåliga blommor. De tål lite kyla om du vill ställa en bukett utomhus.
✓ Andra blommor som är fina ihop med tulpaner i buketten är 
anemoner, ranunkler, vaxblommor, pärlhyacinter och harört.

Inred med lättskötta gröna växter

$
0
0

1. Ormbunke

Ormbunke, myrten på stam och en liten aloe vera blir fint på bordet. Nära fönstret kan de trivas bra så här. Växtbelysning i armaturen ovanför är en bra förstärkning när plantorna står en bit in i rummet. Foto Sara Danielsson Styling Charlotta Norlén

Ormbunke, myrten på stam och en liten aloe vera blir fint på bordet. Nära fönstret kan de trivas bra så här. Växtbelysning i armaturen ovanför är en bra förstärkning när plantorna står en bit in i rummet. Foto: Sara Danielsson. Styling: Charlotta Norlén

Den perfekta växten för dig som har fönster i badrummet. Ormbunkar älskar fuktig luft! Självklart kan du även ha den i andra rum, då mår den bra av regelbundna duschar med blomsprutan. Vill stå ljust men inte soligt. Vill ha mycket vatten, men som nästan alla växter behöver den torka upp innan du vattnar igen. Gödsla med halv dos näring under sommarhalvåret.

2. Murgröna

4murgrona

Liten murgröna i plåtkruka på plåtbricka. Charmigt enkelt! Foto Floradania

Lika vacker om den spaljeras på en båge som när den får hänga fritt ur en ampel eller som här liten i en kruka. Behöver ljus, men blir snabbt brun och ful i stark sol. Ställ den svalt under vintern och vattna så att jorden hålls jämnt fuktig. Duscha ofta, i torr inomhusluft drabbas murgröna lätt av spinn. Ge näring en gång i veckan under den ljusa årstiden.

Läs mer: 5 växter som också är bra luftfuktare

3. Aloe Vera

5aloevera

Om du har tur vill din aloe vera blomma till sommaren. Foto Floradania

Mycket lättskött, bara den inte får för mycket vatten så att den ruttnar. Ge näring varannan vecka från vår till höst. Vattna rikligt på sommaren och mindre på vintern. Klarar att stå på en solig växtplats. Förtjusande när den blommar!

4. Juvelorkidé

6juvelorkide

Juvelorkidé i knopp. Foto Floradania

Med sina läckra randiga blad och vackra men ganska små blommor är juvelorkidén en lite udda, men snygg, medlem i orkidéfamiljen. Till skillnad från andra orkidéer vill den växa i vanlig krukväxtjord. Trivs i skugga till halvskugga. Jorden ska hållas lätt fuktig. Ge halv dos krukväxtnäring från vår till höst.

5. Monstera

Låt din monstera stå ljust men inte i direkt sol. Foto: Shutterstock/IBL

Snygga blad och härligt, frodigt växtsätt gör monsteran till inredningsstylisternas favorit! Låt den stå ljust men inte i direkt solljus, då kan bladen bli brända och fula. Temperaturen ska inte vara under 15 grader. Monsteran vill ha rejält med vatten, men måste få torka upp mellan vattningarna, annars ruttnar den. Ge näring varannan vecka under sommarhalvåret.

Läs mer: 5 tåliga krukväxter för badrummet

7 ätbara växter att odla inne på vintern

$
0
0

Kliar det i dina gröna fingrar också på vintern? Du är inte ensam! Då är det skönt att veta att du bara är en lampa och några frön bort från att ha en prunkande odling mitt i ditt hus eller lägenhet.

Du behöver heller inte hålla dig till vanliga sorter som tomatplanta, ärtskott eller groddar. Varför inte testa nya växter som källfräne, trädgårdsportlak eller pak choi?

Odla inomhus med lampa

För att växterna ska klara sig under det mörka halvåret behövs ordentlig belysning. Lamporna behöver lysa 12-16 timmar per dag, men undvik de som blir varma, skriver tidningen Land. 60-200 watt per kvadratmeter är bra att sikta på för dina lysrör. Använder du LED går det utmärkt med 30W per kvadratmeter.

Det finns färdiga ljusramper, men det är också relativt lätt att göra det här själv.

7 otippade grönsaker och växter att odla inomhus på vintern

Källfräne

Källfräkne, eller vattenkrasse, passar utmärkt i en hälsosam sallad.

Källfräne, eller vattenkrasse som den också kallas, är en lättodlad och god vattenväxt. Den är rik på C-vitamin och har en distinkt smak av rättika, peppar och senap. Den passar utmärkt till grillat kött, i sallader och som smörgåspålägg.

Källfräne går fint att odla i kruka, men var noga med att jorden är ordentligt fuktig hela tiden. Du kan skörda skotten när de är ungefär 4-5 centimeter höga.

Bondböna

Bondbönas späda skott går perfekt att odla hemma under vintern.

Bondbönan är så mycket mer än just sina bönor. De späda skotten och bladen är krispiga och väldigt goda. De är perfekta till fisk och kött, men passar också bra på smörgåsen eller att fräsa i stekpannan som de är.

Innan du sår fröna gör du bäst i att blötlägga dem. Tills skotten har börjat gro står de bäst svalt. Skörda när skotten är ungefär 5-10 centimeter långa.

Pak choi (Brassica rapa)

Pak choi går utmärkt att odla hemma under vintern i lampans ljus.

Pak choi är en kålsort som är nära släkt med kinakålen. Den går alldeles utmärkt att odla i kruka inomhus och skördas med fördel när bladen är små.

Pak choi ingår ofta i asiatisk matlagning och är mild i smaken. Förutom i sallader, woker och grytor är pak choi underbart god alldeles ensam, fräst i sesamolja med vitlök, sesamfrön och en skvätt soja.

Rädisa

Odla rädisor inomhus hela vintern.

Det här är en riktigt kvickväxt planta – åtminstone när det handlar om att få upp späda blad. Om du väntar på de läckra rädisorna under vinterhalvåret inomhus, kan du ibland få vänta länge. Men det gör inget! Bladen i sig är perfekta att strö över en sallad.

Trädgårdsportlak

Trädgårdsportlak odlar du med fördel inomhus hemma under vintern.

Trädgårdsportlak är en riktigt gammal växt som odlades redan på medeltiden. Bladen har en milt syrlig smak som är gott i till exempel soppa. En stort plus är att trädgårdsportlaken är rik på omega 3-fettsyror och E-vitamin.

Det är viktigt att tänka på att växten ska sås ytligt. Lämna några blad när du skördar så kommer det snabbare nya.

Dill

Odla dill hemma under vinter.

Nu behöver du inte längre handla färsk dill i butiken under vintern! Istället kan den få gro själv hemma hos dig. Använd de dillfrön du har fått över från förra säsongen och så dem på en fuktig jord i kruka. Vad vore en hel vinter utan en stor laddning dillkött?

Sötflockel

Sötflockel, eller Stevia, går fint att odla inomhus under vintern.

Sötflockel kallas ofta Stevia och används som sötningsmedel då den kan vara 30 gånger sötare än socker. Den används bland annat till att söta såser, efterrätter, lemonad, te och drinkar.

Du planterar sötflockeln genom att försiktigt trycka till fröna så att de får jordkontakt. Plantorna ska vattnas sparsamt under vintern och bladen bör skördas när de är över två decimeter. Häng dem sen upp och ner för att torka.

Källa: Land, Allers, Spisa,

Bild: IBL Bildbyrå

 

Så sköter du din bladbegonia!

$
0
0

Bladbegonian kan stå i ljus till halvskugga, men gillar inte direkt sol. Foto: Anna Skoog/Blomsterfrämjandet

• Växten är lättskött och kan stå i ljus till halvskugga. Undvik direkt solljus.
• Vattna regelbundet och låt jorden torka upp mellan vattningarna.
• Ge en svag dos näring från vår till höst.

Kan ha ludna blad

Bladbegonior kan ha släta eller ludna blad i massor av former och färger från gråvitt till grönt och rött i olika nyanser och kombinationer. De är vackra på fönsterbrädan eller på en ljus plats inne i rummet. Begonian på bilden ovan har ludna blad med röda undersidor – riktigt vacker tycker vi!

En bladbegonia kan ha massor av former och färger på sina blad. Här en King Begonia rex cultivar. Foto: Alamy

Läs också: 5 lättskötta gröna växter

DIY: Gör en trendig kokedama

$
0
0

Gör en trendig kokedama!

Gör en trendig kokedama!

För minimal ansträngning rekommenderas en suckulent till kokedaman, och det är helt enkelt för att du ska slippa vattna den så ofta. För att hålla plantan vid god vigör är det bra att spraya den med vatten dagligen, alternativt ta ner den och blöta ner bollen helt ett par gången i veckan.

Du behöver:

en växt (gärna en suckulent)
jord (urnjord, bonsaijord)
vatten
mossa/kokosfiber/säckväv
snöre

Gör så här:

1. Blanda ner vatten i jorden tills den går att forma till en hård boll i den storlek som växten kräver

2. Ta ur växten ur krukan och skaka försiktigt bort överflödig jord från rötterna

3. För att få växten på plats delar du enklast på jordbollen och placerar rötterna mellan halvorna innan du kramar ihop den igen.

4. Slå in bollen med kokosfiber, säckväv eller mossa – det du tycker är finast. Veva fast det med hjälp av snöret, och tänk på att spara en lång bit av snöret till upphängning.

kokedama

Källa: Designspounge, Marknadsplatsen
Foto: Bakker, Mother Earth Livings


De 14 trendigaste växterna på Hemnet just nu

$
0
0

För många växter i hemmet? Omöjligt. Det går helt enkelt inte att överdosera med den gröna trenden.

Läs också: Gör en trendig kokedama

Även om alla växter är välkomna och förtjänar en plats i inredningen finns det vissa sorter som trendar mer än andra och inspirerande objekt på Hemnet kan hjälpa till att visa vägen för vad som gäller just nu.

Här är de trendigaste växterna – och fina sätt att inreda med dem:

1. Guldpalm

Den lättskötta och yviga guldpalmen skänker härlig grönska till rummet och ger ett exotiskt intryck.

Mindre palmer kan med fördel stå i fönstret, på sidobordet eller i bokhyllan, medan stora varianter gör sig snyggast på golvet – förslagsvis i ett hörn där den ramar in rummet.

Stor guldpalm i vardagsrum med dagbädd.

Foto: Alen Cordic Styling: Emma Fischer för Bjurfors/mäklare: Sarah Gustafsson

Guldpalm i kruka.

2. Strandkastanj

Nätt stam och eleganta blad gör det här lilla trädet till en given favorit.

Ha ensam eller ställ i grupp med andra grönskande växer i varierande höjd.

Ljust kök på Södermalm, runt bord och Afteroom-stolar, växthörn och tavlor.

Foto: Fredric Boukari Styling: Wagell och Lindholm för Historiska hem/mäklare: Mattias Lantto

Strandkastanj med flätad stam i kruka.

3. Gullranka

Gullrankan är frodig och tålig och passar även dig som saknar gröna fingrar. Kanske är det en av anledningarna till dess popularitet? Växten fungerar både som häng- och klätterväxt.

Låt rankorna hänga ner över möbler och placera gärna krukan högt. Du kan också binda rankorna så att de sträcker sig uppåt.

Vardagsrum med prydnadspanter, stol i läder och trä och blå soffa. Tavelvägg och gröna växter.

Foto: Peo Bengtsson Styling: Terese Hofverberg Ahl för Bjurfors/mäklare: Ellen Ingman och Frida Edsmar

Gullranka i ampel.

4. Palettblad

Den vackra växten palettblad finns i många olika färger, allt från blekgrön och vit till mörkröd och djupgrön. Och det bästa av allt? Den är lättskött och superenkel att ta sticklingar på.

Palettbladet gör sig lika fin på möbler som i fönstret, men tänk på att lite sol gör att bladen ljusnar, medan mycket sol bidrar till en djup färg.

Skåp med växter på, vardagsrum med målad vägg.

Foto: Fredric Boukari Styling: Lindholm för Historiska hem/mäklare: Mattias Lantto

Palettblad i kruka.

Vardagsrum med högt tak, stora fönster och palettblad.

Foto: Henrik Nero för Alexander White/mäklare: Joe Hed

Läs också: Välj rätt växt till ditt hem – baserat på ditt stjärntecken

5. Doftpelargon

Till skillnad från sin mer vanliga släkting, pelargon, är doftpelargonen främst grönfrodig och utan blommor, även om det finns sorter som blommar. Den ger ett lätt bohemiskt intryck till hemmet och bladen doftar gott.

Lyft in den vackra växten i ett ljust och avskalat rum för att öka trivseln. Pelargonen skänker en trendig färgklick på ett kick.

Vitt vardagsrum med skjutdörrar. Trägolv och doftpelargon på möbel.

Foto: Andrea Papini för Bjurfors/mäklare: Thierry Asso

Doftpelargon i terrakottakruka.

6. Fjärdersparris

Med sitt tunna, fjäderlika och ormbunksaktiga utseende ger fjädersparrisen en elegant grönska till vilket rum som helst.

Placera på sidobordet eller hyllplanet och låt den yviga växten mjuka upp hemmet.

Vardagsrum med sittpuff och taklampa med mässingsdetaljer. Fjädersparris i kruka.

Foto: Marcus Stork Styling: Scandinavian Homes för Alexander White/mäklare: Johan Franzon

7. Fiolfikus

Fiolfikusen – både som krukväxt och stort inomhusträd – har länge varit i ropet, men vi kan helt enkelt inte få nog av det.

Låt trädet vara i blickfånget, det ger ett mäktigt intryck och en känsla av att vara nära naturen.

Vardagsrum med persisk matta, Kvist-lampa och stort fiolfikusträd.

Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Nouvel Interiör för Alvhem/mäklare: Tony Henschel

Liten fiolfikus i vit kruka.

Läs också: Allt du behöver veta för att lyckas med fiolfikus

8. Fönsterfikus

Precis som släktingen fiolfikus finns den här växten både för mindre kruka och som träd. Fönsterfikusen är både lättskött, tålig och dessutom en utmärkt luftfuktare.

De mörkgröna bladen är fina att matcha med ljusa möbler och detaljer i pastell, likaväl som kontraster som svart och guld.

Vardagsrum i grå färger, fönsterfikusträd och rosa beetle-stolar från Gubi.

Foto: Henrik Nero för Alexander White/mäklare: Johan Lövgren

9. Murgröna

Klassisk växt med slingrande rankor, perfekt som hängande dekoration som skapar djup till inredningen.

Placera krukan i en öppen hylla högt upp och låt murgrönan fungera som en av de dekorativa inredningsdetaljerna.

Svart kök och loft. Trendiga designstolar och växter. Öppen köksförvaring.

Foto: Nick Neo för Innerstadsspecialisten/mäklare: Ebba Bonnier

10. Fikonträd

Det fina trädet skapar medelhavskänsla och ger rummet en stilsäker touch. Under sommaren kan växten med fördel placeras utomhus.

Ett fikonträd i en sober och skandinaviskt sval och ljus inredning blir hur snyggt som helst.

Fikonträd i ljust vardagsrum och vita gardiner.

Foto: Fredric Boukari Styling: Rydman för Historiska hem/mäklare: Mattias Öhman

Läs också: 7 lättskötta träd att ha inomhus

11. Elefantöra

Söt och lättskött växt som ynglar av sig utan problem, vilket gör elefantörat till en omtyckt planta att ta sticklingar av. Ju högre den växer sig, desto mer trädlik kan den bli med sin stam.

Kombinera elefantörats mjuka och runda utseende med växter med spetsiga blad för ett dynamiskt uttryck.

Mysigt sovrum med glasfönster, elefantöra i kruka. Liten tavelvägg.

Foto: Fredric Boukari Styling: Lindholm för Historiska hem/mäklare: Katarina Ljung

Läs också: Så lyckas du med sticklingar

12. Monstera

Den älskade monsteran är inte på väg någonstans och den är lika trendig – om inte trendigare! – idag som för två år sedan.

Eftersom monsteran är en tålig växt behöver den nödvändigtvis inte stå i ett fönster, vilket gör den perfekt att placera på platser där det vanligen inte står växter, som exempelvis bredvid sängen.

Sovrum med tavelvägg och sängkläder i linne. Monstera.

Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto Styling: Scandinavian Homes för Tobin Properties

13. Filodendron

De stora flikiga bladen skapar en spännande form och det skadar knappast att filodendron dessutom är lättskött och renar luften.

Placera krukan därför med fördel i sovrummet, för att ta del av hälsoeffekterna. En bonus är att det blir fint också.

Sovrum med filodendron och klämspot, worklamp.

Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

14. Inomhusträd

Här finns det ingen särskild sort som gäller, men det trendigaste du kan ha i växtväg just nu är ett träd.

Trädet får gärna vara spretigt och ge ett vilt intryck, ju konstigare och fulare, desto bättre.

Träd i vardagsrummet. Takpendel och grå soffa.

Foto: Alen Cordic Styling: Emma Fischer för Bjurfors/mäklare: Sarah Gustafsson

Växtbilder: Plantagen, Blomsterlandet, IBL

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

 

Så krävande är kamelian

$
0
0

Kamelian, en svårskött skönhet.

Vinterns drottning. 
Kamelia, Camellia japonica. Finns att köpa i januari–mars. Den vill stå svalt, 8–10 grader, och ljust men inte för soligt, 
och jorden ska ha en jämn fuktighet.

Kamelia har odlats i Europa i flera hundra år. I Uppsala fanns det blommande exemplar i slutet av 1700-talet. Den var 1800-talets modeblomma nummer ett, Napoleons kejsarinna Josephine älskade den och odlade den i stor skala på slottet Malmaison. När så Alexandre Dumas d y skrev Kameliadamen bidrog det till ännu större fascination för den svårflörtade kamelian.

Modet växlar, men på senare år har intresset för kamelia ökat och fler och fler arter och sorter odlas.

En förutsättning för att kunna klara den krävande skönheten är ett inglasat uterum där temperaturen håller 6–8 grader på hösten och vintern. Lyckas du blir ni vänner   för livet – kamelian 
kan bli mycket gammal.

Tips!

Blomsterkonstnären Tage Andersen, Nordens kanske mest passionerade kameliaodlare, visar sin fantastiska
samling på Gunillabergs säteri i Småland. Värt en utflykt – varje vår!
Mer info på hemsidan
www.tage-andersen.com

Läs också: 5 skötselråd för orkidéer

7 smarta tips när du sår fröer inomhus

$
0
0

Det börjar bli dags att sätta frön!

Det börjar bli dags att sätta frön! Läs noga vad som står på fröpåsarna. Där finns massor av bra information.

1. Lådor. Använd en sålåda eller krukor. Fyll botten av sålådan/krukan med 2–4 cm såjord, ju större frö desto mera jord. Tryck till jorden lätt, t ex med undersidan av en kruka eller locket till sålådan. Vattna igenom jorden så att den blir fuktig. Nu behöver du inte vattna mer förrän jorden torkat upp lätt.

2. Så. Så 2–4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan i lådan. Ju större frön desto färre i varje kruka/låda. Täck med såjord 0,5–1 cm. Vissa frön är ljusgroende och ska inte täckas. Följ råden på fröpåsen.

3. Skydda. Lägg locket på sålådan eller täck sådden med plast. Gör gärna små hål i plasten för att kondensen ska kunna avdunsta. De flesta frön gror bäst i rumstemperatur, ca 20 grader.

4. Vattna. Var noga med hur du vattnar din sådd. Jorden får inte vara för blöt men ska inte torka ut helt och hållet. Håll koll och vattna försiktigt så att inte fröerna flyter runt i krukan/lådan. Det kan lätt hända innan de rotat sig.

5. Ljus & värme. När bladen tittar upp måste sådden stå ljust, gärna på fönsterbrädan. Är det mörkt måste växterna ha extraljus. Använd lampor som har ljus som passar växter. Låt ljuset vara på 14 timmar om dygnet. Använd gärna en timer. Stäng helst av elementet under fönstret. Växterna ränner iväg och blir gängliga om de står för varmt.

6. Lufta & plantera om. Ta av locket eller plasten över sådden för att lufta när det bildas kondens. När plantorna fått två bladpar, behövs inte locket/plasten längre. Nu börjar det också bli dags att plantera om växterna i blomjord i större krukor. Börja ge näring 2–3 veckor efter omplanteringen. Plantor som växer riktigt mycket kan behöva planteras om en gång till.

7. Utplantering. Plantera ut när risken för nattfrost är över. 1–2 veckor innan utplantering ska växterna avhärdas. Det vill säga låt plantorna stå på skuggig plats ute under dagtid innan de planteras i rabatter, urnor eller köksland.

Läs även:
6 frön det är dags att sätta tidigt
21 fantastiska fröer

Så fixar du härlig djungelkänsla inomhus

$
0
0

Djungelkänsla inne med små och stora gröna krukväxter.

Stort & smått. Det finns fantastiskt många fina växter med gröna blad att välja mellan. Här står från vänster: monstera, nätaralia, ananas, fjädersparris (hängande), rundkalatea, elefantöra, bönträd, strandkastanj, zebrasköld med fina randiga stammar och narrfikus. Affischen med palmmotiv, 1 599 kr, Room.

Lättskött & härligt

Det är verkligen supertrendigt att ha gröna växter inomhus. De kan gärna få vara stora och skapa djungelkänsla – monstera och strandkastanj är växter som är bra på det. De är både lättskötta och har enorm växtkraft. Många av de gröna bladväxterna kommer från tropikerna. Det gör att de trivs bra i våra hem som har en ständigt hög inomhustemperatur. Växterna kan tycka att inomhusluften är i torraste laget. Så ge dem gärna en uppfriskande dusch med jämna mellanrum.

Prydnadspapegoja bland krukväxterna på fönsterbrädan.

Som i regnskogen. Fjäder-
sparrisens lätta finflikiga blad är fina tillsammans med narrfikusens runda blad. Papegojan trivs i grönskan, 
275 kr, Inreda.com.

10 gröna favoriter

1 Monstera. Kan bli mycket stor och gammal. Trivs i varm och fuktig luft. Duscha växten ofta. Kan stå skuggigt till halvskuggigt. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna. Svag näringsdos i vattnet varje gång du vattnar från vår till höst. En gång i månaden på vintern.
2 Nätaralia. Växten är ofta uppstammad till ett litet träd. Trivs i halvskugga till ljust läge. Undvik direktsol. Håll jorden lätt fuktig och duscha växten ofta. Svag dos näring vår till höst. En gång i månaden på vintern.
3 Dvärgananas. Trivs i lägen som är soliga till halvskuggiga. Vattna mycket på sommaren och sparsamt på vintern. Liten dos gödsel varannan vecka.
4 Fjädersparris. Vill ha det luftigt runt sig och trivs i sol till halvskugga. Vill torka upp mellan vattningarna. Svag dos näring varje gång du vattnar från vår till höst. En gång i månaden på vintern.
5 Rundkalatea. Trivs med hög luftfuktighet i ljust till halvskuggigt läge. Undvik direkt sol. Håll jorden lätt fuktig. Vattna gärna med kalkfritt vatten. Ge näring en gång i veckan under sommarhalvåret.
6 Elefantöra. Mycket lättskött växt. Håll jorden lätt fuktig och ge svag dos näring varje gång du vattnar från vår till höst. En gång i månaden på vintern. Trivs i soligt till halvskuggigt läge men inte i direkt sol.
7 Bönträd. Växer upp ur stora, runda, dekorativa bönor. Vill stå ljust men skuggas mot stark södersol. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna. Ge svag dos näring vid varje vattning från vår till höst, sedan en gång i månaden.
8 Strandkastanj. Lättskött växt som kan bli stor. Säljs ofta med flätade stammar.  Vill stå ljust till halvskuggigt. Undvik stark sol. Håll jorden lätt fuktig och ge svag dos näring vid varje vattning från vår till höst. Sedan en gång i månaden.
9 Zebrasköld. Har fantastiska zebrarandiga, höga stjälkar som gett växten dess namn. Trivs i ljust läge. Undvik stark sol. Svag dos näring i vattnet från vår till höst.
10 Narrfikus. Trivs där det är varmt och fuktigt. Duscha gärna växten då och då. Vill stå ljust men inte i direkt sol. Håll jorden lätt fuktig. Ge inte för mycket vatten. Svag dos näring när du vattnar från vår till höst. Sedan en gång i månaden. Lättskött växt som kan blomma.

Rullvagn med bönträd i terracottakruka.

Återanvänd. Ta vara på blad och små växtdelar. Sätt dem i vatten. De är fina som dekoration och kanske får de rötter. Mätglas, 89 kr, Welcome Home. Sax, 399 kr, Soulosofie. Dekoration i mässing, 690 kr, Classic Collection. Vas, loppisfynd. Rullvagn, 3 690 kr, HK living. Växten är ett bönträd.

Läs också: 12 sätt att inreda med gröna växter

Bygg din egen hängande fönsterhylla!

Lätt att bygga. Borra fyra hål i varje hyllplan och trä läderremmar genom dem. Fäst hyllplanen med knutar på banden under varje hål. Gör inte knutarna för små då kan de åka genom hålen. Dekorera med träkulor.

I taket hänger en korgstol. Massor av gröna växter i krukor och korgar.

Växter överallt. Det är fint att ställa växter en bit in i rummet. Där blir de vackra dekorationer. Korgar som används som blomkrukor, Madam Stoltz, från 349 kr. Skinnfäll, 699 kr, Inreda.com. Stor kudde, 395 kr, Classic collection. Liten kudde, 149 kr, H&M Home. Skinnpuff, 1 490 kr, HK living. Grön pläd, 299 kr, Welcome Home. Högt brickbord, 349 kr, Plantagen. Grön lampa, 6 500 kr, Light Work. Matta 170×230 cm, 5 490 kr, Classic Collection. Rullvagn, 3 690 kr, HK living. Solspegel, 299 kr, H&M Home. Rund spegel med kedja, 199 kr, H&M Home. Grön kruka med blad, 335 kr, Room. Plansch med palm, 1 599 kr, Room.

Ananasplanta i ananaskruka

Tropisk frukt. Den lilla ananasplantan står i en ananaskruka, 149 kr, Plantagen. Stol, 795 kr, Soulosofie.

Läs också: 5 lättskötta gröna växter

Ge trädgården mörk magi

$
0
0

Trendig klöver, Oxalis triangularis, med vita blommor och mörklila blad

Turväxt. Klöver, Oxalis triangularis, med vackra bladfärger har fått en boom de senaste åren.

Att riktigt svarta blommor inte förekommer naturligt har triggat växtförädlare genom alla tider. Svarta tulpaner var hett eftertraktade på 1600-talet och under den viktorianska perioden fanns en särskild fäbless för svart. Stockrosen ’Nigra’, med mörkt svartröda blommor, var populär då och finns än i dag på fröföretagens listor.
Och med tanke på vilken supersuccé den svarta petunian ’Mystical Black Velvet’ var i början på 2010-talet förstår man varför förädlarna anstränger sig.
Nu syns förbättrade varianter av petunian i krukorna på många terrasser och balkonger. Den har blivit en favorit hos svenska folket.

Luktärt med röda blommor.

I vackert ljus. Många av de mörka blommorna blir rubinröda 
i motljus, här luktärten ’Black Night’.

Det är naturligtvis i England, föregångslandet när det gäller trädgård, som den svarta trenden i modern tid startade. När den svarta violen ’Molly Sanderson’ presenterades på Chelsea Flower Show på 1990-talet blev intresset enormt. Violen är så svart en blomma kan bli.
Nu började intresset för riktigt mörka växter att ta sig ut till vanliga trädgårdsägare.
I början av 2000-talet startades till och med ett sällskap för de riktiga entusiasterna, International Black Plant Society. Initiativtagaren, världens troligen främsta expert på svarta växter, engelskan Karen Platt, har också skrivit boken Black Magic and Purple Passion med tusentals växtexempel.

Svart viol Molly Sanderson i kruka i trädgården

Första lilla svarta. När bukettviolen ’Molly Sanderson’ 
presenterades första gången blev växtvärlden salig.

Det vi nu ser är ett utbrett användande av de mörkbladiga växterna. Nya sorter poppar upp och vi fullkomligt älskar dem!
Att de mörka eller djupröda bladen är särskilt läckra till grönt bladverk beror på att färgerna ligger mitt emot varandra i färgcirkeln och utgör varandras kontraster.

Höstsilverax blev årets perenn 2018

Årets perenn 2018. Att höstsilveraxet, Actaea simplex, fick den här utnämningen säger något om den mörka trenden. Sortförslag: ’Brunette’, ’Pink Spike’ och ’Chocoholic’.

Men de mörka bladen är också vidunderligt vackra tillsammans med mjukt limegult, vitt och rosa. Eller det motsatta – riktigt starka färger som orange, knallgult och rött. Försök att hitta tonen i den mörkbladiga växten du köpt, där kan också vara ett stråk av blått och då blir det ursnyggt med silver eller blåblommigt till.
I princip är det inget som missklär de mörkbladiga 
växterna och de går med fördel att mixa. Att plantera några tillsammans i en kruka av zink eller betong kan bli sommarens allra bästa! ✦

Mörk blåklint med ett bi.

Klassiker i ny färg. Blåklint, Centaurea cyanus, kan också vara mörkt purpur. Humlorna besöker gärna ’Black Ball’.

Mörklila papegojtulpan Black Parrot

Dramatisk vår. Senblommande papegojtulpanen ’Black Parrot’ är mycket vacker i grupp med ljusare tulpaner.

Läs också: Växter som sår sig själva i trädgården

Nyheter 2018

Fransiga kålblad i mörka toner

Mizunakål ’Arun’
Fransiga blad som tonar ut i mörkt purpur. 
Dubbelt läcker i salladsskålen! Frö från Impecta.

Mizunakål ’Arun’
Fransiga blad som tonar ut i mörkt purpur. Dubbelt läcker i salladsskålen!
Frö från Impecta.

Basilika ’Sweet Red Rubin’
Mörkt purpurfärgade blad, med sötaktig aromatisk smak. Blommor i lavendelrosa. Ger riklig skörd. Frö från Wexthuset.

Basilika ’Sweet Red Rubin’
Mörkt purpurfärgade blad, med sötaktig aromatisk smak. Blommor i lavendelrosa. Ger riklig skörd. Frö från Wexthuset.

Alunrot ’Black Pearl’
En riktigt svart alunrot som håller färgen fint i solsken. Rosaviolett undersida. Bildar täta tuvor. Perenn från perenner.se.

Alunrot ’Black Pearl’
En riktigt svart alunrot som håller färgen fint i solsken. Rosaviolett undersida. Bildar täta tuvor.
Perenn från perenner.se.

Läs också: 7 blommor att plantera tidigt på våren

Viewing all 283 articles
Browse latest View live