Quantcast
Channel: Trädgård – Drömhem & Trädgård
Viewing all 283 articles
Browse latest View live

5 bra trädgårdstips från vinnaren av Årets Trädgård 2017

$
0
0

 ”I ett kärvt klimat och med en oslagbar känsla för färg, form, växter och odling har Charlotte skapat en underbar trädgårdsdröm. Hennes växtkombinationer är smarta, stilfulla och personliga. Extra plus för de fint inredda trädgårdsrummen.”

Så lyder juryns motivering som gjorde Charlotte Andersson till vinnare av Årets Trädgård 2017. Missa inte prisutdelningen i hennes trädgård i Sundsvall den 19 augusti! Läs mer här.

Här är Charlottes bästa trädgårdstips:

1. Låt trädgården vara din kreativa plats

Och privata oas! Att ha en egen trädgård är en ynnest. Här finns inget rätt eller fel. Det ska vara som du vill, med växter som gör dig glad. Att prova sig fram är roligt och givande. Ta professionell hjälp om du känner dig osäker. Ibland räcker det med en konsultation eller så behöver du ta hjälp med hela designen.

2. Gör ett noggrant underarbete

Foto: Charlotte Andersson

Ska växterna må bra och resultatet bli hållbart är det A och O att bearbeta marken ordentligt. Rensa bort allt ogräs, stora stenar m.m. Luckra upp med en grep, jordförbättra och gödsla. En plantering med välgjort underarbete kräver mindre underhåll och gör att växterna trivs.

3. Välj en stomme som funkar året om

Välj växter som har form eller färg oavsett årstid. Växterna kan vara städsegröna, vintergröna eller formklippta. Häckar, buskar, träd, gräs och perenner med vackra fröställningar blir också snyggt.

4. Ha en färgplan

Foto: Charlotte Andersson

Det ger en harmonisk känsla. Genom att tänka på hur och var allt placeras skapar du ett skönt helhetsintryck. Håll dig till hyfsat enhetliga färgskalor. Hos mig går färgerna i två huvudspår. Det ena består av mörkt rött till nyanser av rostrosa. Det andra innehåller gult, lime och vitt. Tänk på att färger finns i både blommor och bladverk.

5. Plantera växter i krukor

Foto: Charlotte Andersson

Med växter i krukor går det att förändra snabbt. Med många växter av samma sort eller krukor i samma stil blir det enhetligt. Gamla zinkhinkar och -baljor är mina favoriter. De är vackra, hållbara, frostsäkra och lätta. Korgar är också en vacker favorit. Jag planterar aldrig direkt i korgen utan använder en innekruka för att korgen ska hålla längre. Rotting håller längst.

Charlotte Andersson

Familj: Maken Ulf, barnen Rebecca och Filip.

Gör: Ulf och Charlotte är egna företagare. Rebecca har flyttat hemifrån. Filip har tagit studenten och jobbar gärna i trädgården när han har tid.

Var: Sekelskifteshus i Nedre Haga i Sundsvall.

Trädgård: 1800 kvm i zon 3. Det är egentligen zon 4 här men trädgården ligger på en skyddad plats.

Favoritväxter: Tuplaner, julrosor, dahlior och rosor sticker ut.

Blogg: www.gardenflow.se

Instagram: @charlottegardenflow

Se hela reportaget i Drömhem & Trädgård nr 10!

Läs också: Välkommen till vinnaren av Årets Trädgård 2017!


Välkommen till vinnaren av Årets Trädgård 2017

$
0
0

Grattis till Charlotte Andersson, vinnare av Årets Trädgård 2017! Foto: Charlotte Andersson

Drömhem & Trädgård bjuder tillsammans med våra sponsorer Hozelock och Nelson Garden in till en fantastisk dag i Charlotte Anderssons paradis – så missa inte chansen att vara med när vi delar ut priset Årets Trädgård 2017!

Charlotte vinner Drömhem & Trädgårds stora pris värt 15000 kronor. Dessutom får hon välja trädgårdsutrustning för 10 000 kronor från Hozelock och höstlökar och andra trädgårdsprodukter till ett värde av 5000 kronor från Nelson Garden.

Välkommen till prisutdelningen!

  • NÄR? Den 19 augusti kl 12–16. Priset delas ut kl. 14.00.
  • VAR? Malmgatan 23, Sundsvall.

Missa inte chansen att se denna pärla till trädgård. Vi lovar dig en inspirerande dag!

Juryns motivering: ”I ett kärvt klimat och med en oslagbar känsla för färg, form, växter och odling har Charlotte skapat en underbar trädgårdsdröm. Hennes växtkombinationer är smarta, stilfulla och personliga. Extra plus för de fint inredda trädgårdsrummen.” Foto: Charlotte Andersson

Foto: Charlotte Andersson

P.S. Se hela reportaget i Drömhem & Trädgård nr 10, i butik nu!

    

Här kan du se: Alla vinnare av Årets Trädgård sedan 2005

BILDSPECIAL: Prisutdelning i Årets Trädgård 2017

$
0
0

I trädgården i Sundsvall har Charlotte Andersson lyckats skapa ett riktigt grönt paradis. Så här lyder juryns motivering:

”I ett kärvt klimat och med en oslagbar känsla för färg, form, växter och odling har Charlotte skapat en underbar trädgårdsdröm. Hennes växtkombinationer är smarta, stilfulla och personliga. Extra plus för de fint inredda trädgårdsrummen.”

Läs också: 5 bra trädgårdstips från vinnaren av Årets Trädgård 2017

Se bilderna från prisutdelningen här:

Charlotte Andersson tog emot sitt pris i hällregn

15 000 kronor, trädgårdsprodukter för 10 000 kronor från Hozelock samt höstlökar och andra trädgårdsprodukter för 5000 kronor från Nelson Garden. Här är Charlotte Andersson tillsammans med Drömhem & Trädgårds Kerstin Holmberg.

Våra sponsorer bjöd på goodiebags och skydd från regnet

 

Trädgården var otroligt vacker trots regnet

Charlotte gillar att plantera i krukor. Läs hennes trädgårdstips här!

Fantastiska blommor!

En riktig trädgårdsdröm!

Härlig plats för plantering i växthuset

Trädgårdsintresserade trotsade regnet i Sundsvall

Tack alla som kom och firade med oss och Charlotte!

Foto: Annika Christensen

Stort tack till våra sponsorer!

 

   

Läs också: Se alla fantastiska vinnare av Årets Trädgård

John Taylor om nya kolonistugan: ”Trodde vi skulle vara klara nu”

$
0
0

Det är sommar och semestertider på ett koloniområde i Malmös östra delar. Lasse’s sommarkiosk vid ingången har öppet i några veckor till och det vilar ett varmt och sävligt lugn över stugor och täppor. Några gräsmattor är minutiöst kortklippta och andra är översållade med barnleksaker och trädgårdstomtar. Den kollektiva individualismen härskar i kolonin.

Det är, som John Taylor uttrycker det, en plats där ”man kan uttrycka sig personligt och konstnärligt”.

Målade i frustration

För hans och sambon Torun Jordes del innebär det att kolonistugan för tillfället ser ut som Fantomens dödskallegrotta med hastigt ditmålade ögon och tänder. John Taylor förklarar att det är där fönstren ska sitta och att målandet skedde i kreativ frustration efter några glas vitt.

Stugan, som de köpte förra sommaren, var ursprungligen mindre och risigare men tillsammans har John och Torun lagt otaliga timmar på bygget. De gör det mesta själv. Om de inte kan så finns alltid Youtube och om inte det räcker kan de fråga kompisar eller grannar.

Men det har blivit mycket jobb.

– Det är knappt vi har tid att träffa folk längre, säger Torun.

Kopplar av från trädgårdsarbetet i trädgården

Valet av fritidssysselsättning är egentligen inget märkligt. Svensken i gemen är rent statistiskt sett glad i koloni- och odlingslotter. Men John och Torun arbetar dessutom professionellt med grönska hela dagarna. John Taylor jobbade fram till i sommar som slottsträdgårdsmästare i Malmö. Sambon Torun arbetar på serviceförvaltningen och ansvarar för att den grönska som drivits upp hamnar på stadens gator och torg.

– Och här finns det ingen som pinkar på eller stjäl växterna, säger Torun.

Fast eftersom Torun blivit chef har hon hamnat bakom ett skrivbord och längre från växterna. Det är i alla fall John Taylors förklaring till att de valt att bli kolonister. En annan är att de trivs med att bo i lägenhet och ha nära till stadens nöje samtidigt som de vill ha en grön oas nära till hands.

Villa var inget alternativ.

– Vi ville inte ha ett hus med jättestor trädgård, då var det här en bra kompromiss. Det är ganska basic, säger John Taylor.

Mästarmöte i rabatten

För engelsmannen Taylor är kolonilotterna med stuga en exotisk företeelse. Han är uppväxt med så kallade ”allotments”.

Det vill säga en odlingslott för grönsaker där man på sin höjd fick ha ett skjul. Han berättar att odlingslotterna blev ett nödvändigt inslag i samband med skiftesreformer i England där fler människor flyttade in till städerna. Då hade de kvar odlingslotterna för att kunna odla för husbehov. Ofta nere vid järnvägsspåren. Den lilla raden med majrovor i trädgårdslandet visar sig också ha en framskjuten plats i  John Taylors engelska historia.

Läs också: 5 bra trädgårdstips från vinnaren av Årets Trädgård 2017

Trädgårdsmästaren från Sheffield förklarar att majrovan revolutionerade jordbruket i början av 1700-talet eftersom det var lättodlat och gav bra avkastning. Den störste pr-mannen för majrovan hette Charles Townsend (1674-1738). En adelsman som gått till historien och de engelska skolböckerna som ”Turnip” Townsend.

Det blir lätt så här med John Taylor. En fråga om något i rabatten leder ofta till något helt annat. Som till exempel en utvikning om industriella revolutionen eller, allra mest, om fotboll.

Han berättar till exempel om hur han fick en chans att prata med Tom Prahl som tagit guld med favoritlaget Malmö FF. John Taylor ville veta allt om laget men den trädgårdsintresserade tränaren ville bara veta hur han skulle bära sig åt för att få så fina tomater som möjligt.

Så kan det gå.

”Vill vi göra världen till en vackrare eller fulare plats”

Men när John Taylor får gå loss om trädgård och trädgårdsarbete så handlar det i alla fall om fler dimensioner än skötsel, gödsel och vackra färger.

– När jag jobbar med och pratar om trädgård vill jag få in sådant som konst, litteratur och historia. Ibland till och med politik, säger John Taylor.

Samtidigt som han vill kunna få in trädgården i samhället så inser han att det finns olika mycket svängrum för att föra ut de tankarna beroende på vilket forum han rör sig i.

John Taylor har till exempel inte hur mycket utrymme som helst att prata om majrovans politiska sprängkraft som programledare i Trädgårdstider.

– Men jag får in lite då och då. De som känner mig hör att det kan ligga i undertexten av vad jag säger.

– Sedan säger jag ju att ”vill vi göra världen till en vackrare eller fulare plats?”, och om inte det är politiskt så vet jag inte vad som är det.

Avstressande miljö

Även om den intellektuella debatten om trädgård är svag i Sverige så är den sociala effekten mer etablerad. Till och med Kriminalvården har trädgårdsarbete som ett sätt att återbörda fångar till samhället.

Under sin tid i Malmös slottsträdgård hade John Taylor varje år runt 35 personer som, av olika skäl, arbetstränade eller praktiserade i myllan. Gott om syre, ingen stress och inte samma krav på att ”leverera”.

– I vanliga vardagen är det annars fullt av stressmoment. Förutom jobbet ska du hinna till bussen, tvättiden. Fan, ibland har man ju knappt tid att tänka.

John Taylor har ingen statistik på hur arbetsträningen och praktiken i trädgården fallit ut men har mött några som varit med efteråt.

– Det är många som mår bättre och hittar en ny balans i livet. De går tillbaka till sitt gamla jobb eller söker nytt. De kommer vidare.

– Och om någon kommer fram på öppen gata och säger tack så är det ju något av det bästa man kan vara med om.

Tidsplanen har spruckit

Livet på kolonin låter egentligen som allt annat än rogivande. John och Torun berättar om fönster som krånglar, åttametersgranar som måste fällas och projekt som tar mycket längre tid än vad de egentligen hade trott. Och då har de ändå varit här i princip varje helg sedan förra sommaren.

Under vintern tillbringade John dessutom en hel månad på bygget för att snickra ifatt. Badrum och kök saknas fortfarande.

– Jag trodde egentligen att vi skulle vara klara med stugan nu men idag tror jag snarare att det är nästa vår som gäller, säger John Taylor med ett leende som antyder att ”manana” är helt okej.

Det behöver inte gå så snabbt på kolonin. Det är en av poängerna.

Även om John Taylor med åren blivit en offentlig person så är det inget som märks här. Det är i all fall inga grannar som hänger över staketet för att fråga trädgårdsmästaren från TV om hur man ska gödsla grönsakslandet eller klippa fruktträden.

Här är han bara en granne av många. Några har varit här sedan Bulltofta flygplats fanns i närheten och det luktade flygplansbränsle hela dagen och några tillhör den nya gröna våg av koloniägare som kommit på senare år.

– Det är en bra blandning.

Artikeln publicerades först på Allers.

Läs också: Bildspecial – Prisutdelning i Årets Trädgård 2017

Lär hunden leta kantareller – 3 steg som hjälper er att lyckas

$
0
0

Stövlar på och med korgen i hand är det hög tid att ge sig ut i svampskogen på jakt efter skogens gula guld – kantareller.

 Bild: IBL

Som hundägare kan det vara mysigt att låta husdjuret följa med på skogspromenaden. Och med lite träningen kan hunden dessutom hjälpa dig i jakten.

– Alla individer är olika och kräver olika mycket övning, men de flesta hundar kan lära sig leta svamp, säger Christine Ehrlander, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Läs också: 7 anledningar till att hundar är bra för hälsan

Första steget i träningen, enligt Christine Ehrlander, är att lära hunden vad det är du söker efter.

Börja med att lägga hundgodis som du sedan täcker med svampen du vill hunden ska kunna hitta. Tanken är att hunden ska lockas av doften av godis och på så sätt kunna lokalisera svampen.

Kantareller bra start

Kantareller är bra att börja med eftersom de ser ut på ett visst sätt och har en distinkt doft. Dessutom går det lätt att hitta övningsexemplar i butik.

Träningen ska också gärna ske i en miljö som liknar den som svamparna finns i på riktigt.

– Repetition och belöning är nyckeln till inlärning, och vägen till en välfylld svampkorg. Tänk på att hunden präglas av din entusiasm, det hörs om du är engagerad och genuint glad, säger Christine Ehrlander.

Bild: Shutterstock/IBL

Nästa steg är att placera kantarellerna i skogen – utan godis. När hunden sedan markerar belönar du den rikligt. Tanken är att träningen ska göra att hunden associerar kantareller med belöning och uppskattning.

– Variera både platsen för övningen och sättet du belönar på, säger Christine Ehrlander.

Ett vanligt misstag är att ägaren rör vid träningssvampen. Då är risken stor att hunden letar efter husses eller mattes doft i stället för doften av svamp. Använd gärna en tång till svampen och undvik också att trampa alltför mycket i sökområdet.

– Och tappa inte tålamodet om din hund behöver många träningstillfällen, säger Christine Ehrlander.

Tre steg för att träna hunden till svampletare:

1. Lägg ut svamp med en godisbit under i naturlig terräng

2. Belöna hunden rikligt när den hittar utplacerade svampar

3. Behåll hundens intresse genom att visa entusiasm och uppskattning när den hittar svamp

Källa: Sveland Djurförsäkringar

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Läs också: Tänk på det här när du plockar svamp

12 mysiga sätt att dekorera med ljusslingor utomhus

5 fina inomhusväxter som tål höstmörkret

$
0
0

När hösten smyger sig på kan det vara läge att flytta fokus från uteplatsen och i stället rikta blicken inåt.

Det finns många lättskötta inomhusväxter som klarar sig galant utan sommarsol – dessutom sprider de riktigt trivsam grönska i ditt hem!

1. Zamiakalla

Zamioculcas zamiifolia

Foto: Blomsterlandet

Zamiakallan, eller garderobsblomma som den också heter, härstammar från Afrika och är en rejält tålig växt. Helst vill den stå ljust, men Zamiakallan frodas även i skuggiga förhållanden.

Kom ihåg att låta jorden torka ut mellan vattningarna eftersom växten lagrar vätska i sina rötter.

Obs! Giftig! 

2. Pussmun

Nematanthus gregarius

Foto: Plantagen

Med sina röda blommor är pussmunnen en härlig färginjektion under de mörka höstmånaderna. Växten gillar att breda ut sig och du kan med fördel plantera den hängande.

Pussmunnen är lättskött och trivs bäst på en luftig, men inte för ljus plats. Vattna med måtta.

3. Ärtor på tråd

Senecio rowleyanus

Foto: Pinterest

En dekorativ suckulent med rankor som kan växa sig riktigt långa över tid. Placera gärna i ett halvskuggigt, högt fönster där hängväxten får ta plats.

Vattna mycket sparsamt!

Läs också: 5 tåliga krukväxter för badrummet

4. Japansk kottepalm

Cycas revoluta

Foto: Pinterest

Den japanska kottepalmen tankarna till varmare breddgrader, men plantan trivs minst lika bra i kallare klimat. Torr inomhusluft? Inga problem! Svalt och lite skuggigt? Ja tack!

Vattna regelbundet.

Obs! Giftig!

5. Palettblad

Plectranthus scutellarioides

Foto: IBL

Palettblad är en storfavorit i svenska hem och med sina vackra, sammetslena blad är det inte svårt att förstå varför. Växten är inte särskilt kräsen, se bara till att hålla jorden fuktig!

Placeras luftigt och ljust.

Läs även: 10 växter som också är bra luftfuktare

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Så fixar du en välkomnande entré med fina höstkrukor

$
0
0

Härliga höstfärger! Foto: Blomsterlandet

Härliga höstfärger! Foto: Blomsterlandet

Att plantera en höstkruka med säsongens sorter är både enkelt och snyggt – och sätter guldkant på vilken farstukvist eller uteplats som helst. Fördelen med höstväxter är att de är mer tåliga än sommarens varianter och de kräver inte lika mycket vatten.

Här är fem tips för att lyckas med höstkrukan:

1. Dela upp

Plantera i flera krukor och ställ i grupp. Det skapar en rumslig känsla.

Foto: Blomsterlandet

Foto: Blomsterlandet

2. Bygg på höjden

Att kombinera låga plantor med små stamträd eller vajande konstgräs blir riktigt fint.

Foto: Blomsterlandet

Foto: Blomsterlandet

3. Ha en grön bas

Gröna höstväxter som murgröna, tuja eller järnek är bra att utgå från. Blanda sedan upp med kontrastväxter som bärljung, cyklamen, aster och ljung i härliga färger.

Foto: Blomsterlandet

Foto: Blomsterlandet

4. Plantera tätt

Då höstväxterna inte växer särskilt mycket behöver de inget extra utrymme i krukan.

Foto: Blomsterlandet

Foto: Blomsterlandet

5. Välj rätt kruka

En kruka med hål i botten är att föredra då överflödigt vatten kan rinna ut.

Foto: Blomsterlandet

Foto: Blomsterlandet

Källa och foto: Blomsterlandet


Trädgårdsexperten: Så lyckas du med höstplanteringen

$
0
0

Victoria Skoglund. Foto: Lena Granefelt/Blomsterfrämjandet

Victoria Skoglund. Foto: Lena Granefelt/Blomsterfrämjandet

Tv-profilen tillika trädgårdsmästaren Victoria Skoglund har tagit fram några punkter med tips inför höstplanteringen i samarbete med Blomsterfrämjandet. Bland annat bör man tänka på mängden jord och vatten nu när vädret blir allt kallare. Men först och främst vill hon bjuda på sina växtfavoriter för säsongen.

Om Victoria Skoglund får välja:

Rätt balans av pastell och silver

Cyklamen* är utmärkt för plantering på sensommaren och hösten. Den har ett vackert bladverk; grå mönstring på gröna blad, och det finns blommor i olika nyanser av vitt, rosa, lax, cerise, rött och purpur, både tvåfärgade och fransade. Med andra ord kan du välja hur färgsprakande trädgård du vill ha!

För lugn och harmoni i trädgården väljer Victoria silverfärgade växter som får väga upp cyklamens färgrikedom. Det finns flera olika silverfärgade växter att välja på och genom att plantera flera olika arter tillsammans uppstår en spännande strukturskillnad i det silvriga.

Gråbladiga växter som klarar sig bra på hösten är silverek Senecio cineraria, rabatteternell Helichrysum petiolare, silvergirland Leucophyta brownii och grå helgonört Santolina chamaecyparissus.

Läs även: 5 tåliga höstväxter att plantera på balkongen

Att tänka på vid höstplanteringen:

  • Rensa först bort sommarens överblommade växter. Ta även bort rötterna och blanda i ny planteringsjord i krukorna eller balkonglådorna.
  • Det är lättare att skapa en fin plantering i en lite större kruka med mer jordvolym eftersom rötterna ges större utrymme och det blir en bättre buffert vid vattning så att inte jorden torkar ut så lätt.
  • Sätt växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början eftersom svagare ljus och svalare väder gör att tillväxten blir obetydlig.
  • Även höstplanteringar behöver vattnas, men ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs. Känn efter hur jorden känns. Näring behövs inte.
  • Välj svenskodlade växter för bästa resultat. Titta efter kvalitetsmärket Svenskt Sigill eller fråga i butiken var växterna är odlade. Ju närmre desto bättre!

* Skötselråd, cyklamen: Vattna inte för mycket, och vattna gärna på jorden i krukans kant – inte på knölen och bladen. Placera ljust, men inte i direkt solljus. Växten vill ha det ganska svalt och gärna låga temperaturer på natten – perfekt för inglasade balkonger och uterum. Den klarar temperaturer ned mot 0°C och repar sig även efter lätt frost. Den övervintrar dock inte utomhus.

Läs även: 5 tips som får din cyklamen att blomma länge

Victoria Skoglund. Foto: Lena Granefelt/Blomsterfrämjandet

Victoria Skoglund. Foto: Lena Granefelt/Blomsterfrämjandet

Smarta tricket för att rensa kantareller snabbt och enkelt

$
0
0

Foto: IBL

Även om sommaren varit bedrövlig och regnet stått som spön i backen så finns det positiva konsekvenser. Det ser, enligt diverse rapporter, ut som att det finns gott om svamp i de svenska skogarna. Och för den som gillar att ge sig ut på kantarelljakt så finns det väl få känslor som slår upptäckten av en orörd fyndplats.

Läs också: Lär hunden leta kantareller – 3 steg som hjälper er att lyckas

Det är kanske inte riktigt lika roligt att rensa svampen och metoderna är många. Det klassiska är att rensa med kniv och liten borste över tidningspapper. Ett grannlaga arbete vilket alla som någon gång utfört det kan intyga.

Inom restaurangvärlden finns det dock ett trick som är snabbare än så. En tvätt som bygger på vatten och vetemjöl.

Så här rensar du svampen snabbt och enkelt:

1. Ta bort det värsta/största skräpet från svamparna om du inte har gjort det redan ute i skogen

2. Häll upp vatten i diskhon

3. Rör ned några deciliter mjöl i vattnet

4. Lägg i svampen och rör runt (försiktigt så att du inte skadar godsakerna)

5. Mjölet bör ta med sig skräpet till botten. Fiska upp svampen och skölj av, vid behov. Klart för stekning!

Källa: Land, Metro

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Superknepet: Fixa vårens finaste rabatt – redan nu!

$
0
0

Annons från Drömhem & Trädgård shop

Finns det något bättre än en sprakande härlig rabatt med massor av blommor som vittnar om den härliga tid som kommer?

Det bästa sättet att garantera dig en fin vårrabatt är att plantera vårlökarna i lager och använda en lökmix med högkvalitativa lökar som avlöser varandras blomtider.

Med rätt urval av lökar kan du nämligen vara säker på att du möts av en praktfull blomning och inte behöver lyfta ett finger för att kunna njuta av blommorna mellan april och juni månad.

Så planterar du vårlökar i lager

Du behöver: Näringsrik jord, kruka med hål i botten, ett par handskar och olika sorters lökar.

1. Fyll krukan med jord, men inte alltför kompakt – vattnet ska kunna rinna igenom.
2. Mät upp vilka djup som är aktuella enligt instruktionerna på lökpåsen. En bra tumregel är att ge de största lökarna mest djup.
3. Fyll på med jord till nästa nivå. Varva tills du är nöjd
4. Ställ undan krukan på ett torrt och skyddat ställe. Vattna då och då, jorden ska varken vara för blöt eller för torr.
5. När du börjar se att bladen börjar komma upp kan du ta fram krukan och ställa den ljust.

Tips! Sätt i stickor med namnen på de olika blommorna du har planterat – risken finns att du har glömt bort vad du har planterat när våren kommer!

Köp från oss: Praktfull vårlöksmix

Just nu kan du köpa en exklusiv vårlöksmix framtagen i Holland i vår shop!

Lökmixen består av 60 lökar som ger härlig vårblomning i aprikosa, purpurfärgade och rosa toner.

Läs mer här

Denna artikel är framtagen i samarbete med Aller Media shop. Samtliga länkar leder till en sida där du kan köpa produkterna.

7 fina och lättskötta träd att ha inomhus

$
0
0

Under 70- och 80-talet dominerade växterna i hemmet, men sedan storhetstiden har vi legat lågt med grönskan – fram tills nu.

– Vi märker att intresset för gröna växter – och framför allt stora blad, bladformer med karaktär och inomhusträd – har ökat. Men växten har blivit lite mer av en inredningsdetalj än den var tidigare, säger Frida Nyberg, trädgårdsmästare och växtexpert på

Foto via: Artiplant

Läs också: Så väljer du växter till ditt hem – enligt ditt stjärntecken

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

5 vanliga misstag många gör i trädgården på hösten

$
0
0

förbereda trädgården inför vintern

Trodde du att du var färdig med att förbereda trädgården inför vintern när du räfsat klart? Då får du tänka om – här är några saker som många av oss glömmer bort!Under september och oktober är det dags att rensa ut i trädgården och förbereda inför vintern. Men att räfsa löv och städa undan sommarblommorna räcker inte. Här är fem saker även den mest rutinerade trädgårdsägaren glömmer bort.

Förbereda trädgården inför vintern – 5 saker du kanske glömmer

1. Klippa gräsmattan

Bara för att gräsmattan inte är lika grön och fin som den var under sommaren betyder det inte att vi helt enkelt kan strunta i den när hösten kommer. Klipp gräset så att det är ungefär en halv decimeter högt, då förhindrar du också att sorkar flyttar in. De små djuren älskar nämligen långa grässtrån och om gräset är för långt riskerar du att de både bygger gångar och äter upp trädrötter under de kalla månaderna.

2. Rensa ogräs

Precis som gräsmattan fortsätter ogräset att växa trots att det blir kallare, men nu handlar det mer om rotogräs som till exempel kirskål och tistel som till och med fröar av sig under vintern. Kämpa vidare med ogräset alltså – även om det ser oskyldigt ut!

3. Tänka framåt

Okej, vårblommor är kanske inte det första vi tänker på när vi tänker trädgårdsarbete under september och oktober – men det borde det vara – hösten är faktiskt den bästa tiden för att plantera nytt.

Du kan redan nu plantera vårlökarna och ha härliga blommor som dyker upp till våren. En populär trend är att plantera vårlökarna i lager – då kan du redan njuta av blomning som varar i ett par månader!

I vår webbshop: Vackra vårlökar som blommar från april till juni!

4. Slänga gammalt

Grönsaker som ruttnat är rena kalasmaten för skadeinsekter som kan bli stora problem nästa odlingssäsong om du inte får bort det i tid.

5. Hålla fingrarna borta från beskärningen

Visst känns det bra att beskära träd och buskar så att de är trimmade och redo för vintern, men faktiskt bör du vänta med detta till våren kommer. Under hösten riskerar du annars att snittytorna på kvistarna utsätts för både regn och fukt vilket kan göra dem svårläkta och mer mottagliga för otrevligheter som svampangrepp.

Köp från oss: Praktfull vårlöksmix

Just nu kan du köpa en exklusiv vårlöksmix framtagen i Holland i vår shop!

Lökmixen består av 60 lökar som ger härlig vårblomning i aprikosa, purpurfärgade och rosa toner. Blommorna avlöser varandra i varandra i sin blomning.

Läs mer här

Denna artikel är framtagen i samarbete med Aller Media shop. Samtliga länkar leder till en sida där du kan köpa produkterna.

Källa: Land.se, plantagen.se
Bild: IBL

4 skötselråd som får dina gummistövlar att hålla längre

$
0
0

Foto: IBL

Ett riktigt bra par gummistövlar är ett måste höst som vår.

Och för att försäkra dig om att dina trotjänare håller så länge som möjligt är det viktigt att ta hand om dem.

4 knep som får dina gummistövlar att hålla år efter år:

1. Rengör gummistövlarna i ljummet vatten

Rengör stövlarna i ljummet vatten med ett milt rengöringsmedel – gärna tvål med glycerin som håller gummit mjukt och smidigt. Använd gärna en mjuk svamp och undvik alltför hårda borstar eftersom de kan förstöra gummit. Behöver du borsta bort smuts går det bra att använda en vanlig tandborste. När stövlarna är rena torkar du dem torra med en trasa innan de får torka.

2. Låt stövlarna torka långsamt

Snabbtorka aldrig dina gummistövlar. När stövlarna ska torka är det bäst om de får stå upp och ned – speciellt om de är blöta inuti. Vill du snabba på processen något kan du stoppa tidningspapper i.

Bild: Shutterstock/IBL

3. Smörj in dina gummistövlar

Efter att du rengjort dina gummistövlar och de torkat dem ordentligt, kan du med fördel smörja in dem med ett anpassat smörjmedel. Smörjmedlet gör att stövlarna håller bättre och vissa innehåller också UV-skydd. Vårdmedlet får gärna innehålla silikonolja. Har du inget annat hemma kan du smörja in gummistövlarna med olivolja. Undvik dock att smörja in sulorna eftersom det kan göra dem onödigt hala.

4. Tänk på förvarningen

För att dina gummistövlar ska hålla så länge som möjligt bör du undvika att utsätta dem för direkt solljus och hög värme. Stövlarna bör heller inte vikas under förvaringen.

Källa: Naturkompaniet, SportamoreSulmanfootwear, Granngården, Skotornet

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Glada nyheter hos Mandelmanns – Svimmade efter beskedet

$
0
0

Akram är som en medlem av familjen. Bild: TV4

En skördefest är avklarad och inspelningarna av en ny säsong av populära ”Mandelmanns gård” är i gång. Det är, som det brukar, full verksamhet på den ekologiska gården i Rörum på skånska Österlen. Men mitt i jäktet och de dagliga sysslorna har familjen fått ett glädjebesked.

Efter flera intervjuer har Migrationsverket meddelat att Akram, som flytt från Afghanistan och bor på gården, fått uppehållstillstånd.

– Vi fick beskedet i fredags, säger Marie Mandelmann.

Glädjechocken blev för mycket för Akram som svimmade efter att ha fått beskedet.

– Det har ju varit så mycket anspänning och rädsla, förklarar Marie Mandelmann.

– Samtidigt som det är glädje finns det ju också en jättestor sorg. Han vet ju till exempel inte vad som har hänt med hans pappa och syskon.

Gustaf och Akram i arbete. Bild: TV4

”Man ska säga ja till saker”

Familjen berättade om hur Akram kommit till gården i ett avsnitt av förra säsongen. Då fick tittarna veta att Akram vuxit upp på en gård i Kunduz-regionen och att han fått fly undan talibanerna. Han hamnade på ett asylboende i Simrishamn som tog kontakt med Mandelmanns och frågade om det fanns plats för den då 18-årige killen på gården.

Läs också: Bästa nyheten – Mandelmanns klara för ännu en säsong

Mandelmanns öppnade dörren.

– Det kunde varit jag, så är det. Mina föräldrar har också flytt en gång och kommit till Sverige. Jag tänker så här: allt som kommer till en och allt som finns runt omkring. Det är meningen att man ska säga ja till saker, sa Gustav Mandelmann om det beslutet.

Behöver bearbeta trauman

I dag betraktar Mandelmanns Akram som en medlem av familjen. Gustav och Maries barn jobbar på gården. Det gör Akram också. Beskedet innebär att Akram även fått arbetstillstånd och kan bli avlönad.

– Så han kommer att klara sig själv och inte ligga någon till last, säger Marie Mandelmann.

Beskedet innebär framför allt att oron lättar. Akram har hemska upplevelser med sig och behöver bearbeta trauman som han fått i en ung ålder.

Han pratar redan svenska men uppehållstillståndet innebär att Akram kan ta del av SFI-undervisning och bereda väg för ytterligare studier.

Han har redan visat sig vara en tillgång i jordbruket.

– Han är jätteduktig. Nu ska vi lära honom att köra traktor också.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Läs också: Här är Marie Mandelmanns huskur mot förkylning


10 vårlökar att plantera nu

$
0
0

Pärlhyacinten ‘Grape Ice’. krokusen ‘Picturatus’ och tulpanen ‘Lilac Wonder’.

1. Pärlhyacint

‘Grape Ice’ är en annorlunda pärlhyacint som har rosa blommor med vit topp. Blommar i april. Lökar & Knölar.

2. Fransk krokus

Den franska krokusen ’Picturatus’ är gnistrande vit med smala mörklila streck. Nelson Garden.

Läs också: Så lyckas du med vårlökar i kruka – 6 enkla knep

3. Ekologisk tulpan

Tulpanen ’Lilac Wonder’ är prisbelönt och finns som ekolök. Kan lätt sprida sig om den trivs. Blommar i april. Lökar & Knölar.

Tulpanen ‘Blushing Lady’ och blåstjärnan ‘Rosea’.

4. Rosagul tulpan

‘Blushing Lady’ 
är en enkel sen tulpan som
 blommar i maj. Ljuvliga rosa-gula blommor. Lökar & Knölar.

5. Tidig blåstjärna

Den rosa blåstjärnan ’Rosea’ är lättodlad och blommar tidigt. Nelson Garden.

Liljeblommande tulpanen ‘Green Star’, tulpanen ‘Mystic van Eijk’ och narcissen ‘Lemon Beauty’.

6. Liljeblommande tulpan

Liljeblommande tulpanen ’Green Star’ blommar sent och har fantastiska blommor. Bulbs.se.

7. Tålig tulpan

’Mystic van Eijk’ är en Darwintulpan och blommar tidigt i ljust rosa och vitt. Bulbs.se.

8. Storblommig narciss

Narcissen ’Lemon Beauty’ har stora vita kronblad och är gul mitt på blomman. Nelson Garden.

Liljorna ‘Tiger Babies’ och ‘Forever Susan’.

9. Liten tigerlilja

’Tiger Babies’ har blommor som är mindre och har en lägre stjälk än andra tigerliljor. Höjd 85 centimeter. Bulbs.se.

10. Färgstark lilja

’Forever Susan’ har mörkt burgundyfärgade kronblad med orange kanter. 
Kan bli en meter hög. Bulbs.se.

Sprid lökarna och sätt var och en på ett djup som är tre gånger lökens storlek. Foto: IBL

Så lyckas du med planteringen

  1. Plantera lökarna från nu och fram till tjälen går i marken. Ju tidigare du sätter lökarna desto bättre. De mår bäst av att vara i jorden.
  2. Om du behöver förvara lökarna i väntan på platering ska du ha dem på ett torrt, svalt, mörkt och luftigt ställe.
  3. Sätt lökarna på ett djup som är tre gånger lökens storlek. Den spetsiga delen på löken ska peka uppåt. Gödsla gärna med lite benmjöl. Fyll igen planteringsgropen och vattna.

 

Checklista: Gör trädgården redo för hösten

$
0
0

Det är dags att förbereda trädgården inför hösten Foto: Shutterstock

Det är dags att förbereda trädgården inför hösten Foto: Shutterstock

1. Beskär träden

Träd, buskar och klätterväxter beskärs antingen på vårvintern eller under den så kallade JAS-perioden (juni, augusti, september). De allra flesta mår dock bäst av att tas om hand under det senare alternativet. Bland annat avenbok, björk, äppel-, plommon- och päronträd, bok, valnöt, hästkastanj, körsbärsträd, lönn, magnolia, klätterhortensia och vinranka.

Endast unga träd måste beskäras varje år, är träden äldre räcker det oftast att beskära dem vart tredje år. Är ditt träd ungt kan du med fördel vänta med att beskära det till vårvintern för att ge det en extra skjuts i tillväxten.

2. Skydda de känsliga växterna

Tjäle och kyla kan skada växternas rotsystem. Därför är det viktigt att skydda rötterna genom att till exempel lägga löv över rabatten eller slå in krukorna i fiberduk, bubbelplast eller något annat skyddande material.

3. Fixa gräsmattan

Nu blir luften fuktigare och det kommer inte att vara lika mycket aktiviteter på gräsmattan som under sommaren. Hög tid att reparera gräset! Du kan även med fördel gödsla med höstgödsel så att gräsmattan står emot svampsjukdomar bättre.

4. Ta hand om redskapen

Under sommaren är allt fokus på blommor och växter – men nu är det dags att ta hand om redskapen efter en väl genomförd säsong. Tvätta och olja in spadar, krattor och serva gräsklipparen så är allt som nytt när du i vår plockar fram dem igen.

5. Ställ in vissa växter

Citrusträd och olivträd förvaras svalt och ljust, med en temperatur mellan 2-10 grader. Kanske kan de stå i ett svalt uterum eller i ett garage? Duscha dem med ljummet vatten en gång i veckan. Läs mer om övervintring av medelhavsväxter här >>

Pelargonerna behöver även de en ljus och sval plats dit frosten inte når. Kanske i en trappuppgång, eller i en källare med fönster? Tänk dock på att ju mer värme plantan får desto mer ljus kräver den – så stäng av elementet under fönstret. Tänk även på att om de står svalt behöver de mindre vatten. Läs mer om övervintring av pelargoner här >>

6. Plantera vårblommande lökar

Tulpaner, krokus, påskliljor, scillor och snödroppar. I september börjar vårlökarna dyka upp i butikerna, och det är också då du kan börja plantera dem. Gör det med en gång så att de hinner utveckla ordentliga rotsystem innan tjälen kommer. Även rosor lämpar sig särskilt väl för att planteras under hösten, så passa på!

7. Vattna vintergröna växter

Enar, granar, rhododendron och tujor håller sig gröna hela vintern. Men för att de ska klara sig så bra som möjligt är det viktigt att vattna dem rejält innan marken fryser.

8. Skydda utemöblerna

För att möblerna ska hålla sig fina längre är det vitkigt att ta hand om dem på rätt sätt. Ställ in dem under tak efter säsongen eller täck över dem med en presenning och ställ dem på lut så att de inte blir fuktskadade. Men innan du ställer undan dem bör du tvätta dem en sista gång. Olja är bäst att göra när du tar fram dem i vår och de ska användas igen.

Läs även: Trädgårdsarbete är lika bra som träning

Trädgårdsarbete är lika bra som träning. Foto: Shutterstock

Trädgårdsarbete är lika bra som träning. Foto: Shutterstock

Källor: Blomsterlandet, Gardena, Lantliv, Expressen

”En pärla bland växter” – Här är Årets perenn 2018

$
0
0

Höstsilveraxen, eller Actaea simplex på latin, är en lång och ståtlig höstblomma vars egenskaper är så enastående att Perennagruppen i år har utsett den till Årets perenn.

Höstsilverax är Årets perenn. Bild: IBL Bildbyrå

Så här lyder motiveringen, enligt ett pressmeddelande från gruppen:

”Ett elegant, mörkt bladverk som ger liv åt hela planteringar toppat med skira, doftande blomspiror som lyser upp trädgården om hösten. Höstsilveraxen är en pärla bland växter, många trädgårdskreatörers älskling och Årets Perenn 2018”.

Läs också: Så blir trädgården vackert vild med självsående blommor

Höstsilveraxen har sitt ursprung i nordöstra Asien och Japan. Perennagruppen lyfter fram flera olika egenskaper hos höstsilveraxen som är särskilt framstående, exempelvis att den kan stå ensam som en stark solitär i trädgården, men också med fördel kombineras med andra växter.

De mörkbladiga lyfts fram

Även om höstsilveraxen ursprungligen är grönbladig, är det de mörkbladiga sorterna som Perennagruppen vill framhäva lite extra. De har purpurfärgade blad som sitter tätt och har synliga nerver på bladytan, och Perennagruppen menar att de är särskilt ”utsökta i form och färg”.

Höstsilveraxen blir ungefär en halv meter hög under sommaren. I september skjuter stjälkar upp från bladverket, och i toppen kommer småningom långa blomax med pärlformade blomknoppar. Knopparna slår sedan ut i skira blommor i vitt eller rosa, med en doft som påminner om smultron. Plantorna brukar blomma ända tills frosten kommer.


Bild: IBL Bildbyrå

Många olika sorter

Det finns flera olika varianter av höstsilverax. Så här beskrivs några av dem av Perennagruppen:

  • Brunette är en sort som väckte fascinationen för mörkbladiga höstsilverax på allvar när den lanserades i början av 1990-talet. Sorten har mörkt purpurbruna blad och stjälkar. Blomknopparna är lika mörka och sitter i täta ax. Blommorna har inledningsvis en rosa ton men övergår efterhand via gräddvitt till vitt. Höjd: 170 centimeter.
  • Chocoholic har ännu mörkare blad än Brunette och ljusrosa blommor. Höjd: 140 centimeter.
  • James Compton har något ljusare bladverk än Brunette, grå bladnerver och gräddvita blommor. Höjd: 170 centimeter.
  • Pink Spike har också något ljusare blad än Brunette och ljusrosa blommor. Höjd: 170 centimeter.
  • Queen of Sheba avviker från de andra sorterna genom sina mjukt böjda blomax. Bladfärgen liknar den hos Brunette och blommorna är vita. Höjd: 120 centimeter.

Höstsilveraxen trivs i både skugga och sol, men behöver mycket vatten och näring. Framför allt är fuktig jord viktigt för att de ska blomma ordentligt. Vackrast blir blommorna om växten får stå på ett ställe där det är sol en stor del av dagen, skriver Perennagruppen.

Passar bra med andra växter

Perennagruppen tipsar om att höstsilveraxen passar fint ihop med till exempel olika höstanemoner, sköldpaddsört, temynta och fackelblomster. Också olika astrar blir ett fint sällskap, förslagsvis sorterna ”Early Blue”, ”Jenny” eller Twilight”.

Höstsilveraxen kan både stå för sig själv och tillsammans med andra växter. Bild: IBL Bildbyrå

Även olika gulblommade växter passar bra tillsammans med höstsilveraxen. Perennagruppen tipsar om septembersolros, olika sorter av solbrud eller strålrudbecka. Även prydnadsgräs eller mer marktäckande växter passar fint, liksom japansk starr, kaukasisk förgätmigej och mongolisk näva.

Årets perenn utses varje år av svenska perennodlare i föreningen Perennagruppen, som är en del av LRF Trädgård/Plantskola. Idén med utmärkelsen är att sprida kunskap om och lyfta fram ”särskilt värdefulla trädgårdsväxter”. För att kunna bli Årets perenn krävs att växten är frisk, härdig, vacker och lättodlad.

Artikeln publicerades först på Allers.

Läs också: ”Kronprisesse Mary” är Årets pelargon 2017

Så övervintrar du fyra vanliga medelhavsträd

$
0
0

Det är svårt att låta bli att dekorera balkong och terrass med medelhavsväxter och träd. De är ju så fina, även om de inte trivs ultimat i vårt nordiska klimat.

Läs också: 5 fina inomhusväxter som tål höstmörkret

Olivträd, fikonträd, citrusträd och eukalyptus är några exempel på sorter många införskaffar under vår och sommar och så länge solen och värmen är här lever de och frodas. När hösten gör intåg och det är dags att ta in dem för säsongen är det däremot många träd som kastar in handduken och dör.

Som tur är finns det sätt att få träden att överleva vintern – så att du kan njuta av dem när solen börjar värma igen.

Tipsen för att övervintra fyra vanliga medelhavsträd:

1. Olivträd

Foto: Alen Cordic Styling: Emma Fischer för Bjurfors/mäklare: Johanna Eliasson

– Övervintras inomhus när höstkylan kommer.

– Placera ljust i en temperatur på mellan 2 och 10 grader.

– Vattna sparsamt så att inte rötterna ruttnar, men tillräckligt så att inte jorden torkar ut.

–Olivträd kan tappa en del av bladen på vintern (dock inte alla), men dessa kommer tillbaka på våren igen.

– Den torra, varma inomhusluften kan lätt ta kål på olivträdet. Viktigt är därför att placera trädet ljust och duscha bladen ofta.

2. Citrusträd

Foto: Alen Cordic Styling: Emma Fischer för Bjurfors/mäklare: Charlotta Lenhammar

– Citronträdet behåller sina löv, även på vintern. Därför behöver trädet stå ljust.

– Är kronan tät bör du beskära den inför vintern för att så mycket ljus som möjligt ska nå in i kronan.

– En perfekt temperatur är mellan 5 och 10 grader, så ett uterum eller växthus som går att reglera är optimalt. Tänk på att ställa citronträdet på ett isolerande material så att kylan från marken inte når roten.

– Citronträdet kan även stå inomhus under vintern, men då är det ytterst viktigt med rätt ljus. Ju varmare trädet står, desto fler ljustimmar och bättre ljuskvalitet behöver det. Välj gärna växtbelysning med LED-lampor som ger vitt eller vitblått ljus.

3. Fikonträd

Foto: Alen Cordic Styling: Emma Fischer för Bjurfors/mäklare: Anna Melin

– Fikonträd fäller löven på vintern och behöver därför inte placeras ljust. Att ställa fikonträdet i ett mörkt garage eller källare fungerar därför utmärkt, bara temperaturen håller sig över noll, men inte blir för varm. Mellan 0 och 5 grader är perfekt.

– Vattna fikonträdet sparsamt under vintern, men se till så att det inte torkar ut.

4. Eukalyptus

Foto: IBL

– Eukalyptus behöver tillgång till en ljus och frostfri plats under vintern för att överleva.

– Ett svalt trapphus med ljusinsläpp, om du bor i lägenhet, är ett exempel på en bra övervintringsplats för din eukalyptus. (Om värden/föreningen och grannarna tillåter, förstås).

– Eukalyptus är en växt som kan ha svårt att överleva i vårt svenska klimat, så även om du gör allt rätt kan det ändå hända att den bara klarar sig ett par år som bäst.

Källa: Odla, Blomsterlandet, Plantagen Startbild: Bjurfors/Blomsterlandet

Läs också: 7 fina och lättskötta träd att ha inomhus

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Så här gror du ekollon – steg för steg

$
0
0

Plocka ekollon och låt dem gro! Foto: Shutterstock

Plocka ekollon och låt dem gro! Foto: Shutterstock

Trenden med en litet ekplanta på fönsterbrädan är egentligen inte ny. Den ikoniska vasen Ekollon från Svenskt Tenn formgavs redan på 30-talet av Estrid Ericson, som designade den enkla glasbehållaren för ändamålet.

Självklart fungerar en liten äggkopp, flaska, shotglas eller annan vas om du vill gro ett ekollon.

Så här gror du ekollon – steg för steg

1. Plocka in ett gäng ekollon och lägg dem i en skål eller burk med vatten. Har de redan börjat få en liten svans är det en fördel. Efter 3 till 6 veckor bör ekollonen ha börjat gro.

2. Fyll en vas med vatten och placera ekollonet i öppningen. Halva ekollonet ska vara täckt, med roten nedåt. Är öppningen för vid kan du sätta fast ekollonet med nålar eller tandpetare som stöd. För in dessa försiktigt i sidorna. Byt vatten ungefär var fjärde dag och fyll på efter behov.

3. Efter ytterligare 3 till 6 veckor ska det förhoppningsvis ha skjutit ut en lite planta ur ekollonet.

Tips! Vasen bör stå ljust, men inte i direkt solljus då glaset kan ha en bränneffekt på ekollonet om det blir för varmt.         

Viewing all 283 articles
Browse latest View live