Quantcast
Channel: Trädgård – Drömhem & Trädgård
Viewing all 283 articles
Browse latest View live

5 växter som överlever även när du glömmer vattna

$
0
0

Krukväxter som inte behöver mycket vatten

Krukväxter som inte behöver mycket vatten

1. Monstera – trendigast just nu

Monstera är inte bara lättskött, den är dessutom det absolut trendigaste du kan ha i ditt hem! Trivs i de flesta ljusförhållanden, men inte i direkt solljus. Det är en robust krukväxt med stora, vaxliknande blad som med tiden får vackra inskärningar och hål i bladen. Vattnar du regelbundet slipper du svedda blad och ger du din växt näring någon gång i månaden blir den extra glad.

2. Garderobsblomma – klarar det mesta

Den här klassikern är så gott som omöjlig att ta död på. Garderobsblomman vill inte ha mycket vatten och trivs, som namnet antyder, bra på skuggiga platser. Men vill du ändå ge den lite extra kärlek bör du tänka på följande:

  • Placera blomman varmare än 15 grader.
  • Vattna den absolut inte för mycket.
  • Ge den en liten dos näring under sommaren.

3. Flasklilja – en riktig torris

En perfekt krukväxt för den som inte gillar att vattna – flaskliljan klarar sig nämligen helt utan vatten under vintern, om temperaturen inomhus inte blir för hög. Övrig tid behöver du bara vattna ytterst sparsamt. Flaskliljan trivs i solljus och tål att stå i söderläge.

lattskotta-blommor

Monstera och garderobsblomma är bra val för dig som helst vill att växterna sköter sig själva.

4. Fiolfikus – stilig och lättskött

Fiolfikusen blir som en grön pelare i hemmet med sina vackra fiolformade blad. Gillar förmiddags- och eftermiddagssol och får gärna torka upp mellan vattningarna. Har ingenting emot skugga men vill gärna stå varmare än 13 grader. Vill du skämma bort din fiolfokus kan du ge den lite näring under vår och höst.

5. Lyktranka

Kallas också Hjärtan på tråd på grund av sina hjärtformade blad. En suckulent som trivs bäst i direkt solljus och gärna står varmt på sommarn. Under vintern däremot klarar den temperaturer ner till noll grader. Vattna sparsamt, lyktrankan ska absolut inte stå i vatten.

Läs mer: 3 knep för att ta reda på om din krukväxt dött eller bara gått i dvala

Foto: Shutterstock
Av Åsa Boustedt
Källa: Plantagen.se


Så här gör du ett eget terrarium för dina växter

$
0
0

terrarium för växter

Under 1970-talet var växtterrarium en vanlig syn i våra svenska hem. Trenden har nu åter fått ett uppsving, men du behöver inte vänta till våren för att få grönskan att spira. Metoden fungerar faktiskt utmärkt under den mörka årstiden när tillgången på dagsljus är låg och luften torr.

Inne i glaskupan skapar växterna nämligen ett eget ekosystem, som med fotosyntesens hjälp i princip sköter sig själva – perfekt för den oerfarne botanikern.

Läs också: Inred med trendiga airplants – Här är allt du behöver veta

Så gör du ditt eget växtterrarium

Det här behöver du: 

  • Ett glaskärl (valfri storlek), men gärna med en bred botten som ger gott om plats till odlingen
  • Grus och stenar i olika storlek
  • Jord
  • Kaktusar/tropiska växter och suckulenter
  • Mossa
  • Aktivt kol

1. Tvätta och torka först ditt kärl noggrant. Lägg därefter i ett lager småsten för god dränering. Ungefär 2,5 cm brukar vara tillräckligt.

2. Aktivt kol motverkar svamp, mögel och dålig lukt. Häll ut ett lager ovanpå småstenen, upp till 2 cm tjockt.

3. Nu är det dags att fylla ditt kärl med jord. Anpassa mängden efter kärlets storlek – det ska finnas tillräckligt för att ge växterna ett bra djup när du planterar.

4. Plantera växterna som du valt i kärlet. Kom ihåg att inte välja allt för stora växter då utrymmet är begränsat i ditt kärl.

5. Dekorera efter tycke och smak med vackra stenar och mossa.

gör eget växtterrarium

Att tänka på när du gör ett växtterrarium

Har du valt ett öppet eller stängt kärl? Kaktusar och suckulenter trivs bättre i ett öppet terrarium som ger en torrare miljö, medan ett slutet terrarium där mer kondens skapas är att föredra för bladväxter.

Allt eftersom tiden går kommer växterna att skapa sin egen återvattningsprocess. Vattenångan från bladen stiger på kärlets väggar, för att sedan sjunka ner och ge fukt till din odling. En bra regel är att vattna sparsamt de första veckorna och därefter vattna ungefär en gång i veckan, om det behövs. När kondens saknas inne i kupan kan det också vara läge att fylla på med lite vatten.

Viktigt är också att ställa ditt växxterrarium på en plats som är relativt ljus för att få igång fotosyntesen. Har du kaktusar i kärlet kan det med fördel placeras i direkt solljus.

Och kom ihåg – möjligheterna är oändliga! Experimentera med olika växter, stenar och kanske små kvistar för att skapa just ditt drömlandskap.

Läs också: 4 knep som hjälper dig att lyckas med sticklingarna

Källa: Bakker
Foto: Shutterstock
Text: Anais Golzalez Cruz/Elle Decoration

7 lättskötta växter som är helt rätt 2017

$
0
0

lättskötta krukväxter

Den gröna trenden håller i sig och numera har växterna en självklar plats i våra hem.

De trendigaste sorterna just nu är också några av de mest lättskötta, vilket är tacksamt om du saknar gröna fingrar.

1. Kardemumma

lättskött krukväxt

Den här växten doftar gott vid beröring och är väldigt tålig. Placera gärna ljust, men inte i direkt sol och håll jorden jämnt fuktig.

Duscha gärna bladen regelbundet, annars kan plantan se torr och aningen risig ut.

 

2. Kalatea

lättskött krukväxt

Kalatea har fint mönstrade blad och trivs bäst i varm och fuktig luft. Är det torrt inomhus går det bra att duscha bladen med blomspruta emellanåt. Håll jorden lätt fuktig.

 

3. Korallkaktus

lättskött krukväxt

Korallkaktusen lämpar sig såväl i kruka som i ampel och kräver inte avancerat underhåll. Växten trivs bäst på en ljus plats och vattnas regelbundet. Låt den inte torka ut.

Under sommaren kan korallkaktusen med fördel placeras utomhus.

 

4. Rexbegonia

lättskött krukväxt

Lättskötta rexbegonian är även kallad bladbegonia och kan stå ljust till halvskuggigt.

Vattna regelbundet, men låt jorden torka ut mellan vattningar.

 

5. Rosenkalla

05.-rosenkalla-700x640

Rosenkallan har luftrenande egenskaper och blommar gärna och länge. Växten är flerårig och finns i många fina sorter.

Vattna med ljummet vatten och håll jorden lätt fuktig.

 

6. Peperomia

lättskött krukväxt

Den här växten tål torr luft, vilket är vanligt i vårt klimat. Trivs bäst i halvskugga och vill torka upp mellan vattningarna.

Genom att beskära peperomian på våren får du en rund och tät växt.

 

7. Slideranka

lättskött växt

Sliderankan trivs i kruka inomhus året runt, men kan även planteras utomhus under vår, sommar och höst. Placeras helst i ljust till halvskuggigt läge och vid torr luft ska bladen duschas regelbundet.

Sliderankan kan även övervintra utomhus under milda vintrar.

 

Källa: Blomsterlandet
Foto: Blomsterlandet, Shutterstock

Läs också: 5 växter som överlever även när du glömmer vattna

5 saker att göra inför årets sådd och planteringar – redan nu

$
0
0

så frön och plantera

Foto: Farbror Grön, Shutterstock

Här bjuder trädgårdsbloggaren Johannes Wätterbäck eller  Farbror Grön på fem saker att göra i februari:

1. Belysning

– Man bör börja med att skaffa belysning om man inte har det än och vill starta upp odlingen vid den här tiden på året. Om man vill odla chili till exempel. Vill man inte börja inomhus och har växthus kan man kallså som det heter.

Här kan man lyssna mer på Farbror Gröns tankar om växtbelysning i ett poddavsnitt.

2. Inventera fröförråd

– Nu är det lämpligt att se över fröerna som man har köpt på sig som man har kvar från förra året och köpa nya. Dags att se till att man har jord hemma, gärna ny för i år om det är möjligt. Jag var själv och köpte åtta säckar frusen jord idag för att vara redo för mina vintersådder.

odla chili

Bild: Farbror Grön

3. Tajma sådden

– Chili av släkterna annuum och baccatum ska i jorden nu, kronärtskocka, aubergine likaså. Tomaterna kan man vänta med om man inte vill inomhusodla för då är det dags att så fröna i mars.

– Sår du chili nu kan du börja skörda i augusti och ha hela hösten. Och så måste man såklart så lite ärtskott samtidigt så att man kan skörda lite sallad under tiden. Då tar man vanliga gula ärtor i planteringsjord och sätter i krukorna bredvid chilisarna. När de kommer upp är det bara att klippa och ha i maten.

4. Beskär vindruvorna

– Nu är det inne på sluttampen om man vill hinna beskära vindruvorna och göra egna sticklingar. Det är sista veckan man kan göra det. Nere i odlingszon 1 kan det vara lite sent att göra det.

farbror grön

Bild: Farbror Grön

5. Tänk på temperaturen

– Var inte för tidig med att sätta ut växter. En köldknäpp kan innebära slutet. Och ska du ha mycket växter inomhus så se till att de har ordentlig belysning. Det är ju så de får i sig näring.

– Vill man vara snitsig kan man ju fundera på var växterna kommer ifrån. Kommer de från väldigt varma klimat är det ju lämpligt  att starta inomhus. Är det växter som kan överleva här, eller åtminstone vara tvååriga i vårt klimat, då kan man sätta ut dem i kallväxthuset från slutet av februari i odlingszon 2 och i mitten av mars i odlingszon 1.

Text: Henrik Högström/Allers.se

 

Vill du ha fler fina trädgårdtips…

Bästa nyheten: Mandelmanns klara för ännu en säsong!

$
0
0
Ny säsong för Mandelmanns gård

Foto: TV4

Det blir en andra säsong av det hyllade tv-programmet Mandelmanns gård, det är paret själva som delar med sig av nyheten på sin Facebook-sida.

”Kan vi får ett HURRA?! Dela så alla Sveriges mandelmannare får veta” skriver de och länkar till ett fnissigt klipp med Gustav själv.

Hysteri!

Kan vi få ett HURRAAA!? 😀💃🍾🎈 DELA så alla Sveriges Mandelmannare får veta!

Posted by Mandelmanns Gård on Thursday, February 16, 2017

 

Programmet Mandelmanns Gård har på kort tid gjort succé både i rutan och i sociala kanaler. Paret Gustav och Marie Mandelmann hyllas både för sin livsinställning och sättet att driva jordbruk på.

Så planterar du om dina krukväxter – steg för steg

$
0
0

Är det dags att plantera om dina krukväxter? Foto: Shutterstock

Är det dags att plantera om dina krukväxter? Foto: Shutterstock

När näringen från jorden har sugits upp av växten och krukan har blivit för trång är det hög tid att plantera om. För att lyckas med omplanteringen finns det några saker man bör tänka på, bland annat att plantan inte får vara för torr och att lerkrukorna bör läggas i blöt.

Du behöver inte plantera om alla växter varje år, bara de som är unga. Tidigt på våren när ljuset återvänder och växterna får ny energi att växa igen är en bra tid för att omplantering, men det går bra andra tider på året också.

Om det är orkidéer, flamingoblommor eller älghornsbräken som du ska plantera om ska du använda orkidékompost istället för blomjord, i annat fall kan du följa nedanstående guide.

Innan du börjar plantera om:

Kvällen före gör du bäst i att vattna växten så att den fortfarande är fuktig när du sätter igång. Du behöver kruka och blomjord och eventuellt lecakulor för omplanteringen. Om du använder en gammal kruka ska denna skuras ren. Om du använder en lerkruka bör du blötlägga den i några timmar innan så att keramikporerna stängs. Annars suger krukan i sig av fukten i jorden och drar kalken ur den.

Bra att tänka på när du väljer kruka är att en plastkruka håller jorden fuktig längre och håller dessutom jämnare temperatur. I en lerkruka torkar jorden snabbare. Välj därför kruka efter planta – kräver växten jämn fuktighet ska du välja plastkruka och om växter ska torka upp fort bör den ha lerkruka.

Den nya krukan ska vara ungefär två centimeter större än den gamla i diameter.

Så här planterar du om krukväxterna:

  • Stöt krukkanten mot ett bord eller dylikt tills växten släpper så att du kan ta av krukan. Var rädd om rötterna.
  • Skaka av en del av den gamla jorden och ta bort torra eller ruttna rötter – men låt de friska vara.
  • Häll i lite jord i botten av den nya krukan. Håll växten stadigt med ena handen och sätt ner klumpen (men släpp inte växten), fyll sedan på med blomjord runtom och eventuellt ovanpå.
  • Släpp plantan och skaka och stöt krukan försiktigt så att jorden faller ner jämnt mellan rötterna.
  • Tryck till lite lätt på jorden – men inte på klumpen.
  • Vattna och låt sedan jorden torka innan du vattnar igen.

Läs även: 7 vanliga orsaker varför växterna dör

Dör dina växter? Foto: Shuterstock

Dör dina växter? Foto: Shutterstock

Källa: Blomsterlandet, Icakuriren

6 smarta trädgårdsknep från Mandelmanns gård

$
0
0

tips från mandelmanns

I TV4-serien Mandelmanns gård får vi följa paret Mandelmanns vardagsbestyr på gården Djupadal i skånska Österlen.

Med sina enkla och kreativa odlingsmetoder har de inspirerat oss att själva sticka ner fingrarna i rabatter och blomsterlådor. Varför inte odla potatis i en hink på balkongen eller plantera tomatplantor på fönsterbrädan i köket?

Läs också: Bästa nyheten: Mandelmanns klara för ännu en säsong

Dessa 6 tips från programmet kan komma väl till pass i vår på såväl kolonilotten som uteplatsen.

1. Odla potatis i sand

Att odla potatis är superenkelt – du behöver inte ens jord. Grödan trivs alldeles utmärkt i sand. Sedan är det bara att vattna! Kom ihåg att använda sättpotatis vid planteringen.

– Potatis, det är lätta grejer. Det borde var och en odla där hemma, tycker Gustav Mandelmann.

potatis-sand

2. Skydda dina fruktträd med gödningsfärg

Undvik skadliga besprutningsmedel på dina fruktträd genom att använda gödningsfärg, en salig röra av gödsel, lera, vatten, ägg och en skvätt mjölk. Blandningen skapar ett skyddande lager på stammen, som både håller skadedjuren borta och ger träden extra näring på vårkanten, enligt Marie Mandelmann.

– Att använda djurens skit, det har man gjort i alla tider.

godningsfarg

3. Gödsla rabatten med tång och kaffesump

Gödsling med tång är ett bra tips för dig som vill ge din ekologiska odling riktigt frisk jord. Knepet har använts av svenska bönder i århundraden och du kan faktiskt slänga ner nästan vad som helst i rabatten. Tång, kompost – till och med kaffesump är välgörande för utomhusväxterna ett par gånger om året.

– Nästa gång du är på stranden, ta med lite tång hem till balkonglådan och krukorna i köksfönstret, säger Gustav.

tang-godsel

4. Samla tomatfrön till din egen odling

Allt som behövs är en tomat. Det är inte svårare än så! Gröp ur tomatköttet och lägg det i en burk med lite vatten. Låt sedan blandningen stå cirka 1-2 veckor på en varm och ljus plats. Efter jäsningen kan du enkelt sila fram dina frön, tipsar Gustav.

– Såklart går det att ta frön direkt från en tomat, men då kan det vara svårt att få bort pulpan som ligger runt dem.

tomatfro

5. Rensa bort ogräset precis när det dykt upp

Ogräs växer snabbt och det gäller att få bort de oönskade växterna innan de hinner slå rot ordentligt. Passa på att rensa direkt när de första små bladen dyker upp ur jorden, gärna under en torrperiod. Då torkar ogräset du dragit upp istället för att gro på nytt.

– Det är allra bäst att ta bort ogräset när man inte tror att man behöver rensa, säger Marie.

ogras

6. Torka veden i en vedstapel

Ska du börja elda med ved? Veden ska helst ha torkat under två somrar innan användning, dock kan detta variera beroende på träslag. Men ju torrare ved, desto mindre rök och lukt. I en luftig vedstapel torkar veden effektivt med vindens hjälp, berättar Gustav:

– När man ska torka ved är det bra om veden är upphuggen och lagd på tork från midsommar och framåt, helst.

vedstapel

Se fler Mandelmann-knep på TV4Play!

Mandelmanns

Läs mer: 5 saker att göra inför årets sådd och planteringar – redan nu

Text: Anais Gonzalez Cruz, elledecoration.se
Foto: Tv4//Cecilia Möller

7 tips när du sår fröer inomhus

$
0
0

Det börjar bli dags att sätta frön!

Det börjar bli dags att sätta frön!

1. Lådor. Använd en sålåda eller krukor. Fyll botten av sålådan/krukan med 2–4 cm såjord, ju större frö desto mera jord. Tryck till jorden lätt, t ex med undersidan av en kruka eller locket till sålådan. Vattna igenom jorden så att den blir fuktig. Nu behöver du inte vattna mer förrän jorden torkat upp lätt.

2. Så. Så 2–4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan i lådan. Ju större frön desto färre i varje kruka/låda. Täck med såjord 0,5–1 cm. Vissa frön är ljusgroende och ska inte täckas. Följ råden på fröpåsen.

3. Skydda. Lägg locket på sålådan eller täck sådden med plast. Gör gärna små hål i plasten för att kondensen ska kunna avdunsta. De flesta frön gror bäst i rumstemperatur, ca 20 grader.

4. Vattna. Var noga med hur du vattnar din sådd. Jorden får inte vara för blöt men ska inte torka ut helt och hållet. Håll koll och vattna försiktigt så att inte fröerna flyter runt i krukan/lådan. Det kan lätt hända innan de rotat sig.

5. Ljus & värme. När bladen tittar upp måste sådden stå ljust, gärna på fönsterbrädan. Är det mörkt måste växterna ha extraljus. Använd lampor som har ljus som passar växter. Låt ljuset vara på 14 timmar om dygnet. Använd gärna en timer. Stäng helst av elementet under fönstret. Växterna ränner iväg och blir gängliga om de står för varmt.

6. Lufta & plantera om. Ta av locket eller plasten över sådden för att lufta när det bildas kondens. När plantorna fått två bladpar, behövs inte locket/plasten längre. Nu börjar det också bli dags att plantera om växterna i blomjord i större krukor. Börja ge näring 2–3 veckor efter omplanteringen. Plantor som växer riktigt mycket kan behöva planteras om en gång till.

7. Utplantering. Plantera ut när risken för nattfrost är över. 1–2 veckor innan utplantering ska växterna avhärdas. Det vill säga låt plantorna stå på skuggig plats ute under dagtid innan de planteras i rabatter, urnor eller köksland.

Läs även:
6 frön det är dags att sätta redan nu
21 fantastiska nya fröer


10 vackra växter som tål frost

$
0
0

1. Pensé. Underbar, lättodlad vårfavorit.

frosttalig-1pense

2. Ranunkel. Oväntat tålig skönhet.

frosttalig-2ranunkel

3. Primula. Välj bland massor av fina färger och former.

frosttalig-3primula

4. Pärlhyacint. Sötaste lökväxten.

frosttalig-4parlhyacint

5. Murgröna. Finns med olika blad. Fyller fint i krukan.

frosttalig-5murgrona

6. Persilja. Fin att titta på, god att äta.

frosttalig-6persilja

7. Alunrot. Blad i färger från mörkrött till limegrönt.

frosttalig-7alunrot

8. Tusensköna. Rara runda blommor

frosttalig-8tusenskona

9. Timjan. Håller sig fin hela sommaren.

frosttalig-9timjan

10. Förgätmigej. Blå favorit som ger vårkänslor

frosttalig-10forgatmigej

Text: Kerstin Holmberg
Foto: Blomsterfrämjandet

Läs även: 6 frön det är dags att sätta redan nu

Nu är det hög tid att sätta vissa frön. Foto: Shutterstock

Nu är det hög tid att sätta vissa frön. Foto: Shutterstock

10 fina krukväxter som också är bra luftfuktare

$
0
0

Visste du att cirka 90 procent av det vatten du ger dina växter avdunstar och höjer luftfuktigheten? Det bästa är alltså att välja extra törstiga växter – då blir effekten som störst. Och ställ gärna en krukväxt vid datorn för då motverkas den statiska elektriciteten.

Glöm inte att duscha växterna ofta – det är friska och välmående växter som hålls fria från damm som ger den bästa inomhusmiljön.

Här är 10 bra luftfuktare:

1. Spjutbräken

Spjutbräken, Nephrolepis exaltata. Foto: Bakker.com

Spjutbräken, Nephrolepis exaltata. Foto: Bakker.com

2. Gerbera

Grbera, Gerbera x cantabrigiensis. Foto: Shutterstock

Grbera, Gerbera x cantabrigiensis. Foto: Shutterstock

3. Fredskalla

Fredskalla, Spathiphyllum. Foto: Blomsterfrämjandet

Fredskalla, Spathiphyllum. Foto: Blomsterfrämjandet

4. Krysantemum

Krysantemum, Dendrathema x grandiflora. Foto: Blomsterfrämjandet

Krysantemum, Dendrathema x grandiflora. Foto: Blomsterfrämjandet

5. Ädelbanan

Ädelbanan, Musa acuminata. Foto: Allthingplants.com

Ädelbanan, Musa acuminata. Foto: Allthingplants.com

6. Guldpalm

Guldpalm, Chrysalidocarpus lutescens. Foto: Ikea

Guldpalm, Chrysalidocarpus lutescens. Foto: Ikea

7. Buskpalm

Buskpalm, Rhapis excelsa. Foto: Euroflora

Buskpalm, Rhapis excelsa. Foto: Euroflora

8. Bambupalm

Bambupalm, Chamaedorea erumpens. Foto: My City Plants

Bambupalm, Chamaedorea erumpens. Foto: My City Plants

9. Bambufikus

Bambufikus, Ficus binnendijkii. Foto: 2bloom.de

Bambufikus, Ficus binnendijkii. Foto: 2bloom.de

10. Banddracena

Banddracena, Dracena deremensis. Foto: Plantagen

Banddracena, Dracena deremensis. Foto: Plantagen

Av: Sara Ångström Burling Källa: Blomsterfrämjandet

5 skötselråd för vackra orkidéer

$
0
0

skötselråd för fina orkideer

skötselråd för fina orkideer

1. Ställ den ljust men undvik stark sol under våren och sommaren.
2. Vattna inte förrän krukan är helt torr – transparenta plastkrukor gör att du verkligen kan titta noga att det inte är fukt kvar långt ner i krukan. Om rötterna ser gröna och frodiga ut kan du vänta lite till…
3. Genomvattna och låt vattnet rinna av ordentligt. Plantor som får stå i vatten ruttnar eller får svampangrepp.
4. Gödsla vid varannan vattning, året om. Använd orkidégödning, överdosera inte. Om du inte gödslar får plantan svårare att blomma om och blommar med färre blommor.
5. Plantera om när komposten i krukan har brutits ner, ungefär vart 3:e år brukar vara lagom.

Tips! Om du tycker plantorna ser stela ut kan du ta bort växtstöden som ofta följer med i krukan. Blomstänglarna klarar utmärkt att svaja i frihet. Intrycket lite slarvigare, men mycket charmigt!

Phalaenopsis Kolibri Zebra

Visste du att…

  • Orkidéerna kanske är den största växtfamiljen i världen. Det finns 20 000–30 000 arter i naturen, varje år upptäcks uppskattningsvis ett hundratal nya. Till det kommer alla förädlade hybrider som ingen håller räkning på…
  • I Sverige växer ett 50 tal orkidéarter vilt. Alla är fridlysta.
  • De vanligaste orkidéerna är epifyter, det vill säga de växer på träd och klänger sig fast med hjälp av rötterna. Det gör att deras rötter trivs i ljuset.

Så laserar du utomhusgolvet – steg för steg

$
0
0

Använd gärna en målardyna istället för en pensel. Foto: Shutterstock

Använd gärna en målardyna istället för en pensel. Foto: Shutterstock

Nu börjar det bli hög tid att ge uteplatsen lite omtanke och ibland räcker det inte att inreda med mysiga dynor, belysning och vackra blommor.

Trägolvet ska inte bara se inbjudande ut, det är också viktigt att det är jämnt och fint utan oangenäma stickor och flisor.

Vill du behålla den naturliga träkänslan, men ändå ge ditt uteplatsgolv ett lyft är lasyr något för dig. Den transparenta färgen behåller träets naturliga struktur och finns i flera nyanser – dessutom bidrar lasyr till att utomhusgolvet håller längre.

Lyckas med laseringen – i 3 steg:

Steg 1: Förarbete

Underarbetet är A och O för ett bra resultat och innan du sätter igång bör du ha tvättat, slipat och fått bort alla lösa partiklar från underlaget. På så vis har du skapat en bra förutsättning för en jämn och fin lasyr. Tänk också på att underlagets fuktkvot inte bör överstiga 16 procent.

Steg 2: Lasering

Stryk laseringen på en bräda i taget för att undvika överlappning. Använd en målardyna för en slät och jämn applikation och stryk på 1-2 gånger. På mer sugande material kan det krävas 2 strykningar. Antalet skikt kan påverka kulören, så stryk på lika många gånger på alla brädor.

Steg 3: Ha vädret i åtanke

Undvik att måla när det är risk för regn eller dagg 4-6 timmar efter avslutad lasering och tänk på att låta ytan torka ordentligt innan du slutbehandlar.

OBS! Häll aldrig färg eller lösning i avloppet.

Alcro_lasyrpadd

Foto: Anders Roth

Källa: Alcro Trend

Här är trädkojan som är Airbnb:s populäraste boende

$
0
0

Trädkojan som ligger ostört i en skogsdunge i Atlanta, Georgia är egentligen tre olika kojor ritade av arkitekten Peter Bahouth. När han började bygga dem för 18 år sedan hade han inte en tanke på att hyra ut dem, förrän han senare förstod att folk faktiskt mer än gärna ville övernatta där.

Läs även: Underbart växthus byggt av gamla fönster – se det här

Kojan som han hyr ut via Airbnb får över 300 000 sidvisningar varje måndag och fler än 147 000 användare har lagt upp den som sina ”önskelistor”. Förra året utnämndes kojan till Airbnbs mest efterfrågade boende i hela världen och den är fullbokad fram till maj 2018, rapporterar Today.

  

De tre kojorna går i olika teman, en fokuserar på sinnena, det andra på själen och det tredje på kroppen. Varje ”rum”  är ihopkopplade med en liten hängbro.

Läs även: 14 fantastiska hus med naturen i fokus

En natt i kojorna kostar 375 dollar per natt, cirka 3100 svenska kronor, en summa man hade kunnat få ett hotellrum för. Men för de intresserade användarna är  varken priset, det faktum att det inte finns ett badrum i kojan särskilt avskräckande –  den unika upplevelsen väger tyngre. Användarna skriver lyriskt i sina omdömen över hur de suttit och lyssnat på naturens läten och hur de nästan fått religiösa upplevelser av att dricka kaffe under de höga träden.

– Jag visste inte riktigt hur jag skulle ställa mig till att ha folk som bor över här. Men sen insåg jag att folk hade dessa fantastiska, fina upplevelserna och att det var meningsfullt och därför blev det meningsfullt för mig, säger Peter Bahouth till Today.

Foto: Katie and Peter/Airbnb
Källa: Today, Airbnb

Artikeln publicerades först på Femina.

Läs även: Han byggde sitt hem bland trädtopparna

10 tips när du skaffar växthus

$
0
0

6
Visa bildspel

/
...
Visa mer

10 tips när du skaffar växthus

1. Användning. Tänk efter om du ska använda glashuset som uterum, till att odla i eller bägge delarna. Planera efter det.

2. Material. Trä är vackert men kräver underhåll. Aluminium behöver bara tvättas.

3. Väggar. Glas är vackrast och passar bäst till ett uterum. Välj kanalplast om du ska odla, det isolerar bättre.

4. Placering. Odling kräver att växthuset ligger på en solig plats. Helst ska långsidan ligga mot söder. Om växthuset ska användas som uterum kan skugga vara skönt. Huset ska ligga minst 4.5 meter från tomtgränsen.

5. Ventilera. Automatisk ventilation är ett måste om du har växter i glashuset. Annars blir det alldeles för varmt.

6. Bygglov. Nu kan du bygga ett växthus upp till 25 kvm utan bygglov. De räknas som Attefallshus och är bygglovsbefriade.

7. Storlek. Ett växthus på minst 10 kvm håller jämn värme och luftfuktighet. Mindre hus kan kännas små särskilt om de ska användas både till odling och som uterum.

8. Mot vägg. Ett väggmonterat växthus passar i en liten trädgård. Det får också lite värme från huset om man vill förlänga säsongen.

9. Kallhus. Ett växthus utan isolering i marken fungerar att sitta i när solen skiner från vår till höst och att odla grönsaker i. Vill du kunna vara där mer och odla längre perioder behöver du isolera och värma upp huset.

10. Grunden. En enkel grund av lättmetall kan räcka till ett litet växthus på en vindskyddad plats. Större växthus behöver förankras med plintar eller en mur.

Fler fina växthus hittar du på vår pinterestsida.

Läs också: Underbart växthus av gamla fönster

Så bekämpar du ogräset – 7 kemikaliefria tips

$
0
0

Även om trädgården är en källa till glädje och avkoppling, kan den också orsaka en hel del irritation och huvudbry. Till exempel gäller det att hitta ett sätt att bli av med ogräset – utan att samtidigt ta livet av alla vackra blommor.

Läs också: Så bekämpar du myrorna – både inomhus och i trädgården

Det allra bästa är att hitta miljövänliga och naturliga sätt att ta död på ogräset. Här är nio enkla tips på hur du snabbt bekämpar ogräset – med saker du förmodligen redan har hemma!

1. Ättika

Ättika är sannerligen ett riktigt mirakelmedel som fungerar till allt möjligt! Och ogräsbekämpning är inget undantag. Häll eller spreja lite ättika på ogräset – syran kommer att ta död på de ovälkomna gästerna. Men var försiktig så att du inte av misstag häller på blommorna, det kan nämligen ta död på dem också.

2. Majsmjöl

Vill du hindra ogräset innan det ens har börjat växa? Proteinerna i majsmjöl sägs stoppa alla grödor från att gro och växa. Det går också bra att strö lite majsmjöl på uppvuxet ogräs för att bli av med dem.

3. Tidningspapper

Genom att lägga tidningspapper ovanpå ogräset ser du till att det inte får tillgång till vare sig ljus, luft eller utrymme att växa. Placera blötlagda tidningssidor eller reklamblad ovanpå ogräset för att bli av med det.

4. Kokande vatten

Den här metoden är förmodligen den enklaste och billigaste av alla på listan. Koka upp vatten i en vattenkokare och häll försiktigt direkt på ogräset för ett snabbt, kemikaliefritt sätt att rensa trädgården.

5. Kompost

Det vanligaste sättet att kväva ogräset är att lägga ut ett lager härlig kompost i rabatten. Även om komposten inte skadar dina älsklingsblommor, täcker den över och dödar det lågväxande ogräset. Bäst av allt är att ett tjock lager av kompost döljer ogräset också efter att det har dött, något som annars kan förstöra estetiken i en vacker trädgård.

6. Bikarbonat

Du kan strö över bikarbonat på ogräset alla tider på året. Ta en tesked per ogräsplanta och se till att det täcker hela plantan från topp till tå. Den här metoden fungerar bäst på uteplatser, gångstigar och uppfarter. Bakpulver kan också användas som en förebyggande åtgärd – strö pulvret i sprickor och skarvar där ogräset brukar växa.

7. Salt

Vanligt bordssalt är ett av de populäraste sätten att bli av med ogräs. Du kan antingen strö salt direkt på ogräset, eller röra till en saltlösning som går att spreja. För att vara säker på att inte resten av dina växter tar skada av den senare metoden, se till att bara spreja saltlösningen runt ogräsets rötter.

Källa: Tiphero
Av: Minna Wallén Widung
Foto: IBL

Läs också: 6 vanliga trädgårdsproblem du löser med bikarbonat


3 skötseltips för en jämn och fin gräsmatta

$
0
0

Jämnt, fint och grönt är det vi föreställer oss när vi tänker på en perfekt gräsmatta. Men verkligheten är ibland en annan. Genom att gynna gräsets tillväxt slipper du både mossa och ogräs, det gäller bara att veta hur du ska göra!

För att skynda på resultatet kan du också ta bort mossa i gräsmattan med bikarbonat eller bekämpa ogräset utan kemikalier.

Så här får du en fin och lättskött gräsmatta:

1. Gödsla med långtidsverkande naturgödsel

Gör detta två gånger under sommarhalvåret. Alltid före ett ymnigt regn, eller vattna rejält före och efter.

Läs också: Så lyckas du med odling i pallkrage

tips för att dressa gräsmatta

2. Klipp gräsmattan vid ca 4 cm längd

Men undvik att klippa vid torka. Låt klippet ligga kvar och ge mull och näring.

tips för fin gräsmatta

3. Strö ut mulljord (dressa gräsmattan)

Gör detta vartannat år. Kratta ut så att ojämnheter försvinner.

Av Karin Elmberg
Foto: Iverde

Här är sommarens smartaste trädgårdsprodukt

Den fiffiga slangen växer sig tre gånger så lång när den fylls med vatten och krymper ihop när den töms! Mått: 5-15 meter!

Läs mer och beställ här

Läs också: 10 tips för att formklippa buskar och träd

8 tips till trädgårdsfesten

$
0
0

1. Fokusera på några kvadratmeter

Fokusera på några kvadratmeter. Foto: Shutterstock

Fokusera på några kvadratmeter. Foto: Shutterstock

Du behöver inte anordna en trädgårdsfest i hela trädgården. Det räcker med att lägga fullt fokus på några kvadratmeter och låta resten av ytan så för sig själv. Fördelaktigt är om det finns träd eller höga buskar i närheten där du kan hänga lyktor och ljusslingor.

2. Dra fram grillen

Dra fram grillen. Foto: Shutterstock

Dra fram grillen. Foto: Shutterstock

Grillad mat är ett måste på en trädgårdsfest! Bunkra upp med olika typer av fågel, fisk och grönsaker och låt gästerna göra sina egna grillspett. Eller grilla allt själv och servera en gigantisk matbuffé.

3. Utnyttja träd och buskar

Utnyttja träd och buskar. Foto: Shutterstock

Utnyttja träd och buskar. Foto: Shutterstock

Att hänga prydnader på höjd är ett enkelt sätt att skapa mysig stämning. Tomma syltburkar i träden med blommor eller levande ljus i är en fin dekoration.

Läs även: 17 sätt att pynta trädgården

4. Fynda i second hand-butiker

Fynda i second hand-butiker. Foto: Shutterstock

Fynda i second hand-butiker. Foto: Shutterstock

I second hand-butiker finns det massor av dekorationer att fynda. Ska du anordna en trädgårdsfest med ett speciellt tema är det här du ska leta. En gammal fågelbur kan bli en vacker prydnad i ett blommigt träd.

5. Spara inte på ljuset

Spara inte på ljuset. Foto: Shutterstock

Spara inte på ljuset. Foto: Shutterstock

En av de bästa sakerna med Sommarsverige är de ljusa kvällarna, men några timmar per dygn är det ändå mörkt. Bunkra upp med flera ljusslingor tvärsöver bord och sittplatser för att få en härlig inramning. (Det är lättare än det ser ut; fäst ljusslingorna i träden och dra ut några förlängningssladdar som du kopplar ihop alla med.)

6. Servera drinkar på tappkran

Servera drinkar på tappkran. Foto: Shutterstock

Servera drinkar på tappkran. Foto: Shutterstock

Färgglada fruktdrinkar är ett måste på en trädgårdsfest! Använd stora saftbehållare och låt gästerna fylla på sina glas när de önskar. Fungerar både till barnen i form av saft och till de vuxna i form av olika cocktails. Lägg i skivade frukter och isbitar.

Här är 4 goda drinkrecept anpassade efter stora behållare >>

7. Använd porslin istället för plast

Använd porslin istället för plast. Foto: Shutterstock

Använd porslin istället för plast. Foto: Shutterstock

Använd samma porslin och bordsdekorationer som du gör inomhus. Det skapar en känsla av lyx, trots att det är samma porslin som inomhus. För visst är det mycket godare att dricka vin i ett glas än ur en plastmugg?

8. Håll värmen med filtar

Håll värmen med filtar. Foto: Shutterstock

Håll värmen med filtar. Foto: Shutterstock

I Sverige är vi dessvärre inte bortskämda med varma sommarnätter. Var förberedd genom att placera ut ihoprullade filtar som dina gäster kan vira in sig i när solen har gått ner.

Läs också: Så fixar du sommarens godaste snacks – vattenmelonpizza

3 snygga gröna växter att inreda med i höst

$
0
0

Lättskötta, storbladiga, blommande och spretiga växter är alla helrätta element i inredningen, men det finns så klart några sorter som är mer populära än andra.

Läs också:

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Läs också: 10 tips som får dina krukväxter att överleva semestern

Varning: Igelkottar knivskurna av robotgräsklippare

$
0
0

En sommareftermiddag i juli sitter Christer Karlsson och hans fru och fikar på terassen vid sitt hus i Trummenäs i Karlskrona. Då får de se en igelkott kila över gräsmattan och söka skydd bakom en blomkruka. Paret brukar ha många kottar på tomten, ibland hela familjer, men den här får dem att reagera.

– Det var något konstigt med den. När den sen kommer emot oss ser vi att den är helt kladdig av stelnat blod på höger sida och att halva ansiktet var bortskalat, säger Christer Karlsson.

Han förstår direkt att det rör sig om skador från en robotgräsklippares knivar.

– Vi blev ledsna. Det var väldigt obehagligt och vi tyckte synd om igelkotten. Vi undrade direkt om den skulle överleva.

Igelkottens avskalade ansikte chockade Christer Karlsson. Bild: Christer Karlsson

Billiga gräsklippare har lett till dramatisk ökning

Christer är bara en av många som har stött på sönderskurna kottar i trädgårdar och i diken. Den ideella föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt har fått många samtal.

– I fjol såg vi ingenting, men i år är det en dramatisk ökning. Jag tror det är i takt med att robotgräsklipparna har blivit billigare och fler kör med dem på natten då igelkotten är aktiv, säger Bo Olsson, ordförande för Katastrofhjälp Fåglar och Vilt i Skåne Sydost.

Det värsta för Bo Olsson är att hans lokalförening inte har lyckats rädda livet på en enda igelkott, skadorna har varit för allvarliga. När robotgräsklipparen kommer emot en igelkott så svarar den med att rulla ihop sig. Knivarna är då skoningslösa mot den försvarslösa taggbollen.

Den här bilden fick viltvårdare Bo Olsson med texten: ”Denna lilla stackare springer här vid min lägenhet i Smedstorp. Kolla nosen. Vad gör jag?/Inger” Bild: Inger Hansen

Bo Olsson har sett igelkottar som har blivit av med båda bakbenen, hela käken eller fått huvudet avskalat såsom Christer Karlssons kotte. Han har sett öppna sår längs hela sidan bli infekterade och fulla med fluglarver.

Läs också: 3 skötseltips för en jämn och fin gräsmatta

– Men det som nästan är sorgligast är om det är en hona med ungar som skadas. Är de inte tillräckligt stora klarar de inte sig. En hel familj kan dö, säger Bo Olsson.

Upptäcker man som privatperson övergivna ungar rekommenderar Bo Olsson att man ställer ut fat med vatten och mjuk kattmat under en månads tid.

”Sluta använd robotgräsklippare nattetid”

Nu vill både han och Christer Karlsson i Trummenäs vädja till allmänheten att inte köra sin robotgräsklippare på natten då igelkotten är aktiv.

– Vi har inget emot robotgräsklippare, men snälla, kör dem inte på natten. Det är otäckt och onödigt att behöva avliva igelkottar på grund av sådant här, säger Bo Olsson, ordförande för Katastrofhjälp Fåglar och Vilt i Skåne Sydost.

Christer Karlsson i Trummenäs hoppas aldrig mer se en skadad igelkott. Bild: Privat

– Jag tycker inte det är schysst. Vi är inte snälla mot naturen och vi borde åtminstone hålla ett öga på våra maskiner. Tänk så händer det ett sällskapsdjur eller att ett barn sticker in fingrarna? Tillverkarna måste också tänka om, säger Christer Karlsson.

Läs också: 10 tips för att formklippa buskar och träd

Han och hans fru har satt ut tonfisk i flera dagar sedan de upptäckte den blodiga igelkotten. Men sedan den försvann under husgrunden den där sommareftermiddagen har de förgäves letat efter den.

– Vi kommer fortsätta ställa ut mat och hoppas, hoppas, att den klarar sig, säger Christer Karlsson.

Text: Cecilia Ahle

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Så väljer du växter till ditt hem – enligt ditt stjärntecken

$
0
0

Vi slutar aldrig fascineras av astrologi. Vissa menar att vår födelsemånad har inverkan på våra val i livet och hur vi är som personer, medan andra är övertygade om att horoskop bara är ett oskyldigt nöje och ingenting att lägga någon vikt vid.

Läs också: Så väljer du sovrumsfärg baserat på ditt stjärntecken

Men oavsett om du tror på stjärntecken eller inte är det aldrig fel att inspireras. Våra amerikanska kollegor på Elle Decor har sammanställt vilken växt du bör välja till ditt hem – baserat på ditt stjärntecken.

Väduren: Kaktus

Foto: Unsplash

Du är extremt äventyrlig och ambitiös, så du behöver en växt som kan överleva på egen hand när du är ute och upptäcker världen. Kaktusen är dessutom en stark och skyddande planta som kompletterar vädurens eldiga personlighet.

Oxen: Paradisträd

Foto: Unsplash

Paradisträd växter långsamt och kan bli gamla. Som den pålitliga och trygga person du är kommer du uppskatta tanken på att den här charmiga suckulenten alltid kommer finnas där för dig.

Tvillingarna: Airplant

Foto: Unsplash

Du har ofta ditt huvud bland molnen och fantiserar om vilket äventyr du ska ta dig till härnäst. Du är sällan kvar på samma ställe någon längre period och älskar miljöombyte. Det är lite likt luftplantan, som också saknar rötter och kan flyttas från ställe till ställe, utan någon kruka som tynger ner den.

Kräftan: Fredskalla

Foto: Epic garden

Vid en första anblick kan fredskallan se aningen nätt och skör ut, men den är – precis som kräftan– otroligt stark och tålig.

En bonus är att den dessutom renar luften från kemikalier.

Lejonet: Fönsterfikus

Foto: Lonny

Lejonet älskar att stå i centrum, precis som fönsterfikusen.

Den ståtliga växten lyfter vilket rum den än placeras i tack vare storleken och de dekorativa bladen – och din sociala personlighet fungerar på ungefär samma sätt.

Jungfrun: Azalea

Foto: IBL

Jungfrun är känd för att ha öga för detaljer och din personlighet är en av få som passar för att sköta om den något knepiga azalean.

Även om den här växten är svårskött är den värt allt jobb i slutändan, när de skira, färgglada blommorna och de vackra mörkgröna bladen frodas.

Vågen: Svärmorstunga

Foto: Unsplash

Du är som lyckligast när du är omgiven av lugn och harmoni och inte har något som stressar. Svärmorstunga är så pass lättskött att du knappt behöver lyfta ett finger för att den ska trivas – och den skänker en fin och trivsam grönska till hemmet.

Skorpionen: Suckulent

Foto: Unsplash

Skorpionen kan ha svårt att lita på andra och kör gärna sitt eget race, så även suckulenter. De tjockbladiga och vattenfyllda växterna frodas bäst ensamma i kruka, där de har plats att växa.

Skytten: Monstera

Foto: Unsplash

Monsteran och skytten har mycket gemensamt. Inte bara är ni båda livfulla, ni är dessutom spännande och frodas oavsett var i ni är.

Stenbocken: Bromelia

Foto: IBL

Om du vill att din bromelia ska växa sig stor och stark måste du sköta den rätt, precis som du säkert önskar att själv bli behandlad. Ni är båda känsliga och blyga, men också ambitiösa, så ni kommer trivas i varandras sällskap.

Vattumannen: Rexbegonia

Foto: IBL

Plantor med färgglada löv är ett måste för vattumannen, som har en påhittig personlighet och stor nyfikenhet.

Fiskarna: Ampellilja

Foto: Noth garden

Eftersom du är empatisk och hjälpsam dras fiskarnas personlighet till ampelliljan. Precis som du är denna växt också osjälvisk och stark och kan överleva även i det mörkaste hörnet av rummet.

Källa: Elle Decor Startbild via: IBL och Planete deco

Läs också: Inred hemma baserat på ditt stjärntecken

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Viewing all 283 articles
Browse latest View live