![sunline-vaxtlampa]()
![Växtlampor från Sunlite.]()
Växtlampor från Sunlite.
Med rätt belysning går det i princip att odla vad som helst när som helst på året. Om du vill odla grönsaker och kryddor under höst, vinter och tidig vår behöver du växtbelysning. Frösådder kräver också ljus. Till det fungerar inte en gammaldags glödlampa. På långt avstånd ger den för lite ljus och om den är nära växten blir den bränd. Moderna lampor fungerar bättre. LED-, halogen-, lågenergilampor och lysrör går alla att använda.
Många växter klarar sig igenom vintern utan hjälp. Men om du ska övervintra till exempel citrus, pelargoner, chili eller oliver i vanliga rum behöver de mycket ljus. Och om en växt ser ut att må dåligt under vintern kan du pigga upp den med lite ljusterapi.
Vill du ha växter inne i rummen måste de få ljus från växtbelysningar för att orka må bra. Det finns många fina armaturer för växtlampor att köpa.
Läs även: Vinn växtlampa från Wexthuset
Välj lampa:
1. Lågenergilampor och lysrör
För en ensam växt fungerar en liten armatur med vanlig lågenergilampa eller speciell växtlampa bra. Om flera växter ska få ljus samtidigt finns olika lysrörsarmaturer som är perfekta. Lysrör placeras ganska nära växterna och det är praktiskt om man lätt kan ändra hur högt eller lågt armaturen hänger.
2. LED-lampor
LED-lampor är energisnåla och det finns LED-lampor för olika växters behov.
3. Högtrycksnatrium och metallhalogenlampor
För den som odlar eller övervintrar i ett större utrymme kan en högtrycksnatriumlampa eller metallhalogenlampa vara bra. De flesta professionella odlare använder sådana lampor. Fördelen är att de ger bra ljus som täcker upp till 10 kvadratmeter. Nackdelen är att lamporna är rätt tunga, drar en hel del el och avger mycket värme. Inget för små utrymmen alltså.
Gör så här:
1. Använd en timer för att reglera belysningen. Hur länge den skall vara tänd beror på temperaturen. När det är svalare klarar sig växterna med kortare tid.
2. Växter som övervintras inomhus utan att vila behöver ljus i 8-10 timmar.
3. 12-16 timmar är lagom för frösådder och sticklingar.
4. Delar av säsongen kan det naturliga ljuset vara tillräckligt under ett par timmar mitt på dagen. Då kan du ställa timern så att lampan har två belysningsperioder och spara ett par timmars elförbrukning.
5. När du börjar och slutar använda belysningen beror på hur ljust eller mörkt du har det i dina fönster. I stora drag är det dags att slå på lamporna i september-oktober och släcka dem i mars-april.
5 växtlampor:
![vaxtlampa-sunlite-1]()
Sunlite växtlampa är bra att sätta hos krukväxterna över vintern. Specialanpassade LED-lampor står för ljuset. Ställ ihop krukorna så behöver du inte en lampa i varje. Balkongshoppen., 349 kr.
![vaxtlampa-grow-fast]()
Grow Fast passar till både övervintring och fröuppdragning. Håller i 50 000 timmar. Sneckstöms ekohandel, 2399 kr.
![vaxtlampa-anoda-vaxtbel]()
Anoda växtbelysning. För växter upp till 50 cm. Ställ växten på lampfoten som skyddar mot fukt på fönsterbrädan. Finns också i en golvmodell. Plantagen, 499–999 kr.
![vaxtlampa-plant-light-primula]()
Plant Light Primula Grow, 20W har en ljussammansättning som är bra för att övervintra, odla och dra upp växter. Wexthuset, 598 kr.
![vaxtlampa-nelson-garden]()
![vaxtlampa-nelson-garden-1]()
Svart armatur till växtbelysning. Bra till övervintring, plantuppdragning och som allmän växtbelysning. Nelson Garden, 779 kr.