7 lättskötta inomhusträd – experten tipsar
Årets pelargon 2018 en rosa dröm
Med sin unika form vann ´Picotee Pink´ utmärkelsen Årets pelargon på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö utanför Stockholm. För att kunna utses till Årets pelargon ska blomman vara frisk, livskraftig och vara vacker att titta på.
´Picotee Pink´

För sin hortensialiknande form vann ´Picotee Pink´ Årets pelargon. Foto: Lina Arvidsson
Förutom blommornas unika form har Årets pelargon även en speciell färgsättning. Topparna av bladen är cerise, men längre upp på bladet flyter detta samman med blommans naturliga vita färg.
Blomman är lättskött och är perfekt att ha inne på fönsterbrädan, åtminstone fram till maj när den kan flyttas ut tills frosten kommer.
´Picotee Pink´funkar lika bra i ampel som i kruka. Denna mångsidighet var också något juryn hade i åtanke.
Läs också: 8 fantastiska pelargoner
Sorten har provodlats sedan ifjol av växtmästare på Stella Växt i Kristianstad, Peter Levin.
– Det är en trevlig sort att odla och den ser mycket bra ut med rik blomsättning. Den kommer snabbt få nya kunder och jag är övertygad om att kunderna kommer att bli mycket förtjusta i den, säger han till Blomsterfrämjandet.

Det är inte förvånande att ´Picotee Pink´ vann, se på färgerna! Foto: Lina Arvidsson
Information ”Årets pelargon”
Priset Årets pelargon ges ut varje år via Blomsterfrämjandet och i juryn 2018 satt Lotta Ahlvar, trendkännare och projektledare för Formex, Petrik Vilsmyr från Mäster Grön, Per Larsson från Hörnhems och Jonas Samuelsson, representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård. Några av juryns motiveringar var:
”Pelargronen blommar som den vackraste hortensia – kallas hortensiapelargon”.
”Frodig, blomvillig, charmig är växten och enkel är hanteringen”.
”Kronbladens distinkta kant flyter ihop till en vit mitt, utan skarp zon”.
Läs också: 2017 års vinnare av Årets pelargon
Läs också: 2016 års vinnare av Årets pelargon
Så lyckas du med sticklingar

Minikrukor. I krukan längst till vänster står en pelargon. De är lätta att ta sticklingar från. Kruka, 19 kr, Lagerhaus. Blomspruta 29 kr, Blomster- landet. Bladbegonia i kruka, 19 kr, Lagerhaus. På piedestalen en liten spjutbräken i kruka, 40 kr, Drömhuset. Bredvid en porslinsblomma i kruka, 20 kr, Blomsterlandet. Nedanför, paradisträd i en skål, 310 kr, Paradisverkstaden. Bakom den en aloe vera i kruka, 49:90 kr, Granit. Framför en murgröna i glasburk, 39 kr, Granit. Elefantöra i kruka, 19 kr, Lagerhaus. Under glaskupan, 149 kr, Lagerhaus, en grön skvallerreva (hette förut vandrande jude). I den lilla plåtkrukan, 39 kr, Drömhuset, står en skvallerreva med flerfärgade blad. Aloe vera och elefantöra gör småplantor runt den stora plantan. Det är bara att gräva upp småplantor och sätta dem i en ny liten kruka.

Blöt jorden först. Skär sedan av toppen av pelargonen och sätt den i jorden, då utvecklar den jordrötter.
Läs också: 5 enkla steg som får dig att lyckas med sticklingar
Gör så här!
1. Skär av toppen på en planta.
Bästa sticklingarna får man från toppar. Använd en ren kniv som gör fina snitt och skär av strax under ett bladfäste; det är där det kommer att växa ut nya rötter. Det kan lätt hända att en bit utan rötter börjar ruttna. Därför ska tillväxtpunkten vara längst ner på stjälken.
2. Gör sticklingen kort. Låt den behålla 2–3 bladpar. Om den blir för stor behöver den mycket kraft bara för att ta hand om sig. Kraften behövs för att göra rötter och få
den att börja växa.
3. Låt gärna sticklingen torka lite innan du sätter den i jord.
En färsk snittyta är lite känslig
och kan börja ruttna.
4. I vatten gör sticklingen
vattenrötter. När den sedan sätts i jord måste den göra helt nya jordrötter. Det är alltså enklast för sticklingen om den hamnar i jord direkt. Använd vanlig planteringsjord blandad med lite fint grus. Då får sticklingen det luftigt och bra.
5. Blöt jorden innan du sätter ner sticklingen, annars åker sticklingen lätt upp när du börjar vattna. Tryck ner den ända till de gröna bladen – då kan den göra rötter på flera ställen.
6. Sticklingen vill ha det jämnt fuktigt. Vattna inte för mycket och låt den absolut inte torka ut. För att hålla kvar fukten kan du ställa sticklingarna i ett miniväxthus eller trä en plastpåse över krukan. Håll upp den med ett par blompinnar. Lufta ibland så att det inte blir för fuktigt.
7. Plantera om när sticklingen
gjort mycket rötter. Om du planterar om för snabbt och växten hamnar i en för stor kruka kan det leda till
att den växer dåligt.
Vårens vackraste bukett

Locka fram våren med en storslagen bukett av ranunkler, julros, snöklocka, tulpan och gröna kvistar!
Påsken är här, men är det vår nu? Så här förhåller det sig med den saken:
Våren omfattar mars, april och maj, enligt strikt kalendarisk definition.
Och den meteorologiska regeln är
att dygnsmedeltemperaturen ska vara över 0° men under 10 plus. När detta inträffat sju dygn i rad är våren här. Men på ett villkor: Det får inte ske före den 15 februari. Våren brukar normalt anlända till
Malmö den 22 februari, Stockholm den 16 mars,
Östersund den 11 april och
Kiruna den 1 maj.
Återstår då den personliga upplevelsen, själva känslan …
Så, ÄR det vår nu?
Såklart! Vi säger det.
Läs också: 15 vackra dekorationer till vårens och sommarens fester
Därför har krukväxterna knasiga namn
1. Svärmors tunga
Kallas också: Bajonettlilja.
Latin: Sansevieria trifasciata.
Visste du att: Svärmodern har i film och serier ofta skildrats som en elak och vass person. Därför har plantans långsmala och spetsiga blad fått symboliserar den elaka styvmodern. Men svärmors tunga är en lättskött nyttig växt som tar upp och renar flera giftiga ämnen ur luften, tex flamskyddsmedel som ofta finns i nybyggda hus och i nytillverkade möbler.
2. Elefantöra
Kallas också: Parasollpilea.
Latin: Pilea peperomioides.
Visste du att: Visst ser den ut som den heter? Växten kom till Skandinavien 1946 där den hämtades av den norska missionären Agnar Espegren. Tidigare har den bara spridits via sticklingar vänner emellan, men nu har den fått ett uppsving som trendväxt och går att köpa i blomsterbutiker. På engelska heter den ”Chinese Money Plant”.
3. Arons skägg
Kallas också: Stenbräcka.
Latin: Saxifraga stolonifera.
Visste du att: Plantan skjuter ut långa rosaröda trådar som bildar nya småplantor. Trådarna är håriga och påminner om ett rött skägg. Namnet härstammar troligen från bibelns berättelse om den skäggiga prästen Aron, Moses bror, vars skägg ofta smordes in med olja. Plantan har sitt ursprung i Asien och kom till vårt land i början av 1800-talet. Extrakt av växten ansågs bota njursten, därför fick den också namnet stenbricka. Den norska skådespelaren Kristofer Hivju har troligen tv-världens mest omtalade skägg. Han syns bl a som ny polis i kriminalserien Beck.
4. Dr Westerlunds hälsoblomma
Kallas också: Rosengeranium.
Latin: Pelargonium ’Graveolens’.
Visste du att: Blomman är döpt efter läkaren Ernst Westerlund som verkade i Enköping (1839–1924). Ingen annan svensk läkare lär ha haft så många patienter och han var känd för att ha en enastående förmåga att kunna hjälpa människor som andra läkare avfärdade som inbillningssjuka. Han blev känd långt utanför landets gränser och kallades också ”Mirakeldoktorn”. Dr Westerlund hävdade att Rosengeranium renade ohälsosam inomhusluft och att alla borde ha ett exemplar hemma för att hålla sjukdomar borta. Förutom blomman fick han också ett medicinhistoriskt museum och ett sällskap uppkallat efter sig.
5. Drottning Dagmars nåldyna
Kallas också: Cotula.
Latin: Cotula dioica.
Visste du att: Dagmar var prinsessa av Böhmen och senare drottning av Danmark i slutet av 1100-talet. Enligt legenden var hon en god person. Förmodligen var hon också duktig i sömnad eftersom hon fått en krukväxt uppkallad efter sig. Cotulan har små, fina gula blommor som påminner om en nåldyna. Kräver jämn fuktighet och trivs bäst på en ljus plats, men undvik direkt solljus.
6. Pussmun
Latin: Nematanthus.
Visste du att: Namnet har den såklart fått av att blommorna liknar en pussmun om man tittar riktigt nära på dem. Blomman är lättskött, har ett grönt, blänkande bladverk och tycker om att bo på balkong eller terrass under sommaren. Det ryktas att krukväxtens orange blommor är kyssäkta!
7. Skelettsköld
Kallas också: Ödlesköld.
Latin: Alocasia lowii.
Visste du att: De här nya sorterna kommer från USA där man lägger ner mycket tid för att få fram nya varianter. Och visst ser de lysande vita nerverna ut som ett skelett? Blomman med de mörkt glänsande bladen härstammar från Filippinerna och är en rysare – särskilt i Halloweentider. Den är lite kinkig och vill helst ha hög luftfuktighet och stå lite halvskuggigt för att trivas.
Av Monica Ljungberg
Foto: Floradania, Enköpings museum, Blomsterfrämjandet, Shutterstock, IBL, Ivan Nikolov/WENN.com
Läs också:
5 växter för dig som glömmer att vattna
Gör i ordning balkongen och uteplatsen – 5 tips
Artikeln innehåller reklamlänkar
Det börjar snart bli dags att inreda balkongen och uteplatsen inför vårens och sommarens härliga stunder utomhus. För att skapa rätt känsla behövs inte mycket, eftersom det är detaljerna som sätter guldkant på uterummet.
Tjuvstarta balkongsäsongen redan nu genom att tänka nya kulörer och snygga detaljer som står sig fram till i höst. Här följer fem tips som gör balkongen mysig att vistas på i vår.
1. Uppdatera med krukor och växter
Vårens knoppar och den nytillkomna grönskan i naturen matchas finast med krukor och ännu mer växter på balkongen och uteplatsen. Så frön och plantera blommor och blad för en grönskande oas som växer till sig under våren.
Kruka, Nordal
Kruka i rotting med plastkruka inuti. Läs mer och köp här.
Läs också: Så ser balkongtrenderna ut 2018
Kruka, Jotex
Grön kruka i handgjord keramik med en bubblig utsida. Läs mer och köp här.
2. Addera textiler

Foto via: Apartment Therapy
Textiler gör uterummet redo för mysiga stunder och ger ett mjukt intryck. Lägg en matta på balkonggolvet, placera ut bekväma sittkuddar och några filtar som både värmer och ger en ombonad känsla till balkongen.
Läs också: Växterna som gör balkongen till en blommande berså
Matta, Jotex
Bouclématta med fint mönster som passar för både inomhus- och utomhusbruk, eftersom den tål fukt och regn. Läs mer och köp här.
Ullpläd, Klippan
Pläd tillverkad i lammull som är ett smuts- och fuktavstötande material. Finns även i gult, mintgrönt, grått, svart, och blygrått. Läs mer och köp här.
Sittkudde, Ellos
Sittkudde i hållbart material med ränder på fram- och baksidan. Läs mer och köp här.
3. Inred med glada färger

Foto: Åhléns
Om det är något rum där färgerna kan ta plats så är det uterummet. Matcha blommor och grönska med härliga pasteller, roliga tryck och granna färger enligt eget smak och tycke.
Bricka, Flyboyant/Tictail
Rund bricka gjord i laminerat björkträ som är praktisk och tillför färg på ett enkelt sätt. Finns i flera olika färger och tryck. Läs mer och köp här.
Kudde, Ferm Living
Gul kudde i ekologiskt bomull med prickigt tryck skapat för hand. Finns även i rosa, blått och grått. Läs mer och köp här.
4. Dekorera med ljus

Foto: Granit
Ljusslingor hör inte bara till vintern utan är vackra att dekorera med året om. Placera ljusslingan i en lykta, bland växterna eller vira den runt balkongräcket. Värmande ljus och lyktor bidrar även till att ge stämning och värme under sena vår- och sommarkvällar.
Ljusslinga med solcellslampor, Star Trading
Dekorativ ljusslinga för utomhusbruk. Ljuskällorna har ett varmvitt sken och drivs med solenergi. Läs mer och köp här.
Läs också: Inred smart på liten yta
Ljuslykta, House Doctor
Lanterna tillverkad i rotting med insats i glas och handtag i metall. Passar för mörka kvällar såväl inomhus som utomhus. Läs mer och köp här.
5. Investera i tidlös rotting

Foto: Broste Copenhagen
Rotting är ett klassiskt material som är speciellt trendigt under vår- och sommarhalvåret. Det finns många utemöbler i rotting, men eftersom naturmaterialet varken tål väta eller uttorkning bör du ställa möblerna under tak när du inte använder dem. Möblerna är lätta att flytta och kan därför enkelt användas såväl inomhus som utomhus.
Korgstol i rotting, Hübsch
Korgstol med rundad rygg i rotting med smala svarta ben. Finns i svart och naturell rotting och kan användas både inomhus och utomhus. Läs mer och köp här.
Hängande stol, Broste Copenhagen
Äggformad hängande stol som passar både på uteplatsen och i hemmet samt är enkel att hänga upp. Dekorera gärna med kuddar och plädar för att skapa en mysig oas. Läs mer och köp här.
Solsäng i rotting, Ellos
Solsäng i rotting som är höj- och sänkbar samt har avtagbart fotstöd. Kan även användas som fåtölj. Läs mer och köp här.
Så gör du fint med vårens blommor

Lila vårkänslor. Ta fram känslan av en romantisk blomsteräng. I buketten finns ljuslila hyacinter, lila tulpaner, vaxblomma och eukalyptus. I krukorna växer krokus och penséer. De olika grenarna är vackra till blommorna.

På bar kvist. Det är underbart att ta in kvistar från äpple och körsbär och låta dem slå ut i stugvärmen. Skär ett 3 cm långt snitt i stjälken och ta bort kvistar och knoppar som kommer att hamna under vatten. Det är bra att sätta kvistar i varmt vatten. Byt gärna vatten på kvistarna var tredje dag.
Läs också: Hyacinten är sötaste vårblomman!

Rustik krans. Bind ihop några vackra grenar till en krans. Bind fast små lökväxter och taklökar på den. Använd gärna myrtentråd, finns att köpa på nätet. Lägg arrangemanget på en stor skål eller kruka. Häll vatten i botten på kärlet och låt några fina växter flyta i det. Arrangemanget kan hålla sig fint en vecka.
Läs också: 7 blommor du kan plantera tidigt på våren

Planteringsbänk. Sätt en arbetsbänk i källaren eller i ett annat utrymme där du kan jobba med att plantera om och så växter utan att sprida jord överallt. Det är en härlig syssla på våren innan det är dags att flytta ut.

Enkelt och charmigt. Plantera i terracottakrukor och gamla kakburkar.
Så lyckas du med dina penséer!
Pensén, som ingår i violfamiljen, är en riktig klassiker i svenska trädgårdar. Och det är inte så konstigt – vem kan väl motstå den lättskötta lilla blomman som kommer i så många olika färger och som ofta är ett av våra första vårtecken?

Penséer – ett säkert vårtecken! Bild: Shutterstock/IBL
Att det är just pensén som brukar bli årets första vårblomma hemma i trädgården beror på att den klarar frost så bra. Enligt branschorganisationen Blomsterfrämjandet är pensén faktiskt en av de allra bästa blommorna att starta med, eftersom man inte behöver vänta med utplanteringen tills det är plusgrader även på natten. Perfekt för den otålige trädgårdsmästaren med andra ord!
Läs också: Fler vårfina och frosttåliga blommor
Alla penséer klarar av några minusgrader, även om de kalla temperaturerna kan få dem att se lite ledsna ut. Men även om de tillfälligt slokar, rätar de upp sig så snart det blir plusgrader igen. Det går till och med att plantera penséer när snön ligger kvar på marken, skriver Blomsterfrämjandet, som också ger sina bästa tips för att få fina penséer.
Så här lyckas du med dina penséer:
1. Bra jord

Bild: Shutterstock/IBL
Se till att jorden du använder när du planterar ut dina penséer är av bra kvalitet för att få välmående och starka blommor.
2. Undvik skuggiga platser

Bild: Shutterstock/IBL
Placera penséerna på en solig, alternativt halvskuggig, plats. Penséerna gillar sol och står de i skugga blommar de sämre och behåller inte blommorna lika länge.
3. Vattna ofta
Penséer torkar lätt om de planterats i små krukor och står soligt. Tänk därför på att vattna regelbundet och ställ gärna krukan på ett djupt fat med plats för extra vatten. Testa gärna att tillsätta lite näringslösning i vattnet, då fortsätter penséerna att blomma långt in på sommaren.
4. Ta bort gamla blommor
Förläng blomningstiden genom att regelbundet rensa bort gamla vissna blommor. Det genererar nya blommor och du kan njuta längre av dina penséer!
5. Klipp ner dem
Penseéer kan växa rejält på höjden. Klipp ner dem till åtta, tio centimeter efter blomningen framåt sommaren, så hinner de blomma ytterligare en gång innan säsongen är över.
Tips på hur du kan arrangera dina penséer:
1. Med andra penséer
Penséer passar väldigt bra ihop – med andra penséer! Att plantera många av samma sort ger en fin effekt, och eftersom de ofta är ganska billiga kan du gott plocka på dig många i affären.

Bild: Minna Mercke Schmidt/Blomsterfrämjandet
Blanda gärna olika färger! Blomsterfrämjandet tipsar om att mixa orange med mörkt violett eller rosa med ljusblått. Blåa penséer tillsammans med gula är också en självklar klassiker.
Läs också: Så gör du fint med vårens blommor inne
2. Med andra växter
Även om penséer är tjusiga alldeles på egen hand, passar de också bra ihop med andra växter. Testa att plantera dem tillsammans med exempelvis förgätmigej, ranunkel, tusensköna, murgröna, prydnadsgräs eller vårblommande lökväxter.

Bild: Shutterstock/IBL
3. Med strån och grenar
Testa att sticka ner några grenar i krukan där du planterat penséerna. Det skapar höjdskillnader och ger en spännande kontrast till de små penséerna. Pröva sälg eller korallkornell, tipsar Blomsterfrämjandet.
Källa: Blomsterfrämjandet, Blomsterlandet
Så ska du hänga fågelholken – för fågelungarnas bästa
I en vanlig fågelholk kan det bli rejält varmt under soliga vårdagar – i vissa falla upp till 50 grader.
Trots det har nykläckta småfågelungar en förmåga att skickligt reglera sin kroppstemperatur, så att de inte överhettas. Problemet är bara att så mycket energi går åt till att reglera temperaturen att tillväxten hos de små ungarna hämmas. Det har forskare vid Lunds universitet kommit fram till i en ny studie.
– Vi har studerat blåmesungar men våra resultat gäller med all sannolikhet även andra hålhäckande småfåglar i liknande miljöer och klimat, säger Fredrik Andreasson, biolog vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund i ett pressmeddelande.
Placera holken i skugga
För att hjälpa fågelungarna en bit på traven, så att de slipper ägna så mycket kraft åt att göra sig av med värme, har Fredrik Andreasson ett konkret tips till alla som planerar att hänga upp en fågelholk i trädgården.
– Sätt den inte i söderläge, för det är där det blir allra varmast. Går det så bör man välja en skuggig plats.

Placera inte fågelholken i söderläge, varnar forskarna. Bild: Shutterstock/IBL
Förutom att studien ger konkreta tips till alla holkägare, är den också intressant på ett annat plan enligt forskarna. Den visar nämligen vad som antagligen kommer att hända med småfåglarna om temperaturen stiger till följd av klimatförändringarna. När de aktivt måste reglera sin kroppstemperatur blir det mindre energi över för att leta efter föda och tillväxt. Detsamma gäller förmodligen andra djur, enligt pressmeddelandet.
För att genomför studien lade forskarna handvärmare under bomaterialet inne i holkarna under en veckas tid. Under tiden bomiljön värmdes upp, mätte forskarna temperaturen i holken, ungarnas kroppstemperatur och vikt.

Blåmesar börjar lägga sina ägg i mitten av april. Bild: Shutterstock/IBL
”Farligt att bli för varm”
Att små fågelungar som bara är tio dagar gamla så väl kan reglera sin egen temperatur, överraskar forskarna.
– Det är anmärkningsvärt och det tyder på att det naturliga urvalet har premierat den här förmågan hos fåglar. Det är helt enkelt farligt att bli för varm, säger Fredrik Andreasson.
Resultatet av studien har publicerats i en artikel i Journal of Avian Biology.
ANNONS

Gå till shoppen

Gå till shoppen
Artikeln publicerades först på Allers.
Mandelmanns framgångar hotar grannsämjan

Succén har en baksida. Många nyfikna besökare innebär att det kan bli trafikkaos till och från Mandelmanns gård. Bild: Cecilia Möller/TV4
Efter två framgångsrika säsonger av ”Mandelmanns gård” i TV4 blev det nyligen klart att Marie och Gustav Mandelmann kommer att spela rollerna som sig själva även i en tredje säsong av programmet. Inspelningarna har precis börjat, även om tempot varit lågt.
Huvudpersonerna har nämligen varit mer eller mindre däckade av en sex veckor lång influensa, berättar Marie Mandelmann.
– Så vi ligger lite efter.
Tar emot färre bokningar på Mandelmanns gård
Samtidigt som gården går mot grönare tider står sommarsäsongen redan för dörren. Då ska gården öppna för turister. Eftersom intresset för självhushållet på Österlen ökat efter TV-succén bestämde sig Mandelmanns förra året för att införa ett bokningssystem på nätet. Och nu har systemet öppnat för att ta emot sommarens gäster.
Läs också: Dramatisk kalvning hos Mandelmanns
– Förra sommaren tog vi emot 300 om dagen, i år blir det 200, säger Marie Mandelmann som menar att det innebär ett behagligare tempo och att besökarna hinner uppleva mer på gården.
Det är dock inte bara de bokade turisterna som kommer till Mandelmännens gård. Det finns även en stor kategori av människor som är i trakten och som av ren nyfikenhet kör till gården för att få en skymt av huvudpersonerna och kolla om det är öppet.
En trafiksituation som innebär ansträngningar på det lokala vägnätet och att grannar upplevt att den lantliga friden störs.
– Det finns en del som blir irriterade och det kan man förstå, säger Marie Mandelmann.

Besökare från när och fjärran väntas till Mandelmanns gård i sommar. Palnerna på tillbyggnad har dock fått anståBild: IBL
Bästa vore att ställa bilen och gå
Just trafiken och parkeringsmöjligheterna är en vanlig knäckfråga på Österlen. Det är den lantliga idyllen och de småskaliga företagen som drar men i den landskapsbilden ingår inte stora parkeringsplatser.
I januari lämnade Mandelmanns in en ansökan om bygglov till Simrishamns kommun. Ett bygglov som avsåg dels bygget av ett kombinerat orangeri och gårdsbutik men som också innehöll plats för ett marklov till en parkering för 70 bilar.
Tanken var att undvika trafikstockningar och göra besöket smidigare.
Förslaget skickades ut på remiss för synpunkter till berörda. Bland annat till Länsstyrelsen och grannarna.
Enligt remissvaren kan den tänkta placeringen dock innebära negativa effekter på lokal flora och fauna och förslaget har bollats tillbaka till Mandelmanns för revidering.
Det finns en dialog med vägsamfälligheten som berörs men oavsett vad man kommer fram till så är tiden knapp. Ett nytt förslag ska tas fram och behandlas, enligt gällande rutiner.
– Det lär inte bli till i sommar i alla fall, konstaterar Marie Mandelmann som menar att p-problemet är allmänt utbrett på Österlen.
Speciellt sommartid.
Det finns många mindre näringsidkare som är beroende av besökare. Och besökarna måste i sin tur ta sig dit. Det går att åka kollektivt men i de flesta fall får man vara beredd på att gå en bit också.
– Jag tycker fortfarande att det bästa vore om kommunerna kunde gå in i byarna och hitta en plats för en allmän parkering i utkanten av byn. Sedan får man ställa bilen där och gå. Det hade varit det absolut bästa tycker jag.

Sommarturister i Skåne. Bild: IBL
Artikeln publicerades först på Allers.
DIY: Så gör du egna fröbomber!

Få en fin äng av blommor med fröbomber!
Fröbomber används ofta i så kallade ”gerillaodlingar” som har sina rötter i USA och innebär att folk sätter lite färg på kala områden, obebodda tomter med mera. Gerillaodlingen började i New York på 1970-talet.
Men det är lika kul att göra i den egna trädgården och sedan vänta på att se vad som kommer upp ur marken!

Välj blommor som frösår sig lätt så kommer blomsterfägringen tillbaka nästa år! Foto: Shutterstock/IBL
Fröbomberna är enkla att göra själv – så här gör du!
Detta behöver du till fröbomber:
Lite så- eller planteringsjord.
Ett kilo torr lera.
Olika frön – exempelvis vallmo, ringblomma, tusensköna, aster, lejongap, kamelia med mera.
Tips: Använd frön från din egen trädgård.
Gör dina fröbomber så här:
Blanda fem delar lera med en del jord och frön. Tillsätt vatten till en degig konsistens.
Dela upp lerklumpen i små bollar som är ungefär 2–3 cm i diameter. Låt dem självtorka, men akta så att de inte står direkt i solen.
Släpp bomberna där du vill ha dina blommor. Efter ca 6–8 veckor kan du börja se resultat.
Obs: Om du vill ”pigga upp” ett område som inte tillhör dig – var noga med att inte förstöra någon annans plantering eller tomt.
Tips! Fröbomber är en rolig gå-bort-present!
Källa: Bakker
Läs också: 7 tips när du sår fröer inomhus
Artikeln publicerades först på Allas.se.
6 snabbväxande godsaker att så i vår

Gul sockerärt ’Golden Sweet’ Få saker smakar så gott som sol- varma sockerärter! Den här citron- gula nyheten är extra smaskig i både sallader och wokrätter. Så direkt på växtplatsen, bind upp och ge växtstöd. Mums! Weibulls.

Ampeltomat ’Micro Cherry’ Mums, vilket nyttigt godis! Njut av solmogna tomater hela sommaren. Plantans växtsätt gör den till en perfekt sort för odling i ampel eller hängande uppochner! Smaken är ljuvligt söt och skörden riklig. Förså inomhus från februari–april, Weibulls.

Indiankrasse ’Ladybird Rose’ Både blommor och blad är ätliga. Tänk så roliga sallader och vardagsrätter det blir med den här rikblommande och snabbväxande krassen! Passar att odla i amplar, pall- kragar och på friland. Förkultivera inomhus i april för snabbare start, Impecta.

Smultron ’Regina’ Söt och extra stor – precis som ett smultron ska vara. Dessutom är den lättodlad och ger riklig skörd från juli och långt in på hösten. Kan odlas både på friland och i kruka eller ampel. Förodla inomhus! Wexthuset.

Squash ’Black Forest’ Klättrande sommarsquash med grönsvarta, knubbiga frukter. Tidig och snabbväxande. Skörda när frukterna är 15–20 cm långa. Bind upp mot en spaljé. Goda att grilla, ha i grytor eller äta färska i sallader. Impecta.

Rädisa ’Red Head’ Härligt krispigt! Vit och rund rädisa med rosenröd topp. Snabbväxande och tidig sort som kan sås direkt på växtplatsen så fort jorden reder sig. Går att så och skörda hela säsongen, Impecta.
Läs också: DIY Gör fröbomber och så en sommaräng
Så får du lyxkänsla på balkongen – 11 knep
Sätt guldkant på balkongen med detaljer som gör att den känns lyxigare på ett kick.
Läs också: Så inreder vi balkongen 2018 – 5 trender att satsa på
Växter, tyger, belysning och dekorationer – det behöver inte vara svårt att få till en så pass drömmig balkong att du kommer vilja tillbringa hela sommaren där. Här är våra bästa tips.
1. Möbler i naturmaterial

Foto: Maria Sahlander Styling: By Bon Interior för Bjurfors/mäklare: Maria Adielsson
Det är skillnad på material och material, inte bara kvalitetsmässigt utan också för intrycket.
Satsa gärna på balkongmöbler i vackra naturmaterial, det höjer lyxkänslan rejält, oavsett om det är i form av en stol i rotting, ett blombord i bambu, en ampel av bomullssnöre, en fårskinnspläd eller en kruka i glas eller lera.
Läs också: 5 tips för balkong och uteplats
2. Skapa en oas

Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm
Växter gör inte bara skillnad inomhus, grönt och frodigt är även helrätt att ha utomhus om du vill få balkongen att kännas lyxig.
För en trendig känslan satsar du på en blandning av vildväxande, spretig grönska och träd, som du placerar högt och lågt. Komplettera gärna med ätbara växter och örter, som du antingen odlat från frö eller köper som färdiga plantor.
Läs också: Växterna som får balkongen att blomstra
3. Ljusslingor på nya sätt

Foto: Lagerhaus
En ljusslinga virad runt räcket är ett enkelt stylingknep som sätter stämning, men sluta inte där.
Placera ytterligare en ljusslinga lodrätt i ett av hörnen eller häng en annan likt en vimpel i taket. Testa dig fram, det går inte att misslyckas med ljusslingor.
Läs också: 12 kreativa sätt att inreda med ljusslingor utomhus
4. Rama in med gardiner

Foto: Ikea Livet hemma
Förutom med kuddar och plädar finns det ännu en mjuk detalj som kan ta balkongen till nya nivåer – och det är gardiner.
Du behöver inte sätta dem i ett fönster utan kan använda böljande tyger som insynsskydd eller solskydd under de hetaste sommardagarna. Eller helt enkelt bara som en vacker och lyxig detalj som ramar in balkongen.

Foto: Martin Cederblad Styling: Pella Hedeby för Ikea Livet hemma
5. Kombinera belysning

Foto: Bosse Melin Styling: Studio Cuvier för Alvhem/mäklare: Jim Wetterling
När sommaren är som bäst är nätterna nästan lika ljusa som dagarna, med undantag för några få timmar. Trots det kan lite extra ljus höja stämningen och skänka balkongen en lyxig guldkant.
Ljusslingor är en snygg balkongklassiker och den här säsongen skippar vi de små dioderna till förmån för stora glödlampor och runda former. Allra bäst blir det att kombinera ljusslingorna med levande ljus i form av lyktor.
6. Mjuka former och textiler

Foto: Marcus Lawett för Ikea Livet hemma
Mjuka upp utomhusgolv och fasad med tyger som skänker ett härligt intryck till balkongen – oavsett vilken stil du eftersträvar.
Klä balkongbordet med en duk, pynta med vackra prydnadskuddar och häng plädar på stolsryggarna. Addera sedan inredningsdetaljer och växter och du är i hamn.
7. Dekorera med tyll

Foto: Ragnar Ómarsson för Ikea Livet hemma
Skapa en lyxig och oemotståndlig oas på balkongen med hjälp av lite tyll. Det behöver faktiskt inte vara svårare än så.
Spänn upp tyllet i taket över en stomme i form av en cirkel och dekorera med dynor, kuddar och plädar innanför tygets skira väggar. En enklare variant är att använda sig av ett redan färdigt nät med upphängning.
Läs också: 11 fina tips som gör balkongen mysigare
8. Inred som inne

Foto: Johan Spinnell Styling: Mainstreet Sthlm för Historiska hem/mäklare: Mattias Lantto
Många använder balkongen som ett andra vardagsrum på sommaren – så dekorera den därefter!
Ställ ut fåtöljer, inred med belysning, textiler, fina kuddar och en snygg matta. Avsluta med krukväxter, snittblommor och varför inte hänga en tavelvägg om du har möjlighet?
9. Satsa på vaser

Foto: Granit
Krukor och växter i all ära, men ett mer exklusivt intryck får du med vackra vaser på balkongen.
Välj gedigna krukor med lite tyng som inte blåser omkull när vinden viner, och fyll dem med kvistar och blommor – ett lyxbohemiskt grepp är att plocka säsongens vilda blomster.
10. Ta ut inredningen

Foto: Anders Bergstedt Styling: Anna Furbacken för Entrance mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt
Ta balkongen till nya höjder genom att dekorera med en riktig taklampa. En mäktig variant av tyg ger lyxprägel till vilken balkong som helst – och du behöver inte ens koppla in den. Bara formen och placeringen gör att balkongen känns mer exklusiv.
11. Glöm inte golvet

Foto: Ragnar Òmarsson för Ikea Livet hemma
Är balkonggolvet inte så mycket att skryta om är det bara att täcka det med en matta. Det finns många fina varianter av mattor för utomhusbruk som du antingen kan lägga på en liten del av golvet – eller hela.
Har du svårt att bestämma dig för endast en variant kan flera mattor som ligger omlott skapa härlig stämning.
Läs också: Så lyckas du med laseringen av utomhusgolvet – steg för steg

Foto: Nina Broberg för Ikea Livet hemma
Läs också: 6 enkla grönsaker att odla på balkongen
Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.
Shopping: 14 snygga budgetmöbler för balkongen
Artikeln innehåller reklamlänkar
Oavsett om du vill ha en rofylld läsplats i solen, en grönskande oas eller ett färgsprakande extrarum så finns det en uppsjö av balkongmöbler och inredningsdetaljer som sätter stilen. Det behöver inte heller kosta skjortan – många av budgetkedjorna har släppt egna kollektioner för balkongen och uterummet.
Läs också: Så inreder vi balkongen 2018 – 5 trender att satsa på
Här listar vi möblerna som passar för såväl den lilla som stora balkongen, uterummet och terrassen – alla i budgetklass.
1. Hopfällbar pall, Granit
Smidig pall för balkongen som enkelt går att fälla ihop. Tillverkad i bambu och canvas. Läs mer och köp här.
2. Fåtölj för balkongen, Ikea
Vit fåtölj i UV-beständig plast som gör den tålig. Fåtöljen har ett generöst sittdjup, vilket gör den perfekt att addera mjuka, färgglada kuddar och plädar till. Läs mer och köp här.
3. Hopfällbart bord, Granit
Hopfällbart balkongbord i bambu för den lilla balkongen som behöver flexibla möbler. Läs mer och köp här.
4. Hängmatta, Bloomingville
Varför inte strunta i stolar och bord och istället satsa på en hängmatta? Den här varianten är gjord i brun bomull och finns även i grönradigt och gråprickigt. Läs mer och köp här.
Läs också: Tv-stylisten: 7 enkla budgettips som lyfter balkongen
5. Bänk, Jotex
Bänk i pulverlackat stål som är enkel att flytta på och passar för balkongen – antingen som sittplats eller som en piedestal för växterna. Finns i blått, svart, vitt, orange, mörkgrönt och limegrönt. Läs mer och köp här.
6. Avlastningsbord, Fermob
Avlastningsbord på hjul med två hyllplan. Bordet är gjort i stål med lackad yta och passar för såväl förvaring som servering – eller varför som en plats för krukor och växter? Finns i flera olika färger. Läs mer och köp här.
7. Bänk i bambu, Lene Bjerre
Snygg och praktisk bambubänk för såväl inomhus- som utomhusbruk. Läs mer och köp här.
8. Fåtölj i rotting, Ellos
Gedigen fåtölj i rotting som kan placeras såväl i hemmet som på balkongen, men bör skyddas från regn. Läs mer och köp här.
9. Hängmatta, Granit
Rödbrun, bohemisk hängmatta med fransdetaljer som ger balkongen en ombonad känsla. Läs mer och köp här.
Läs också: 11 knep som får balkongen att kännas lyxig
10. Cafébord och -stol, Ellos
Cafébord och -stolar med vintageinspiration som är enkla att flytta runt på balkongen. Finns i svart, vitt och mintgrönt. Läs mer och köp stolen här och bordet här.
11. Fåtölj i rotting, Ikea
Fåtöljen Mastholmen från Ikea är tillverkad i rotting och lämpar sig såväl inomhus som på den något större balkongen. Läs mer och köp här.
12. Hopfällbar stol och balkongbord, Åhléns
Addera en sittplats och lite färg med en hopfällbar stol på balkongen. Finns i rosa, vitt, grått och grönt och med matchande bord. Läs mer och köp stolen här och bordet här.
13. Hopvikbar pall, Lene Bjerre
Handgjord pall i hållbar bambu som är enkel att vika ihop och flytta på vid behov. Läs mer och köp här.
14. Gungstol, Jotex
Modern gungstol i metall som gör sig fin i vardagsrummet, men även på balkongen under våren och sommaren. Finns som svart och metallfärgad. Läs mer och köp här.
Läs också: Inred smart på liten balkong
Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.
Jessica Frej tipsar: TomTato ger både tomat och potatis
Tomtato kan vara storstadsmänniskans bästa odlingsvän. Plantan som först ger söta körsbärstomater och när den sedan vissnat ner, väntar en potatisskörd i krukan.
Kocken och före detta Mästerkocken-tävlande Jessica Frej är inte mycket för att odla om det inte ger stor utdelning smakmässigt. Hon odlar kryddor, då de smakar så mycket mer än köpta. Men även tomater (som utgör basen i många av hennes rätter). Potatis, som är en av hennes egna favoriter, är något som hon själv äter flera gånger i veckan.
-TomTato är en helt genial grej och en fantastiskt rolig innovation! Tänk att två av mina favoritväxter samsas i en och samma planta! Ett klockrent val, speciellt för den som har ont om plats, säger Jessica.
Att det över huvudtaget är möjligt att odla både tomat och potatis i samma växt beror på att de tillhör växtfamiljen Solanaceae. Tomatskottet är ympat på en potatisplanta.
Tips från Jessica:
1. Är det många tomater som mognar samtidigt är ett tips att ugnsrosta dem. Genom att långsamt rosta dem i ugnen koncentreras smakerna och den femte grundsmaken, umami framträder bättre.
2. Grunden för att lyckas med potatis är att tillföra salt i vattnet när du kokar den!
Bra att veta om tomater:
Tomater riktigt nyttiga. Fyllda med antioxidanter och vitaminer, men endast få kalorier. Lykopen heter den antioxidant som ger tomaten dess röda färg och det finns forskning som visar att den fungerar förebyggande både mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Antioxidanten tas lättast upp av kroppen om tomaterna steks eller kokas och eftersom lykopen är fettlösligt så ska helst tomater ätas tillsammans med lite fett.
Källa: Blomsterfrämjandet
10 hängmattor för lata sommardagar
Artikeln innehåller reklamlänkar
Längtar du efter avkopplande lässtunder, lata dagar eller härligt balkonghäng med vänner? Här är tipsen som gör det enkelt att inreda lika mysigt utomhus som inomhus.
Läs också: Shopping: 14 snygga budgetmöbler för balkongen
En hängmatta gör det inte bara skönare att hänga ute, den ger även intryck av en mer ombonad uteplats samt ger en härlig bohemisk touch. Här listar vi tio hängmattor som är gjorda för lata sommardagar i solen – och som går att klicka hem direkt.
1. Mönstrad hängmatta, Odd Molly Home
Mönstrad hängmatta i bomullscanvas – perfekt på såväl balkongen som uteplatsen. Läs mer och köp här.
2. Prickig hängmatta, Bloomingville
Den här lekfullt gråprickiga modellen tillverkad i canvas fungerar som ett skönt häng i sommar. Läs mer och köp här.
3. Hängmatta med fransar, Åhléns
Naturvit hängmatta med dekorativa fransar på sidorna som ger en bohemisk touch till uterummet. Läs mer och köp här.
Läs också: Gör i ordning balkong & uteplats – 5 tips
4. Mönstrad hängmatta, Bloomingville
Nätt mönstrad hängmatta i beige och vitt. Fin på såväl uteplatsen som på balkongen! Läs mer och köp här.
5. Hängmatta med fransar, Granit
Hängmatta i tyg, med fästen i rep och fina fransdetaljer. Finns i svart och rödbrunt och ger en personlig känsla till uteplatsen. Läs mer och köp här.
6. Sambito hängmatta, Skagerak
Mysig hängmatta för uteplatsen i naturvit, kraftig bomull samt med dekorativa fransar längs sidorna. Läs mer och köp här.
7. Hängmatta med tofsar, Indiska
Sätt färg på balkongen eller uteplatsen med den här glada varianten. Hängmattan är tillverkad i bomull med tofsar i olika kulörer. Läs mer och köp här.
Läs också: Inred smart på den lilla balkongen
8. Hängmatta för familjen, La Siesta
En extra stor hängmatta för hela familjen med en bredd på 180 centimeter. Den här naturvita hängmattan är gjord av ekologisk bomull och är GOTS-certifierad. Läs mer och köp här.
9. Hängmatta med sidoficka, Ikea
Vit hängmatta i polyester med praktisk sidoficka för tidningar och böcker. Läs mer och köp här.
10. Multifärgad hängmatta, Afroart
Multifärgad hängmatta för hela familjen. Den fairtrade-märkta hängmattan är handgjord av familjer på Yucatanhalvön i Mexico. Finns även i svartvitt. Läs mer och köp här.
Läs också: 5 saker som höjer mysfaktorn på balkongen
Njut ute: Fika med det lilla extra – du får recept

Vila i hängande stol. Kaffekalas är alltid trevligt, men det är mysigt att få ta en egen paus i skuggan av trädet. En bra bok, lite kaffe och en bit kaka, mer behövs inte. Rött bord och terrakottaurna, loppis. Vit kanna med mönster, 149 kr, Cult Design. Vit flaska, 159 kr, Different things. Grön assiett, 149 kr, Cult Design. Vit emaljmugg, 59 kr, Granit. Hängstol, 499 kr, Åhléns. Grön randig sittdyna, 79 kr, Hemtex. Grönrutig kudde, 199 kr Hemtex.

Blomstrande kaka. En enkel sockerkaka blir ett härligt bakverk med lite glasyr och underbart blomsterströssel.
Ingredienser:
Smör och ströbröd till formen
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
Gör så här:
1 Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa sockerkaksformen. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
2 Smält smöret och häll i mjölken, så att allt blir ljummet. Häll mjölkblandningen i sockerblandningen och rör om.Vispa ner mjölblandningen i smeten och häll den i formen.
3 Grädda kakan i 28–30 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Är stickan helt torr är sockerkakan färdig att ta ut.
Läs också: Sockerkaka med fläder och hallon – recept

Mixa gammalt och nytt. Det lilla tårtfatet blev stort med en tallrik på toppen, och de nya kopparna fick sällskap av tefat. Grön duk, 299 kr, Hemtex. Vita kaffekoppar, 95 kr, Bruka Design. Grön assiett, 149 kr, Cult Design. Rottingkorg, 425 kr, Bruka Design. Vitröd handduk, 5 kr, Ikea. Vit handduk, 139 kr, Nyblom Kollén. Bestick, termos och kakfat, allt från loppis.
Läs också: Så enkelt gör du rabarbersaft

Lindblomsgrönt är en härlig vårfärg. Vit trädgårdsstol, 995 kr, Hillerstorp. Randiga kuddar, 975 kr, Klässbol/Svensk hemslöjd. Röd bänk, begagnad. Randiga sittdynor, 79 kr, Hemtex. Grön duk, 299 kr, Hemtex. Brun vattenkanna, 99 kr, Strömshaga.

Steg för steg. Ännu är det lite tidigt att klättra upp och plocka bären, men en målad loppisstege är också fin förvaring! Rödmönstrad handduk, 245 kr, Klässbol/Svensk hemslöjd. Vitgrå handduk, 75 kr, Bruka Design. Rödvitrutig handduk, 245 kr, Svensk hemslöjd. Grön duk, 299 kr, Hemtex. Randig sittdyna, 79 kr, Hemtex. Grönrandigt kuddfodral, 975 kr, Klässbol.

Udda tallrikar. Samla gammalt och nytt porslin i din favoritfärgskala. När färgerna håller ihop dukningen får tallrikarna gärna vara olika! Uppifrån: Rödvit mönstrad assiett, loppis. Blått och grönt fat med relief, 149 kr, PotteryJo. Assiett med blommor, 169 kr, Greengate. Grön assiett, 149 kr, Cult Design. Vit assiett med röd rand, loppis. Disk- borstar, från 55 kr, Iris hantverk.

Ordning & reda. En korg med olika fack är väldigt praktisk att ha till hands när bordet ska dukas eller när det är dags för fix i trädgården. Förvaringskorg, 995 kr, Iris Hantverk. Vit handduk, 139 kr, Nyblom Kollén. Vit kanna, 159 kr, Different things. Brun glasflaska, loppis. Vit emaljmugg, 59 kr, snöre, 149 kr, sax, 99 kr, allt från Granit.
5 blommande buskar & träd

1 Rhododendron och azalea
Välj någon av de här två om du vill ha en färgstark trädgård – det finns runt 1 500 olika sorter att välja bland. Generellt kan man säga att azalean doftar mer, kräver mer sol och fäller löven på vintern,
medan rhododendron klarar skugga och är vintergrön (även om det finns undantag). Båda vill ha surare jord, men är annars mycket lättskötta.
Läs också: Så gör du egna fröbomber!

2 Magnolia
De flesta av släktets omkring 80 arter kommer från Himalayas sluttningar. Magnolian trivs bäst i soligt läge med mullrik jord runt rötterna. Alla varianterna klarar inte vårt klimat. En av de härdigaste är M. kobus var. borealis som sägs klara zon 5 i skyddat läge. En annan tålig sort är M. x loebneri ´Leonard Messel´vars utslagna blommor tål flera minusgrader utan att skadas.
Läs också: Så bekämpar du ogräset giftfritt

3 Prydnadskörsbär
I april exploderar träden i rosa. Gör som japanerna
– njut av en picknick under de blommande grenarna. Träden behöver mycket sol och värme för att trivas och klarar sig inte över zon 3. Sorten ‘Kanzan’ är relativt tålig, har riklig blomning med intensivt rosa dubbla blommor. Kan bli upp till tolv meter högt.

4 Pärlbuske
Knopparna ser ut som vita pärlor – den likheten har gett namn åt trädgårdens mest romantiska buske som är både vacker och tålig. Pärlbusken Exochorda racemosa gillar sol och trivs bäst i lite surare jord. Den kan bli upp till tre meter hög och lika bred.

5 Rosenprakttry
Vill du ha riklig blomning med mycket färg
– satsa på den här lättodlade busken! När syrenen har blommat över tar prakttryn vid! Varför inte satsa på en svensk E-planta? Weigela florida ‘Korea’ E
blommar med djupt röda, fyra cm långa blommor i juni–september och blir två meter hög.
Oväntade tipset – så ska du göra om du bränt dig på en brännässla
Lika len och god i smaken som brännässlan blir när man kokat den, lika brännande stickig är den om man råkar nudda den med en hand eller en fot.

Brännässlor är vackra och fulla av nyttiga ämnen – men inte så roliga att bränna sig på. Bild: Mujo Korach/IBL Bildbyrå
Brännässlans blad och stjälk är utrustade med små, små brännhår som står i direkt förbindelse med en liten giftblåsa. Om man råkar komma i kontakt med en brännässla, uppstår en brännande, stickande och pirrande känsla i huden. Dessutom kan det bildas små blåsor och irriterande rodnad.
Klia inte på det brända
Om olyckan är framme och man motvilligt kommer i närkontakt med en brännässla, är den första impulsen ofta att börja klia på den knottriga huden. Vissa påstår till och med att man ska gnugga området med blad eller sand – men det är helt fel!
Läs också: 7 ätbara ogräs
Tidningen Land tipsar om att du ska tänka dig nässelhåren som mycket små nålar som är doppade i gift. När du bränner dig på brännässlan är det som att du får små glasflisor på huden. Att då börja klia och gnugga gör bara saken värre.
Men det finns ett sätt att behandla sin nässelbränna på ett betydligt mer skonsamt sätt!
Så ska du göra om du bränt dig på en brännässla:
1. För det första – klia absolut inte! Du ska i själva verket inte röra det brända området överhuvudtaget. Gör du det föser du bara flisorna längre in i huden.
2. Börja i stället med att skölja den angripna huden med rinnande vatten. På så sätt sköljer du bort de flisor som ännu inte hunnit gå in i huden.
Läs också: Potatismos med nässla – du får recept
3. Ta till sist fram en bit tejp. Klappa den klibbiga sidan några gånger mot exempelvis ditt byxben för att bli av med det mesta av klistret. Placera sedan tejpbiten mot huden och dra försiktigt bort de nässelhår som sticker upp ur huden.

Vad du är gör – klia inte på huden om du bränner dig på en brännässla. Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå
4. Besvären brukar oftast försvinna efter ungefär en kvart, men irritationen kan finnas kvar i uppemot tolv timmar. För att lindra svedan och klådan ytterligare kan du testa att stryka på lite kylbalsam eller lokalbedövande salva. Om det är ditt barn som bränt sig – tänk på att alla salvor inte rekommenderas till barn under 18 år. Ta reda på vad som gäller innan du använder salvan.
Se till att hålla nere nässelbeståndet i din trädgård genom att klippa ner dem så snart de dyker upp. Brännässlornas spröda vårskott är fullproppade med såväl vitamin A och C som järn, kalium och kalcium – och går utmärkt att äta. Testa att använda bladen i en god nässelsoppa, en somrig sallad eller en värmande kopp te.
Källa: Land, Expressen Leva & Bo, Giftinformationscentralen, 1177 Vårdguiden
Vem har Årets Trädgård 2018?

Vinnare. Förra året tog Charlotte Andersson hem priset för sin helt fantastiska trädgård i Sundsvall.
Nu är det dags för Drömhem & Trädgård att, tillsammans med Allers Trädgård och våra sponsorer Nelson Garden och Freixenet, utse årets drömträdgård 2018!
Ta chansen och anmäl någon du tycker har skapat en ovanligt vacker och sevärd trädgård. Självklart får du även lämna in din egen som förslag. Den som får utmärkelsen får äran, 15 000 kronor och utvalda produkter från våra sponsorer. Vinnaren presenteras i Drömhem & Trädgård nr 10 (i butik den 2 augusti 2018.
Skicka in några foton och en skiss till oss. Vi vill också ha en beskrivning av trädgården.
Se alla fantastiska vinnare!
Gå in på dromhem.se – där kan du se alla härliga trädgårdar som har utsetts till Årets Trädgård sedan 2005.

Förra årets vinnare, Charlotte Andersson, ölj henne på Instagram: @charlottegardenflow.
Vem kan tävla?
Trädgården ska vara anlagd och skötas av trädgårdsägaren. Odlingarna ska vara ekologiska utan konstgödsel och giftiga bekämpningsmedel. Alla sorters trädgårdar kan vara med, från kolonilotter till stora trädgårdar och innergårdar i staden.
Mejla ditt bidrag till aretstradgard@aller.com. Vi vill ha ditt bidrag senast den 10 juni.
Har du några frågor kan du kontakta Kerstin Holmberg, 0723-61 50 64, eller mejla kerstin.homberg@aller.com
Tävlingsjury: Kerstin Holmberg (redaktör Drömhem & Trädgård), Liselotte Stålberg (chefredaktör Drömhem & Trädgård), Marie Kasimir (redaktör Allers Trädgård), Susanne Lindén (chefredaktör Allers Trädgård).
All eventuell skatt betalas av vinnaren.
Vi förbehåller oss rätten att utan ersättning publicera inskickade bidrag på webben.

Ljus blodtopp och rosa klematis matchade varandra perfekt i Charlotte Anderssons vinnarträdgård förra sommaren.